Για δύσκολες ημέρες προειδοποίησε τις αγορές ο Τζο Πάουελ, μιλώντας στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Σίντρα της Πορτογαλίας, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως η Federal Reserve θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει την οικονομία και την αγορά εργασίας σε… ανώμαλη προσγείωση.

Διαβάστε επίσης: «Άνευ όρων» η δέσμευσή της Fed για έλεγχο του πληθωρισμού

«Πιστεύουμε πως μπορούμε να το πετύχουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας» σχολίασε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως η αμερικανική οικονομία σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ώστε να αντέξει την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Όμως, ο στόχος της ομαλής προσγείωσης δεν είναι σίγουρο πως θα επιτευχθεί. Και σίγουρα όχι δίχως απώλειες. «Η διαδικασία είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι επώδυνη, αλλά θα είναι πιο επώδυνο να αποτύχουμε να αντιμετωπίσουμε τον υψηλό πληθωρισμό και να επιτρέψουμε να επιμείνει στα επίπεδα αυτά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Που θα φτάσουν τα επιτόκια της Fed; 

Πολλοί αναλυτές επιμένουν πως η αμερικανική οικονομία δύσκολα θα αποφύγει να υποχωρήσει σε επίπεδα ύφεσης, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης χρονιάς, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

Τέλος εποχής

Σε κάθε περίπτωση, η Fed δεν είναι μόνη της. Ο Αμερικανός τραπεζίτης συμφώνησε με τους συναδέλφους του, όπως η Κριστίν Λαγκάρντ, πως η εποχή των πολύ χαμηλών επιτοκίων και του μετριοπαθούς πληθωρισμού έχει τελειώσει. Εξήγησε, λοιπόν, πως η αλλαγή στη δυναμική των οικονομίων θα οδηγήσει σε μια αλλαγή σκέψης στον τρόπο που λειτουργούν και οι κεντρικές τράπεζες.

«Ζούμε με διαφορετικές δυνάμεις πλέον, οπότε πρέπει να σκεφτούμε για την νομισματική πολιτική με διαφορετικό τρόπο» επεσήμανε, προσθέτοντας πως στο περιβάλλον αυτό ακόμη και η πρόβλεψη της πορείας του πληθωρισμού συνιστά μια πρόκληση. «Πλέον καταλαβαίνουμε καλύτερα, πόσο λίγα καταλαβαίνουμε για τον πληθωρισμό».

Θυμίζουμε πως η Fed ξεκίνησε την αντιστροφή της νομισματικής της πολιτικής τον Μάρτιο και έκτοτε έχει ανεβάσει ρυθμούς προχωρώντας στην μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 1994. Μάλιστα, πλέον ανοίγει παράθυρο ακόμη και για αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης μέσα στον Ιούλιο. Αυτό ζήτησε εξάλλου σε δηλώσεις της σήμερα στο CNBC, η πρόεδρος του Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ.

Ο πληθωρισμός το Μάιο εκτινάχθηκε στο 8,6% σε ετήσια βάση, που είναι το υψηλότερο σημείο για το δείκτη από το 1981.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως