
Λιγότερο από έναν μήνα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 21 Ιουλίου, όπου θα ανακοινωθεί η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από πολλά χρόνια, και καθώς ο πληθωρισμός δεν φαίνεται να δείχνει ακόμα σημάδια κορύφωσης, ένα νέο ραντεβού μονοπωλεί την επικαιρότητα τις επόμενες ημέρες.
Από αύριο Δευτέρα 27 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 29 Ιουνίου, η Κεντρικής Τράπεζα της Πορτογαλίας διοργανώνει το ετήσιο Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με κεντρικό θέμα τις προκλήσεις για τη νομισματική πολιτική σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.
Διαβάστε επίσης – Πληθωρισμός: Οικονομίες και αγορές στη δίνη των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων
Στην πορτογαλική Ριβιέρα
Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στην Σίντρα, τη γραφική πόλη της Πορτογαλικής Ριβέρας, που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Η επιστροφή των υψηλών επιτοκίων
Για τις πρώτες ημέρες του φόρουμ έχουν προγραμματιστεί αρκετές σημαντικές ομιλίες, τραπεζιτών, ακαδημαϊκών και αξιωματούχων, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στην Τετάρτη.
Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας θα βρεθούν στο ίδιο πάνελ συζήτησης η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι και ο Αγκουστίν Καρστέν, Γενικός Διευθυντής της Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Διαβάστε επίσης: Federal Reserve: Έρχονται νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων
Παράπλευρες απώλειες
Καθώς καθένας από αυτούς προσπαθεί να θέσει τις τιμές υπό έλεγχο, γνωρίζουν ότι κάθε τους κίνηση έχει αντίκτυπο στους ψηφοφόρους, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στις κυβερνήσεις.
Και βέβαια καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή, μεταξύ πληθωρισμού και ύφεσης… Το ποσοστό κατά το οποίο θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια ώστε να ανακόψουν το πληθωριστικό ράλι, ώστε να μην βυθίσουν τις οικονομίες σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.
Δεν είναι τυχαίο ότι το επαναλαμβανόμενο θέμα στο forum της ΕΚΤ επικεντρώνεται στις «προκλήσεις για τη νομισματική πολιτική σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο».
Η ανάλυση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από την Goldman Sachs δείχνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να είναι η λιγότερο διστακτική σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων, ακόμα κι αν οι αξιωματούχοι της δεν έχουν καν ξεκινήσει. Η Λαγκάρντ διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες την Παρασκευή ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Η αλλαγή του θέματος
Αξιοσημείωτη είναι επίσης και επισήμανση στην ιστοσελίδα του Forum ότι «το θέμα του φετινού φόρουμ έχει αλλάξει για να αντικατοπτρίζει τις πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις».
Και προσθέτουν:
«Στο φετινό Φόρουμ θα εξετάσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η οικονομία της ζώνης του ευρώ. Ο υψηλότερος πληθωρισμός, ιδίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας, των ελλείψεων προσφοράς που σχετίζονται με την πανδημία και της απελευθέρωσης της περιορισμένης ζήτησης, έχει δημιουργήσει ένα δύσκολο και αβέβαιο περιβάλλον για τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές προοπτικές, ιδιαίτερα για την Ευρώπη. Θα εξετάσουμε τις επιπτώσεις όλων αυτών για την οικονομία της ζώνης του ευρώ στο παγκόσμιο πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των τάσεων που φαίνεται να έχουν ενισχυθεί από την πανδημία και πώς μπορεί να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική στο μέλλον».
Ειδικότερα, στο θέμα του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ και των αιτιών του, θα συζητήσουν τον ρόλο των διεθνών δικτύων παραγωγής και βασικούς παράγοντες στη συμπεριφορά των τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών εξελίξεων και των αλλαγών στις δομές προσφοράς. Όσον αφορά τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και την έκρηξη των ακινήτων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συνεδρίες σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, δίνοντας τη δυνατότητα να εξετάσουν πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι δυνατότητες για αυξημένη παγκοσμιοποίηση των υπηρεσιών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας, καθώς και να συζητήσουν ξανά τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας στο τρέχον παγκόσμιο περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά ενός πθανού ψηφιακού ευρώ.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια