Αν οι οικονομικές συνθήκες δεν αλλάξουν, τότε η Federal Reserve  στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούλιο, θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της  κατά 75 μονάδες βάσης, υποστήριξε η πρόεδρος της Fedτου Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, προσθέτοντας ότι η ίδια θα υποστηρίξει αυτό το ποσοστό.

Διαβάστε επίσης -Federal Reserve: Έρχονται νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Η Μέστερ, η  οποία είναι μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς με δικαίωμα ψήφου, επεσήμανε στο CNBC, ότι στη συνεδρίαση του Ιουλίου η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο αν η νέα αύξηση των επιτοκίων θα είναι κατά 50 μονάδες βάσης ή 75 μονάδες βάσης.

Διαβάστε επίσης – Ντάλι – Fed: Στο 2,5% τα επιτόκια το συντομότερο δυνατόν

Οι διαφωνίες στην FOMC

«Αν οι συνθήκες είναι ακριβώς όπως είναι σήμερα, όταν θα συναντηθούμε, θα υποστηρίξω τις 75 μ.β. γιατί σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, δεν έχω δει τους αριθμούς που πρέπει να δω για να σκεφτώ ότι μπορούμε να επιστρέψουμε σε αύξηση 50 μ.β.», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μέστερ είπε ότι θα προβεί σε αξιολόγηση των συνθηκών προσφοράς και ζήτησης τις επόμενες εβδομάδες πριν από τη συνάντηση, προκειμένου να καθορίσει την προτιμώμενη πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Το “dot plot” των μεμονωμένων προσδοκιών των μελών της FOMC τοποθετεί το επιτόκιο αναφοράς της Fed στο 3,44% μέχρι το τέλος του έτους, από το τρέχον εύρος στόχου 1,5%-1,75%.

«Νομίζω ότι το να φτάσουν τα επιτόκια σε αυτό το 3-3,5%, είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε αυτό, και να το κάνουμε γρήγορα και να το κάνουμε με συνέπεια καθώς προχωράμε, οπότε μετά από αυτό το σημείο νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το πόσο μακριά θα πρέπει να πάμε για να χαλιναγωγήσουμε τον πληθωρισμό», είπε ο Μέστερ.

«Οδυνηρή μετάβαση»

Η Μέστερ υποστήριξε ότι η εμπειρία των καταναλωτών από τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε το 8,6% στο βασικό επίπεδο τον Μάιο, «θόλωσε» την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία.

«Στη Fed, βρισκόμαστε σε μια πορεία τώρα να φέρουμε τα επιτόκιά μας σε ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο και στη συνέχεια πιθανώς λίγο υψηλότερα σε περιοριστικό έδαφος, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε αυτούς τους ρυθμούς πληθωρισμού», είπε.

«Η πρώτη δουλειά για εμάς τώρα είναι να θέσουμε υπό έλεγχο τους ρυθμούς πληθωρισμού και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή αυτό χρωματίζει το πώς αισθάνονται οι καταναλωτές για την οικονομία και πού πηγαίνει».

Η Μέστερ αναγνώρισε ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης καθώς η Fed ξεκινά την αυστηρότερη πολιτική της. Ωστόσο, η βασική της πρόβλεψη είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι πιο αργή φέτος, κάτω από την «ανάπτυξη τάσης», την οποία βάζει στο 2%, καθώς η Fed προσπαθεί να μετριάσει τη ζήτηση και να την φέρει πιο κοντά στην περιορισμένη προσφορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή