Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την πορεία της κινεζικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος S&P, κρίνοντας πως οι αρνητικές επιπτώσεις από τα νέα lockdown είναι σημαντικότερες από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι πτυχιούχοι στον μαρξισμό ευημερούν στην αγορά εργασίας της Κίνας 

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Η οικονομία ανακάμπτει αλλά σε σαθρά θεμέλια 

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε μόλις δύο μήνες, που ο αμερικανικός οίκος αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την κινεζική οικονομία, εκτιμώντας παράλληλα πως ευρύτερα οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πιεστούν σημαντικά, κατά το δεύτερο μισό του έτους, λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης: Η πολιτική «μηδενικής Covid» στο Πεκίνο ίσως διαρκέσει μια πενταετία

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος «κατέβασε» την εκτίμηση του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας στο 3,3% από το 4,2% που ήταν η νέα πρόβλεψη που είχε διατυπώσει τον Μάιο. Η πρώτη πρόβλεψη του ήταν στο 4,9%.

«Η αισιοδοξία που επικρατούσε στις αρχές του 2022 έδωσε τη θέση της σε ανησυχίες για το ραγδαία αποδυναμωμένο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον» τόνισε ο οίκος, ρίχνοντας την ευθύνη στον πόλεμο στην Ουκρανία, την άνοδο των τιμών των commodities, τα νέα lockdown και την αύξηση των επιτοκίων.

Πραγματικά, η πρόβλεψη του S&P για την πορεία του πληθωρισμού σε 15 αναπτυσσόμενες αγορές ανέβηκε στο 7,1% για το 2022 και στο 4,1% το 2023, σε σχέση μα την προηγούμενη πρόβλεψη του που ήταν αντιστοίχως στο 5,9% για φέτος και στο 3,5% για την επόμενη χρονιά.

Πάντως, για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, με εξαίρεση την Κίνα, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης παρέμειναν κατά μέσο όρο στο 4,1%, αλλά με σαφώς πιο καθοδικές τάσεις για το δεύτερο μισό του έτους και το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή