Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες και παρά τις κυρώσεις, οι Ρώσοι μεγιστάνες ανακτούν μέρος του πλούτου τους. Μετά από σχεδόν ένα μήνα αναστολής, ξεκίνησαν επιλεκτικά σήμερα Πέμπτη κάποιες συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Μόσχας, με τον δείκτη αναφοράς MOEX να σημειώνει άνοδο έως και 12%.

Ενώ μόνο 33 μετοχές ξεκίνησαν ξανά τη διαπραγμάτευση, οι Ρώσοι με περιουσίες που συνδέονται με αυτές πρόσθεσαν συνολικά 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index που παρακολουθεί τους πλουσιότερους 500 ανθρώπους στον κόσμο.

Δεκάδες Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι βρέθηκαν στο στόχαστρο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έναρξη του πολέμου του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας.

Κάποιοι απέσυραν τα υπάρχοντά τους από αυτές τις χώρες, και άλλοι έσπευσαν να μεταφέρουν την ιδιοκτησία των μεριδίων τους όσο μπορούσαν ακόμη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Blomberg, ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν,  ο Λεονίντ Μίκελσον και ο Γκενάντι Τιμτσένκο αύξησαν την περιουσία τους κατά περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια την Πέμπτη.

Τα κέρδη της Πέμπτης αντιστάθμισαν εν μέρει τη βουτιά 33% στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Πριν από τη διακοπή των συναλλαγών, οι 23 μεγιστάνες που ανήκουν στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου είχαν περισσότερα από 316 δισεκατομμύρια δολάρια συνδυασμένη περιουσία, μειωμένη κατά 58 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος.

Οι 33 μετοχές που ξανάρχισαν τις διαπραγματεύσεις στο χρηματιστήριο της Μόσχας είχαν ορισμένους περιορισμούς που βοήθησαν στην ενίσχυση της αγοράς: οι ξένοι δεν είχαν τη δυνατότητα να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους και οι ανοικτές πωλήσεις απαγορεύτηκαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή