Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο του 1973 που αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση, εκτός από τα προφανή προβλήματα, εγείρει και μια σειρά άλλων νομικών θεμάτων.

Ένα εξ αυτών για το οποίο αναμένεται να δοθεί μεγάλη νομική μάχη το προσεχές διάστημα είναι το χάπι της άμβλωσης.

Διαβάστε επίσης: Αμβλώσεις: Αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τη δικαστική απόφαση – Τι λένε Μπάιντεν, Ομπάμα, Πελόζι

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Αμβλώσεις: Παράνομες στο εξής σε πολλές πολιτείες

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε ήδη ότι θα επιδιώξει να εμποδίσει τις πολιτείες να απαγορεύσουν ένα χάπι που χρησιμοποιείται για φαρμακευτική άμβλωση.

Η έγκριση από τον FDA

Ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι η έγκριση της μιφεπριστόνης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ενός από τα χάπια που χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικές αμβλώσεις, προλαμβάνει τους κρατικούς περιορισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή αρχή υπερισχύει κάθε κρατικής ενέργειας.

Το ίδιο επιχείρημα έχει ήδη προβληθεί από την GenBioPro Inc με έδρα το Λας Βέγκας, η οποία πουλά μια γενική έκδοση του χαπιού, σε αγωγή που κατέθεσε στην οποία αμφισβητεί τους περιορισμούς του Μισισιπή για φαρμακευτική άμβλωση.

Περισσότερες από δώδεκα πολιτείες σχεδιάζουν να απαγορεύσουν σχεδόν πλήρως τις αμβλώσεις με τη νέα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το χάπι της άμβλωσης

Οι πολιτείες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες όσον αφορά την επιβολή περιορισμών στις φαρμακευτικές αμβλώσεις, επειδή οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι πιθανό να μπορούν να προμηθευτούν τα χάπια μέσω Διαδικτύου ή σε άλλες πολιτείες.

Ο Μπάιντεν είπε σε δηλώσεις του μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να προστατεύσει την πρόσβαση σε φαρμακευτική άμβλωση, λέγοντας ότι οι προσπάθειες περιορισμού της θα ήταν «λανθασμένες και ακραίες και άσχετες με την πλειοψηφία των Αμερικανών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης