Ο ένας μετά τον άλλον, οι αμερικανικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί ανακοινώνουν ότι προτίθενται να καλύψουν τα έξοδα ταξιδιού για υπαλλήλους που πρέπει να εγκαταλείψουν τις πολιτείες διαμονής τους, προκειμένου να υποβληθούν σε άμβλωση, ωστόσο νομικοί κύκλοι προειδοποιούν ότι οι εταιρείες αυτές θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο μηνύσεων.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Amazon.com Inc, η Apple Inc, η Lyft Inc, η Microsoft Corp, η Google και η JPMorgan Chase & Co είναι μεταξύ των εταιρειών που ανακοίνωσαν σχέδια για παρέχουν αυτά τα οφέλη , μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανατρέπει την απόφαση-ορόσημο του 1973 Roe εναντίον Wade που είχε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης – Χάπι της άμβλωσης: Η νέα μεγάλη δικαστική διαμάχη στις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης: Αμβλώσεις: Αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τη δικαστική απόφαση – Τι λένε Μπάιντεν, Ομπάμα, Πελόζι

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Αμβλώσεις: Παράνομες στο εξής σε πολλές πολιτείες

Πληθαίνουν οι απαγορεύσεις

Οι περιορισμοί στις αμβλώσεις που υπήρχαν ήδη σε 13 πολιτείες τέθηκαν σε ισχύ ως αποτέλεσμα της απόφασης της Παρασκευής και τουλάχιστον δώδεκα άλλες πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών αναμένεται να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις.

Η απόφαση του δικαστηρίου, με γνώμονα τη συντηρητική πλειοψηφία του, επικύρωσε έναν νόμο του Μισισιπή που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, ορισμένες πολιτείες υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών κινούνται για να ενισχύσουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Νομικές περιπέτειες

Νομικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι οι εταιρείες θα πρέπει πλέον να περιηγηθούν μέσα σε αυτό το συνονθύλευμα των πολιτειακών νόμων και είναι πιθανό να προκαλέσουν την οργή των ομάδων κατά των αμβλώσεων και των πολιτειών που ελέγχονται από Ρεπουμπλικανούς, εάν υιοθετήσουν πολιτικές που υποστηρίζουν τους εργαζόμενους που κάνουν αμβλώσεις.

Οι πολιτειακοί νομοθέτες στο Τέξας έχουν ήδη απειλήσει τη Citigroup Inc και τη Lyft, η οποία είχε ανακοινώσει νωρίτερα πολιτικές αποζημίωσης για τα ταξίδια, με νομικές επιπτώσεις. Μια ομάδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών σε επιστολή του τον περασμένο μήνα προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lyft, Λόγκαν Γκριν, ανέφερε ότι το Τέξας “θα λάβει γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα” εάν η εταιρεία εφαρμόσει αυτή την πολιτική.

Μάλιστα, προχώρησαν ακόμα περισσότερο λέγοντας ότι θα προωθήσουν νομοσχέδιο που θα απαγορεύει σε επιχειρήσεις που στηρίζουν την άμβλωση να δραστηριοποιούνται στο Τέξας.

Έρχονται μηνύσεις

Είναι πιθανό μόνο θέμα χρόνου οι εταιρείες να αντιμετωπίσουν αγωγές από πολιτείες ή ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων που ισχυρίζονται ότι οι πληρωμές που σχετίζονται με τις αμβλώσεις παραβιάζουν τις κρατικές απαγορεύσεις για διευκόλυνση ή υποκίνηση αμβλώσεων, σύμφωνα με τον Robin Fretwell Wilson, καθηγητή νομικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις  και ειδικό σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης.

«Αν μπορείτε να με μηνύσετε ως άτομο που έκανα έκτρωση πέρα ​​από τις κρατικές γραμμές, μπορείτε να μηνύσετε την Amazon επειδή πλήρωσε για αυτό», είπε ο Wilson.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα