«Το ΤΕΕ αναλαμβάνει την ευθύνη των αλλαγών, δημιούργησε και λειτουργεί ήδη με επιτυχία ψηφιακές υπηρεσίες και προωθεί νέες δραστηριότητες, έργα και προγράμματα, που υλοποιούν τις μεγάλες αλλαγές, που θέσαμε εδώ και χρόνια στο δημόσιο διάλογο ως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για το ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της χώρας. Υλοποιούμε όσα δεν έχουν μπορέσει να γίνουν – αν και έπρεπε – στο παρελθόν. Όσα δεν αναλάμβανε να κάνει κανείς άλλος και δεν θα γίνονταν», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου του ΤΕΕ, «Green Deal Greee 2022», που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοινώνοντας 5+1 κατευθύνσεις για πράσινες και ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, για την πρόοδο της χώρας.

Διαβάστε επίσης – ΤΕΕ: Διήμερο συνέδριο για τον πράσινο μετασχηματισμό

Διαβάστε επίσης – «Green Deal Greece»: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή ασφάλεια

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, από το βήμα του «Green Deal Greee 2022», έστειλε ηχηρό και επιτακτικό μήνυμα συνεχούς συνεργασίας και δημιουργικής συμπόρευσης προς όλες τις κατευθύνσεις, αναφέροντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης, τη συμβολή και της αντιπολίτευσης αλλά και όλων των παραγωγικών δυνάμεων, όλων των επιστημόνων με κυρίαρχους τους μηχανικούς αλλά και όλης της αλυσίδας των επαγγελμάτων και των εργαζομένων «παρά τις δυσκολίες, να αξιοποιήσουμε τώρα μια μοναδική ευκαιρία που έχουμε, να φτιάξουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, πράσινη, καινοτόμα, πλούσια ξανά».

Διαβάστε επίσης – Σδούκου: Έρχονται 2 διαγωνισμοί για ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας

Ο θεσμικός και μεταρρυθμιστικό ρόλος του ΤΕΕ

Ο Γιώργος Στασινός ανέδειξε «τον θεσμικό και μεταρρυθμιστικό ρόλο ενός ιστορικού θεσμού, του ΤΕΕ, που κοντεύει τα 100 χρόνια στην ελληνική κοινωνία». Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, είπε ότι «θα ήμουν πρόεδρος του ΤΕΕ είτε κάναμε όλα αυτά που κάνουμε είτε δεν κάναμε τίποτα αλλά θα έχανε η χώρα τις χρηματοδοτήσεις και θα γυρίζαμε πίσω στα χρόνια και τις συνθήκες της απραξίας και της μεγάλης κρίσης, χωρίς καμία προοπτική για πολλές παραγωγικές γενιές να ξεφύγουμε από αυτές». Υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των μεταρρυθμιστικών αλλαγών που έχει αναλάβει το ΤΕΕ, όπως χαρακτηριστικά μεταξύ των πολλών άλλων την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, «το πιο δύσκολο εγχείρημα που έχω αναλάβει στη ζωή μου», όπως είπε, για το οποίο εξήγησε ότι με τα μέχρι τώρα ισχύοντα η έγκριση των μελετών και σχεδίων θα γίνονταν σε 80 έως 85 χρόνια και εμείς προσπαθούμε να το ολοκληρώσουμε σε τρία χρόνια, «να κάνουμε ένα θαύμα».

5+1 μεταρρυθμίσεις για τα επόμενα 5 κρίσιμα χρόνια

-«Τα επόμενα 5 χρόνια είναι κρίσιμα για να αλλάξει επίπεδο η χώρα και το επίπεδο ζωής των πολιτών στο τέλος της δεκαετίας. Πρέπει να τρέξουμε εμπροσθοβαρώς τώρα, να σπείρουμε τώρα και να θερίσουμε σε λίγα χρόνια. Αυτό μπορεί να γίνει από μια αληθινή ανάπτυξη που θα προέλθει και από ιδιωτικά και από δημόσια έργα, σε κάθε κλάδο και τομέα. Με σαφές πράσινο πρόσημο και περιβαλλοντικούς στόχους», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και υπογράμμισε πολλές φορές κατά την ομιλία του ότι υπάρχει χρηματοδότηση, υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχει χώρος και ρόλος για όλους, ο κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία είναι η συνεργασία όλων, τονίζοντας ότι «δε θα ξαναδοθεί τέτοια ευκαιρία για να πάει η χώρα μπροστά».

Ειδικότερα, ο κ. Στασινός, αναφέρθηκε σε «ένα πλέγμα αλλαγών και στόχων, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, που αλλάζει την Ελλάδα και που μαζί της αλλάζει η δουλειά μας και όλοι εμείς», όπως είπε.

Παρουσιάζοντας το πλέγμα 5+1 μεταρρυθμίσεων για την πρόοδο της χώρας ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε στα εξής:

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες παντού

«Θέλουμε ο μηχανικός, οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και εν τέλει η δημόσια διοίκηση να καταφέρουν να εξυπηρετούνται για όλα μέσα από ηλεκτρονικά συστήματα αιχμής».

Κράτος βοηθός και όχι δυνάστης του πολίτη

«Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης από το κακό τους παρελθόν, να αναδείξουμε την ωφέλεια που μπορεί να έχει για την κοινωνία και την οικονομία, με διαφάνεια, αξιοπιστία, λογοδοσία, ανταγωνιστικότητα και ποιότητα».

Στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός στην πράξη

«Θέλουμε το κράτος να γίνει πραγματικά επιτελικό και να καταφέρει επιτέλους να σχεδιάσει την ανάπτυξη του τόπου».

Ενισχυμένος ρόλος του μηχανικού

«Θέλουμε για μια ακόμη φορά στην ιστορία της χώρα τον μηχανικό στυλοβάτη της ανάπτυξης. Με νέα προσόντα, με ενισχυμένο ρόλο, με πολλαπλούς ρόλους και έργα».

Βιώσιμη Ανάπτυξη με νέες δουλειές για όλους

«Θέλουμε πολιτικές που διαχέονται στην κοινωνία, που συμβάλλουν παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημιουργία νέου πλούτου, που δημιουργούν καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, Με μοναδικούς πόρους διαθέσιμους, μέσω Ταμείου Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας και νέου ΕΣΠΑ, το στοίχημα είναι η έμπρακτη διάχυση στην κοινωνία όλων των ωφελημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός.

«Η ανάπτυξη πρέπει να μας περιλαμβάνει όλους. Επιστήμονες, επιχειρηματίες, και τεχνίτες. Νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία. Δεν γίνεται να προχωρήσουν μπροστά μόνο κάποιοι, δεν προοδεύει έτσι η κοινωνία», τόνισε.

Tο μεταρρυθμιστικό έργο, που ήδη λειτουργεί και υλοποιεί το ΤΕΕ

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό έργο, που έχει αναλάβει και υλοποιεί το ΤΕΕ, αναφέροντας συνολικά 11 ψηφιακές υπηρεσίες θεσμικές τομές και προγράμματα, που ήδη λειτουργούν με επιτυχία και συνεχώς εξελίσσονται και εμπλουτίζονται, όπως επίσης 15 νέες μεγάλες μεταρρυθμιστικές δράσεις, χρηματοδοτικά προγράμματα και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, με αιχμή τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, που αποτελεί πρόταση και πρωτοβουλία του Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, τα οποίες έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα από το ΤΕΕ «για να αναδείξω πώς γίνονται πράξη τα λόγια που λέμε, πως γίνονται έργα οι προτάσεις αλλαγών» όπως είπε ο Γιώργος Στασινός.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανακοίνωσε ότι:

Έγιναν ήδη και λειτουργούν

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Από το 2021 ξεκίνησε επισήμως η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου (και Διηρημένης Ιδιοκτησίας). Είναι το λεγόμενο παλαιότερα «μαύρο κουτί» των οικοδομών, που το ΤΕΕ και ο τεχνικός κόσμος διεκδικούσαν να καθιερωθεί επί δεκαετίες. Με ένα νέο τρόπο και περιεχόμενο, ψηφιακό και σύγχρονο, η Πολιτεία αποκτά για πρώτη φορά πραγματική εικόνα για τα τεχνικά στοιχεία κάθε οικοδομής στην πραγματική της, σημερινή, κατάσταση. Επιπλέον οι ιδιοκτήτες συγκεντρώνουν σε έναν ψηφιακό φάκελο κάθε απαραίτητη για την ιδιοκτησία τους τεχνική – και όχι μόνο – πληροφορία που διευκολύνει, με ασφάλεια δικαίου, τις συναλλαγές και ακολουθεί για πάντα το ακίνητο, υπό την ευθύνη μηχανικού.

E-adeies

Η καθιέρωση του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών το 2018 αποτέλεσε τομή στον τεχνικό κλάδο. Πλέον οι οικοδομικές άδειες σε όλη τους τη διαδικασία διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και διαδικτυακά, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα για όλους, προάγοντας τη λογοδοσία και η διαφάνεια σε ατομικό επίπεδο. Οι συνεχείς επεκτάσεις του με νέες διαδικασίες αποτελούν συστατικό στοιχείο. Το σύστημα μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα πατήσει ένα ενιαίο κεντρικό αδειοδοτικό σύστημα του κράτους για κάθε έργο και δραστηριότητα.

Πυροσβεστική – Αστυνομία στο E-adeies

Μέχρι πριν λίγους μήνες δεν υπήρχε πουθενά στο κράτος ψηφιακή, ηλεκτρονική αποτύπωση σε χάρτη των ορίων ευθύνης κάθε αστυνομικού τμήματος και κάθε τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας. Με την καθοριστική συμβολή του ΤΕΕ, πλέον υπάρχουν. Έτσι να ενημερώνονται οι αστυνομικές αρχές για τις άδειες δόμησης που εκδίδονται και ισχύουν αλλά και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες για τις άλλες διαδικασίες. Ειδικά για την Πυρασφάλεια, ξεκίνησε πριν λίγους μήνες μια θεσμική τομή. Οι Μελέτες Πυρασφαλείας υποβάλλονται και εγκρίνονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω του e-adeies και ηλεκτρονικά εκδίδονται και τα Πιστοποιητικά Ενεργητικής Πυροπροστασίας. Ένα παρελθόν ατελείωτων φακέλων και επισκέψεων σε υπηρεσίες αποτελεί πλέον παρελθόν και για την Πυροσβεστική και για τους μηχανικούς και για τις επιχειρήσεις.

Συμβούλια Αρχιτεκτονικής στο e-adeies

Η διαδικασία εγκρίσεων – γνωμοδοτήσεων από Συμβούλια Αρχιτεκτονικής για έργα σε οικοδομές, ανακινήσεις και νέα ακίνητα σε περιοχές προστασίας (ιστορικά κέντρα πόλεων, προστατευόμενους οικισμούς κλπ) καθυστερούσε υπερβολικά. Το ΤΕΕ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ προσπάθησε να στελεχωθούν τα Συμβούλια και μετασχημάτισε τη διαδικασία και τις συνεδριάσεις σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να βελτιωθεί η διαθεσιμότητα, η αποτελεσματικότητα και οι χρόνοι.

Ελεγκτές Δόμησης

Η πετυχημένη εφαρμογή του θεσμού των πιστοποιημένων, έμπειρων ιδιωτών Ελεγκτών Δόμησης βασίζεται πάνω στις εφαρμογές του ΤΕΕ και το τμήμα Μητρώου. Ο έλεγχος των νέων οικοδομών σε κάθε στάδιο που προβλέπεται γίνεται πλέον πιο εύκολα, με περισσότερο αντικειμενικό τρόπο, με μεγαλύτερη ταχύτητα. Καθιερώνεται επίσης μια κουλτούρα ελέγχου στις οικοδομές που δεν υπήρχε στις προηγούμενες δεκαετίες. Ο θεσμός αποτελεί πλέον πρότυπο και για άλλες ελεγκτικές διαδικασίες που μπορεί το Δημόσιο να αναθέσει σε πιστοποιημένους επαγγελματίες, ιδίως μηχανικούς.

e-Κτηματολόγιο

Η υλοποίηση των νέων Ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ελληνικού Κτηματολογίου βασίζεται στην καλή συνεργασία με το ΤΕΕ και τη χρήση εργαλείων και εφαρμογών που παρέχει το ΤΕΕ, όπως ακριβώς το ΤΕΕ χρησιμοποιεί την εθνική γεωχωρική υποδομή που παρέχει το Κτηματολόγιο. Η κατάθεση τοπογραφικών διαγραμμάτων, η διόρθωση στοιχείων και τόσες άλλες υπηρεσίες που συμβάλλουν να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μεγάλο έργο της χώρας, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα κτηματογράφηση, βασίζεται στη δουλειά χιλιάδων μηχανικών και τη συνεργασία των δύο δημόσιων φορέων.

Εκτιμητές Ακινήτων

Το ΤΕΕ ανέλαβε πρωτοβουλία και προχώρησε στη δημιουργία Συστήματος Πιστοποίησης Προσόντων Προσώπων, με πρώτη κατηγορία νέων πιστοποιήσεων επαγγελματιών, ιδίως μηχανικών, τους πιστοποιημένους Εκτιμητές Ακινήτων. Πρόκειται για θεσμική τομή στην ιστορία του ΤΕΕ που μπορεί να εξελιχθεί σε αναπτυξιακό πολύ-εργαλείο με ευρύτερη σημασία για τον τεχνικό κλάδο και την οικονομία.

Συμβολή με μητρώο μηχανικών στην αδειοδότηση έργων ΑΠΕ

Το ΤΕΕ δημιούργησε και εμπλουτίζει περιοδικά, με προκηρύξεις κάθε φορά, ένα νέο μητρώο εγγεγραμμένων μελών του που αναλαμβάνουν την έκδοση βεβαιώσεων ολοκλήρωσης εργασιών και τη διενέργεια αυτοψιών σε σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, προκειμένου επενδυτές αντίστοιχων έργων να τη χρησιμοποιήσουν προς τον Διαχειριστή του Ηλεκτρικού Συστήματος κατά τη διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας.

Νέο Εξοικονομώ 2021 – Νέο πληροφοριακό σύστημα και θεσμικές αλλαγές

Το ΤΕΕ πρότεινε αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, όπως την κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας και τη συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων με βάση κριτήρια ενεργειακής απόδοσης. Επίσης σχεδίασε και λειτουργεί το νέο πληροφοριακό σύστημα για την εφαμογή του προγράμματος Εξοικονομώ 2021, αντικαθιστώντας την παλαιότερη εφαρμογή του ΥΠΕΝ που δημιούργησε πολλά προβλήματα.

Καταγραφή υποδομών Προσβασιμότητας σε Δημόσια Κτίρια

Το ΤΕΕ, μέσα από μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία προς δημόσιους φορείς, διευκολύνει την Πολιτεία να καταγράψει για πρώτη φορά τις υποδομές και τις ανάγκες Προσβασιμότητας για Άτομα με Αναπηρία σε Δημόσια Κτίρια.

Υποστήριξη – Help Desk προς μηχανικούς

Το ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια παρέχει στους μηχανικούς μέλη του συνεχώς νέα υπηρεσίες υποστήριξης (ιδιωτικών έργων, νομική, φορολογική κλπ) και help desk (Εξοικονομώ, ΚΕΝΑΚ, e-adeies κλπ) για τη διευκόλυνση του επιστημονικού και επαγγελματικού τους έργου.

Ξεκίνησαν να υλοποιούνται

Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης

Το ΤΕΕ πρότεινε και η Πολιτεία νομοθέτησε μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση για τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης και δραστηριότητας.

Τελικός στόχος είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει. Και να αποτελέσει, όταν ολοκληρωθεί αυτή η μεταρρύθμιση, το βασικό εργαλείο έκδοσης διοικητικών πράξεων που περιέχουν γεωχωρικά δεδομένα.

Είναι μια θεσμική μεταρρύθμιση που προτάθηκε, σχεδιάσθηκε και υλοποιείται από τους Έλληνες Μηχανικούς και το ΤΕΕ για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αύριο, εδώ, θα δείτε μια πρώτη παρουσίαση μιας μεταρρύθμισης που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του Ελλάδα 2.0. Και είναι μια νέα έκδοση της Ελλάδας, πραγματικά. Σε τρία χρόνια θα ολοκληρωθεί το έργο, ενώ σε μία πενταετία στόχος είναι να λειτουργεί με την δυνατότητα θεσμικής πράξης.

Εθνικό Μητρώο Υποδομών

Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών αποτελεί θεμέλιο του σχεδιασμού των μελλοντικών έργων – διότι δεν είναι λογικό να σχεδιάζεις χωρίς να ξέρεις τις πραγματικές συνθήκες των υφιστάμενων έργων. Αλλά και εργαλείο για να υπάρξει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο και συνεπές πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και εντοπισμού στην πραγματική – as is – κατάστασης κάθε δημοσίου και δημοτικού έργου, κάθε υποδομής. Είναι μια ηλεκτρονική ταυτότητα έργου με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, αρχεία και δεδομένα – όπως έχει αντίστοιχα σήμερα κάθε νέο κτίριο. Με το Εθνικό Μητρώο Υποδομών θα μπορέσει επιτέλους η Πολιτεία με έναν συνολικό τρόπο να προγραμματίσει σε βάθος χρόνου τα αναγκαία έργα συντήρησης, να δημιουργήσει συνθήκες πιο γρήγορης ωρίμανσης διαδικασιών και ποιο θελκτικές προκηρύξεις έργων – είτε ως δημόσιων είτε ως ΣΔΙΤ, να ξεκαθαρίσει αρμοδιότητες και να ελέγχει τους υπευθύνους.

Πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων

Σκοπός του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων που φέρει την ονομασία «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» είναι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για πάνω από το 70% της χώρας – όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει, είτε είναι παρωχημένος-με ασφάλεια δικαίου, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό, πολιτιστικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Πρόκειται για 229 διαγωνισμούς. Μέχρι σήμερα η πολιτεία κατάφερε να προωθήσει 30 τέτοιες μελέτες κάθε 10 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι με αυτό τον ρυθμό θα χρειάζονταν 80 χρόνια. Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι να τα καταφέρουμε μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια. Πρόκειται για το πλέον δύσκολο εγχείρημα της ζωής μου. Δεν μειώνουμε απλά τον χρόνο. Προσπαθούμε να καταφέρουμε ένα θαύμα.

Με τις πλήρεις και σύγχρονες μελέτες ΤΠΣ και ΕΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών. Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Ειδικότερα, για την εκπόνηση των μελετών των ΤΠΣ προβλέπονται τέσσερις (4) κύκλοι αναθέσεων με 229 διακριτές μελέτες που καλύπτουν συνολικά (χωρικά και γεωγραφικά) 768 Δημοτικές Ενότητες σε όλη την επικράτεια. Η επιλογή των Δημοτικών Ενοτήτων που μετέχουν σε κάθε κύκλο αναθέσεων έχει προκύψει με βάση τα αιτήματα των Δήμων που έχουν υποβληθεί στο ΥΠΕΝ και το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Αξιολόγησης που έχει συσταθεί γι’ αυτόν τον σκοπό. Αντίστοιχα, τα Προγράμματα εκπόνησης μελετών ΕΠΣ προτείνονται από τις Διευθύνσεις Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών που ΥΠΕΝ με γνώμονα την επίλυση χρόνιων προβλημάτων καθώς και τη ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση ειδικών ή έκτακτων περιστάσεων και ιδίως: την αντιμετώπιση κρίσιμων χωρικών προβλημάτων, την προώθηση έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας, τα προγράμματα αστικής ανάπλασης ή περιβαλλοντικής προστασίας, την αντιμετώπιση σοβαρών συνεπειών από φυσικές καταστροφές και τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΤΕΕ ανέλαβε την ευθύνη για την υλοποίηση του έργου ως αναθέτουσα αρχή, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, ώστε να γίνουν επιτέλους όσα δεν έγιναν στη χώρα επί 40 χρόνια και να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ψηφιοποίηση των Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας της Χώρας

Το έργο «Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι από τα μεγαλύτερα έργα που σχεδιάζονται όσον αφορά την ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα.

Το φυσικό αρχείο των πολεοδομιών με τις οικοδομικές παρελθόντων ετών (προ της λειτουργίας του συστήματος e-adeies) περιλαμβάνει μεγάλο πλήθος φακέλων με έγγραφα και σχέδια των οποίων η φύλαξη αλλά και η αναζήτηση εγγράφων από πολίτες και μηχανικούς κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ανά έτος. Επιπρόσθετα, το φυσικό αρχείο απειλείται από φυσικές καταστροφές (έχει συμβεί αρκετές φορές) αλλά και από την φυσική γήρανση του χαρτιού που επέρχεται με τον χρόνο.

Το ΤΕΕ ανέλαβε ως αναθέτουσα αρχή να προχωρήσει το έργο της Ψηφιοποίησης Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας μέσω του οποίου επιδιώκεται η ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση, των φακέλων των αδειών δόμησης, που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων όλης της χώρας.

Επίσης, ως 2η επιδίωξη προκρίνεται η επέκταση του Ψηφιακού Χάρτη σε συγκεκριμένους Δήμους της Χώρας, με σημαντική οικιστική ανάπτυξη και μεγάλη πυκνότητα ακινήτων, ενισχύοντας τη βάση του νέου μητρώου κτηρίων, μέσω τρισδιάστατου χαρτογραφικού υποβάθρου με γεωμετρική τεκμηρίωση της συνολικής επιφάνειας που καταλαμβάνουν όλα τα κτήρια καθώς επίσης και του υψομέτρου τους, επομένως και του συνολικού τους εμβαδού.

Αναπροσαρμογή τιμολογίων έργων – υλικών λόγω πληθωριστικών πιέσεων

Το ΤΕΕ διεκδίκησε την αναπροσαρμογή των τιμολογίων για τα δημόσια έργα προκειμένου να καλυφθούν οι ανατιμήσεις στις τιμές των υλικών λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας.

Θεσμικές αλλαγές στη νομοθεσία δημοσίων συμβάσεων

Το ΤΕΕ πιέζει συνεχώς και προτείνει αλλαγές στη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων προκειμένου να βελτιωθεί το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων. Μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση του φαινομένου των αδικαιολόγητα υψηλών εκπτώσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη μείωση των προθεσμιών, την καθιέρωση νέων εργαλείων όπως οι πράσινες και οι πρότυπες συμβάσεις.

Περιβαλλοντικοί Ελεγκτές – Περιβαλλοντικοί Αξιολογητές

Ήδη θεσμοθετήθηκε και βαίνει προς υλοποίηση η ανάθεση έργου αξιολόγησης και ελέγχου από το Κράτος σε ιδιώτες πιστοποιημένους μηχανικούς και άλλους επιστήμονες ώστε να προχωρούν πιο γρήγορα τόσο η περιβαλλοντική αδειοδότηση όσο και οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι.

Διαπιστευμένος Μηχανικός στο Κτηματολόγιο

Ο θεσμός του Διαπιστευμένου Μηχανικού στο Κτηματολόγιο για την καταχώριση αιτημάτων και κτηματογραφικών πράξεων αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην εξυπηρέτηση των πολιτών και την ταχύτερη διενέργεια συναλλαγών σε ακίνητα με ασφάλεια δικαίου.

Νέες ΤΟΤΕΕ

Το ΤΕΕ προχώρησε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην μελέτη, σύνταξη και έκδοση νέων Τεχνικών Οδηγιών ΤΕΕ σε κρίσιμα σημεία της παραγωγής έργων όπου λείπει η «κοινή γλώσσα» μεταξύ των εμπλεκομένων. Ήδη έχουν συνταχθεί νέες ΤΟΤΕΕ για τους Υαλοπίνακες, τον Οδοφωτισμό και υπό έκδοση βρίσκονται πολλές «ενεργειακές» ΤΟΤΕΕ, νέες και υπό αναθεώρηση, για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ.

Προώθηση του Building Information Model σε κτίρια και κατασκευές

Το ψηφιακό μέλλον των κατασκευών περνά μέσα από το Building Information Model, όπως δείχνουν οι πρακτικές σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Το ΤΕΕ εδώ και χρόνια πιέζει την Πολιτεία προς την προώθηση αυτού του εργαλείου και συμμετέχει σε κάθε σχετική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Καθιέρωση των Συμβούλων Ευρεσιτεχνίας, Πιστοποίηση Προσόντων και μαθητεία, υποστήριξη startups για την προώθηση της καινοτομίας

Το ΤΕΕ προωθεί έμπρακτα την προώθηση της καινοτομίας μέσα από την αύξηση των ευρεσιτεχνιών, των επενδύσεων σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη και της καινοτομίας. Συνεργάζεται με τον ΟΒΙ και άλλους φορείς για την εμβάθυνση της αγοράς διανοητικής ιδιοκτησίας. Το ΤΕΕ υποστηρίζει μέσα από τη δράση Prototype by TEE την ίδρυση και ανάπτυξη εφαρμοσμένων λύσεων από νεοφυείς επιχειρήσεις στο χώρο των μηχανικών.

Νέα εποχή ΤΜΕΔΕ – ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Το ΤΕΕ συμβάλει και ενισχύει το ΤΜΕΔΕ, το Ταμείο των Μηχανικών και Εργοληπτών που ανέλαβε, μετά την ενσωμάτωση του ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΦΚΑ, τον κλάδο της εγγυοδοσίας προς τον τεχνικό κλάδο. Ήδη το ΤΜΕΔΕ έχει μετεξελιχθεί σε έναν οργανισμό πλήρους ηλεκτρονικής λειτουργίας και επεκτείνει διαρκώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως το τελευταίο πρόγραμμα εγγυοδοσίας για κεφάλαιο κίνησης σε συνεργασία με την ΕΑΤ, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.

Θα προχωρήσουν σύντομα

Πιστοποιημένοι μηχανικοί επιβλέποντες στα δημόσια έργα

Μέσα από τη δημιουργία μητρώου έμπειρων, πιστοποιημένων και εξειδικευμένων – ανά τομέα, κατηγορία έργου/μελέτης κλπ – μηχανικών, προωθούμε τη δυνατότητα ανάθεσης έργου σύνταξης μελέτης, επίβλεψης μελέτης ή έργου, ελέγχου προόδου κλπ σε ιδιώτες ελεύθερους επαγγελματίες, για όποιους δημόσιους φορείς δεν έχουν το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό. Το κράτος ήδη νομοθέτησε και διατηρεί τον επιτελικό του ρόλο και το ρόλο διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος αλλά αναθέτει κομμάτι εργασιών σε πιστοποιημένους μηχανικούς μέσα από σχετικό μητρώο και εφαρμογή του ΤΕΕ.

Νέα Μητρώα στο Υπουργείο Υποδομών

Το ΤΕΕ συμβάλει στην ψηφιοποίηση και δημιουργία όλων των μητρώων που προβλέπει η νομοθεσία στο Υπουργείο Υποδομών για τον τεχνικό κλάδο και τον τομέα δημοσίων έργων και μελετών.

Ίδρυμα Μικροπιστώσεων από το ΤΜΕΔΕ

Το ΤΕΕ συμβάλει μέσα από τις συνέργειες με το ΤΜΕΔΕ στην καθιέρωση του θεσμού των μικροπιστώσεων στην ελληνική αγορά και ιδίως στον τεχνικό τομέα, για τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να έχουν χρηματοδοτική σχέση με τον επίσημο τραπεζικό τομέα.

«Στο ΤΕΕ ο ψηφιακός και ο πράσινος μετασχηματισμός περπατάνε ήδη χέρι χέρι. Και δημιουργούν ήδη ένα πλαίσιο αλλαγών που πιστεύω ότι αποδεικνύουν τον θεσμικό και μεταρρυθμιστικό ρόλο ενός ιστορικού θεσμού, του ΤΕΕ, που κοντεύει τα 100 χρόνια στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green