Οι απότομες απώλειες σε μετοχές και ομόλογα, οι ιλιγγιώδεις διακυμάνσεις της αγοράς και η πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να περιορίσει τον χειρότερο πληθωρισμό σε περισσότερα από σαράντα χρόνια ήταν μεταξύ των χαρακτηριστικών που κυριάρχησαν στις αμερικανικές αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο δείκτης S&P 500 της Wall Street για το διάστημα αυτό αναμένεται να κλείσει με απώλειες 20%,ποσοστό που ερμηνεύεται, σε περίπου 8,2 τρισεκατομμύρια δολάρια χαμένα από τη χρηματιστηριακή αξία. Και αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο ο δείκτης θα κλείσει με τις μεγαλύτερες απώλειες πρώτου εξαμήνου από το 1970.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η αγορά μπήκε και «επίσημα» σε bear market, καθώς κατέγραψε απώλειες πάνω από 20% από το ρεκόρ του Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης – Wall Street: Έφτασαν οι αρκούδες – Και επισήμως σε bear market ο S&P

Τα εταιρικά κέρδη

Όπως επισημαίνει το Reuters, o επόμενος μήνας θα φέρει έναν νέο γύρο εταιρικών κερδών, τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και θα κορυφωθεί σε μια συνεδρίαση της Fed, αφήνοντας πολλές ευκαιρίες στις αγορές να στηριχθούν σε ένα αναδυόμενο ράλι των μετοχών που ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου ή να αναζητήσουν νέα χαμηλά.

Διαβάστε επίσης – ΔΝΤ: Γιατί ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι σύντομη

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός ανάγκασε τη Fed να αυξήσει γρήγορα τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του έτους, ανατρέποντας τη χαλαρή νομισματική πολιτική που βοήθησε τον S&P 500 να υπερδιπλασιαστεί από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020.

Ο λόγος 60/40

Μια άλλη δημοφιλής χρηματιστηριακή προσέγγιση που έχει υποστεί πλήγμα φέτος είναι το λεγόμενο χαρτοφυλάκιο 60/40, όπου οι επενδυτές βασίζονται σε ένα μείγμα μετοχών και ομολόγων για να θωρακιστούν απέναντι στις διακυμάνσεις της αγοράς, με τις μετοχές να αυξάνονται εν μέσω οικονομικής αισιοδοξίας και τα ομόλογα να ενισχύονται σε περιόδους ταραχών.

Αυτή η στρατηγική δεν αποδίδει το 2022, καθώς οι προσδοκίες μιας επιθετικής Fed επιβαρύνουν και τις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Το ταμείο BlackRock 60/40 Target Allocation έχει μειωθεί κατά 16% από την αρχή του έτους, η χειρότερη επίδοσή του από τότε που κυκλοφόρησε το 2006.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street