Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλε κυρώσεις στον Βλαντίμιρ Ποτάνιν , τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας και πρόεδρο της MMC Norilsk Nickel PJSC.

Ο Ποτάνιν, του οποίου η καθαρή περιουσία είναι 37,1 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, μέχρι τώρα έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε άλλα μέλη της ρωσικής ελίτ.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Ποιοι ολιγάρχες έγιναν πλουσιότεροι παρά τις κυρώσεις

Εξαίρεση αποτελούσε ο Καναδάς, που του επέβαλε κυρώσεις τον περασμένο Απρίλιο.

Τι θα γίνει με το νικέλιο

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, δεν είναι σαφές αν οι κυρώσεις εναντίον του Ποτάνιν θα επεκταθούν και στην εταιρεία του την Nornickel, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς νικελίου, παλλαδίου και χαλκού στον κόσμο.

Ο Ποτάνιν είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και κατέχει πάνω από το 30% μέσω της επενδυτικής του εταιρείας Interros.

Η ανακοίνωση της είδησης για τις κυρώσεις, είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές τόσο του νικελίου όσο και του παλλαδίου να εκτιναχθούν.

Εξαγορές εταιρειών

Ο Ποτάνιν έχει ταχθεί κατά της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων εταιρειών που εγκαταλείπουν τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί η αναταραχή της επανάστασης των Μπολσεβίκων του 1917. Αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να αρπάξει την ευκαιρία να τις εξαγοράσει. Η εταιρεία συμμετοχών του, Interros, ανακοίνωσε ότι αγόρασε την United Card Services, τη ρωσική μονάδα του εισηγμένου στις ΗΠΑ χρηματοοικονομικού τεχνολογικού ομίλου Global Payments, για αδιευκρίνιστο ποσό. Πριν από αυτό είχε αποκτήσει 35% στην TCS Group Holding, η οποία κατέχει την online τράπεζα Tinkoff bank, και τη μονάδα Rosbank της Société Générale.

Σύμφωνα με την επίσημη βρετανική ανακοίνωση ο Ποτάνιν «συνεχίζει να συγκεντρώνει πλούτο καθώς υποστηρίζει το καθεστώς του Πούτιν, εξαγοράζοντας τη Rosbank και μετοχές στην Tinkoff Bank κατά την περίοδο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Διαβάστε επίσης -Ο Ρώσος βασιλιάς του νικελίου παραμένει εκτός κυρώσεων και εξαγοράζει εταιρείες

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή