Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία βγάζει ήδη νικητές. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Norilsk Nickel Βλαντίμιρ Ποτάνιν πραγματοποίησε την τρίτη του εξαγορά από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Ο δισεκατομμυριούχος δεν είναι ο μόνος φιλικός προς το Κρεμλίνο ολιγάρχης που έχει την τύχη να παραμένει εκτός κυρώσεων από την Ουάσιγκτον.

Ο Ποτάνιν, του οποίου η προσωπική αξία αποτιμάται σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes, έχει ταχθεί κατά της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων εταιρειών που εγκαταλείπουν τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί η αναταραχή της επανάστασης των Μπολσεβίκων του 1917. Αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να αρπάξει την ευκαιρία να τις εξαγοράσει. Τη Δευτέρα, η εταιρεία συμμετοχών του, Interros, ανακοίνωσε ότι αγόρασε την United Card Services, τη ρωσική μονάδα του εισηγμένου στις ΗΠΑ χρηματοοικονομικού τεχνολογικού ομίλου Global Payments, για αδιευκρίνιστο ποσό. Πριν από αυτό είχε αποκτήσει 35% στην TCS Group Holding, η οποία κατέχει την online τράπεζα Tinkoff bank, και τη μονάδα Rosbank της Société Générale.

Αν βρισκόταν στη λίστα κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με τους Ειδικά Προσδιορισμένους Υπηκόους και Αποκλεισμένα Πρόσωπα (SDN), όπου εγγράφεται ο μεγάλος του αντίπαλος του Ποτάνιν, Όλεγκ Ντερισπάσκα, το να πληρώνεται αν εξακολουθεί να θέλει να συναλλάσσεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν σχεδόν αδύνατο. Ο Ποτάνιν έκανε τα πρώτα του εκατομμύρια από τις σκανδαλωδώς άδικες ιδιωτικοποιήσεις της δεκαετίας του 1990. Έχει επίσης φωτογραφηθεί παρακολουθώντας χόκεϊ επί πάγου με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Καναδάς και η Αυστραλία θεώρησαν ότι υπήρχαν αρκετοί λόγοι για να τον βάλουν στη μαύρη λίστα.

Η Ουάσιγκτον μπορεί να αφήνει περιθώριο για περαιτέρω κλιμάκωση των κυρώσεων αργότερα. Ή η αποφυγή κυρώσεων θα μπορούσε να οφείλεται στον ρόλο του Ποτάνιν που βρίσκεται στο τιμόνι της αξίας 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων Norilsk Nickel, της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής νικελίου στον κόσμο. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ χρειάστηκαν να κάνουν ντροπιαστική αναστροφή μετά τα μέτρα κατά του Ντεριπάσκα, το 2018, μόλυναν τη Rusal, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο, αναστατώνοντας την αγορά αλουμινίου.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, ο Ποτάνιν δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που παραμένει απών από τη μαύρη λίστα. Η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη επιβάλει κυρώσεις στον Βλαντιμίρ Λίσιν που έχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Novolipetsk Steel αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή στον Πρόεδρο της Novatek, Λεονίντ Μίκελσον, ο οποίος πλούτισε με τις μετασοβιετικές ιδιωτικοποιήσεις. Οι επιχειρηματικοί εταίροι του ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, Αλεξάντερ Αμπράμοφ και Αλεξάντερ Φρόλοφ, που έχουν υποστεί κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης μετατόπισαν τα χρήματά τους από τους τομείς μεταλλευμάτων και εξορύξεων και τώρα έχουν την ευκαιρία να πολλαπλασιάσουν τα δισεκατομμύρια τους.

Δυτικοί όμιλοι όπως η BP και η Shell έχουν δηλώσει ότι εγκαταλείπουν τη Ρωσία, αλλά δεν έχουν διευκρινίσει πώς θα το κάνουν. Σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη της δεκαετίας του 1990, αυτό τοποθετεί δισεκατομμυριούχους, όπως ο Ποτάνιν, ανάμεσα σε λίγους πιθανούς αγοραστές σε μια αγορά όπου αυτές οι βιομηχανίες είναι αναγκασμένες να πουλήσουν. Αν ο θείος Σαμ δεν κάνει κάτι γρήγορα, άνθρωποι όπως ο Ποτάνιν θα μπορούσαν και πάλι να βγάλουν τρελά κέρδη.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Reuters Breakingviews