Για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ προμηθεύουν περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη από ό,τι στέλνει η Ρωσία με αγωγούς, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η απόφαση της Gazprom να μειώσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream, και να την διακόψει σε όσους αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τους νέους όρους πληρωμής,  ώθησε την Ευρώπη σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων όπως το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Σημειώνεται ότι το περασμένο έτος η Ρωσία κάλυψε περισσότερο από το ένα τρίτο της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέρασαν μπροστά οι ΗΠΑ

«Οι πρόσφατες απότομες περικοπές της Ρωσίας στις ροές φυσικού αερίου προς την ΕΕ σημαίνουν ότι αυτός είναι ο πρώτος μήνας στην ιστορία κατά τον οποίο η ΕΕ εισάγει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ παρά μέσω αγωγού από τη Ρωσία», ανέφερε σε tweet του ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ. «Η πτώση της ρωσικής προσφοράς απαιτεί προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης της ΕΕ για να προετοιμαστούν για έναν σκληρό χειμώνα».

Το mega-deal για το LNG

Τον περασμένο Μάρτιο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν μια μεγάλη συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια. Βάσει της συμφωνίας οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην ΕΕ τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια επιπλέον κυβικά μέτρα καυσίμου – γνωστού ως LNG – μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ρωσία στέλνει περίπου 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών κάθε χρόνο και άλλα 14 έως 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG.

Σε συνδυασμό με το ρωσικό LNG, το οποίο συνεχίζει να φθάνει στην Ευρώπη εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα μπορεί να εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ. Το 2021, η Ρωσία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη, μετά τις ΗΠΑ και το Κατάρ και πριν από την Αλγερία, σύμφωνα με την ετήσια στατιστική επισκόπηση της παγκόσμιας ενέργειας της BP Plc.

Η πυρηνική  ενέργεια

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας βλέπει ως πιθανή λύση του προβλήματος την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια, κάτι που όπως επισημαίνει θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Φατίχ Μπιρόλ επισημαίνει επίσης ότι «η πυρηνική ενέργεια έχει μια μοναδική ευκαιρία να επανέλθει εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, της εκτίναξης των τιμών των ορυκτών καυσίμων, των προκλήσεων για την ενεργειακή ασφάλεια και των αυξημένων κλιματικών φιλοδοξιών» «Αλλά το αν αυτό θα συμβεί, θα εξαρτηθεί από τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία».

Διαβάστε επίσης – Πυρηνικά απόβλητα: Η απάντηση στην ενεργειακή κρίση

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια