
Σε επίμονα υψηλά επίπεδα παρέμεινε το Μάιο ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ, αντανακλώντας τον σφιχτό πληθωριστικό κλοιό που συνεχίζει να «στραγγαλίζει» την αμερικανική οικονομία και δικαιώνοντας την πρόθεση της Federal Reserve να επιταχύνει τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.
Διαβάστε επίσης: Μέστερ-Fed: Αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. τον Ιούλιο
Εξάλλου, ο PCE είναι ο «αγαπημένος» πληθωριστικός δείκτης που παρακολουθεί στενά η Fed προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της για τη διαμόρφωση της πολιτικής της.
Διαβάστε επίσης: S&P: Χάθηκαν 8,2 τρισ. δολάρια σε έξι μήνες
Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 4,7% σε ετήσια βάση, ποσοστό κατά 0,2% χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα, αλλά και πάλι σε επίπεδα που η αμερικανική οικονομία έχει να δει και να βιώσει από την δεκαετία του ’80.
Οι αναλυτές στις προβλέψεις τους περίμεναν πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 4,8%.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο βασικός πληθωρισμός εκτοξεύτηκε ακόμη υψηλότερα, σημειώνοντας άνοδο 0,6% σε μηνιαία βάση, αντί της πολύ μικρότερης αύξησης κατά 0,2% τον Απρίλιο. Αυτό κράτησε τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση στο 6,3%.
«Η άνοδος του κόστους ζωής απορρόφησε όλη την αυξημένη καταναλωτική δύναμη από την προσθήκη θέσεων εργασίας και υψηλότερων μισθών το Μάιο» σχολίασε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα στοιχεία, ο οικονομολόγος της Comerica Bank, Μπιλ Άνταμς. Μάλιστα, επεσήμανε πως τα στοιχεία αιτιολογούν το γιατί η καταναλωτική εμπιστοσύνης έχει πάρει την κατιούσα.
Τα στοιχεία αυτά θα ενθαρρύνουν τα μέλη του συμβουλίου της Fed να προχωρήσουν σε μια ακόμη δυναμική αύξηση των επιτοκίων, μέσα στον Ιούλιο. Μάλιστα, δεν λείπουν και στελέχη μεταξύ των γερακιών που ζητούν επίμονα μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, και όχι μόνο κατά 50 μονάδες βάσης.


Latest News

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αποπληθωριστικές εως τώρα οι πιέσεις των δασμών στην ΕΕ
Το «γεράκι» της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το ότι οι δασμοί ήταν αποπληθωριστικοί έως τώρα στην ΕΕ

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της

Δημοσκόπηση Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.