Ως αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19 και των μέτρων περιορισμού από τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι δείκτες παραγωγής της ΕΕ για τη βιομηχανία , τις κατασκευές , τις υπηρεσίες και ο δείκτης όγκου εμπορίου παρουσίασαν άνευ προηγουμένου μειώσεις γύρω στον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, και οι τέσσερις οικονομικοί τομείς έχουν ανακάμψει, και μάλιστα ξεπέρασαν, σε διαφορετικούς βαθμούς, τα προ κρίσης επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020.

Διαβάστε επίσης -Eurostat: Πόσο ακριβή είναι η χώρα σας σε αγαθά και υπηρεσίες; [εφαρμογή]

Ειδικότερα, η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή αναφέρει ότι για τη βιομηχανία, ο δείκτης ήταν στις 105,5 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2020, πριν υποχωρήσει 26,8% τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Έκτοτε, έχει αυξηθεί ξανά στο προπανδημικό επίπεδο, ξεπερνώντας ελαφρώς (+1,9%) τα προπανδημικά επίπεδα τον Απρίλιο του 2022.

Διαβάστε επίσης – Ευρωζώνη: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,4% στο α’ τρίμηνο του 2022

Η συνολική παραγωγή κτιρίων μειώθηκε κατά 25% από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2020. Ένα χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 2021, το επίπεδο πριν από την κρίση είχε σχεδόν φτάσει ξανά. Οι νέοι αριθμοί για τον Απρίλιο του 2022 παρουσιάζουν αύξηση 1,8% σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από την πανδημία.

Τα μέτρα περιορισμού είχαν επίσης ισχυρό αντίκτυπο στην παραγωγή υπηρεσιών, όπως φαίνεται από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2020. Σε αυτήν την περίοδο, σημειώθηκε μείωση άνω του 16% σε αυτόν τον τομέα, αλλά τον Μάρτιο του 2022 είχε ανακάμψει, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση 7,8% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο συνολικός όγκος εμπορίου στην ΕΕ μειώθηκε επίσης σημαντικά από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2020 (κατά περισσότερο από 20%), αλλά από τον Ιούνιο του 2020 έχει θετική τάση, σημειώνοντας αύξηση 4,8% από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Το σχέδιο δύο ταχυτήτων για την επιστροφή στο Χρηματιστήριο της Μόσχας των επενδυτών από φιλικές χώρες
Διεθνή |

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας ανοίγει και πάλι τις πύλες του για επενδυτές από φιλικές χώρες

Σε πρώτο στάδιο οι συναλλαγές αφορούν ομόλογα, αλλά έπεται και συνέχεια, καθώς η κεντρική τράπεζα δρομολογεί σταδιακά την άρση όλων των περιορισμών σε τοπικό επίπεδο