Οι επενδυτές υποδέχονται το τρίτο τρίμηνο με μεγαλύτερη ανησυχία για μια ύφεση, και αυτό κάνει την έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ της επόμενης Παρασκευής τον Ιούνιο έναν δυνητικά μεγαλύτερο καταλύτη για τις αγορές από ό,τι θα ήταν διαφορετικά.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας αλλά και των πρακτικών από την τελευταίων συνεδρίαση της Federal Reserve την Τετάρτη αναμένεται να δώσουν τον παλμό στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, σε μια τετραήμερη εβδομάδα συναλλαγών, εξαιτίας της αργίας της 4ης Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης – Morgan Stanley: Στο 60% οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ

Χαλαρώνει η αγορά εργασίας;

Οικονομικοί αναλυτές, εκτιμούν ότι θα καταγραφεί επιβράδυνση στα στοιχεία για την απασχόληση, καθώς η αυστηρότερη πολιτική των επιτοκίων της Fed πιέζει τους εργοδότες και την οικονομία. Υπάρχει πιθανότητα κάποιες από αυτές τις ρωγμές στην αγορά εργασίας να αρχίσουν να εμφανίζονται ήδη από την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης – Wall Street: Μίνι ράλι στο φίνις

«Η απασχόληση θα πρέπει να επιβραδυνθεί από τον Μάιο. Είτε πρόκειται για 250.000 είτε περισσότερο, υπάρχει πάντα αστάθεια», δήλωσε στο CNBC ο Ντέιβιντ Πέιτζ, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην AXA Investment Managers. «Η τάση θα είναι χαμηλότερη και δεν θα με πείραζε να στοιχηματίσω ότι θα ήταν στις 150.000 με 200.000 στις αρχές του τρίτου τριμήνου και θα μπορούσε σίγουρα να είναι χαμηλότερη μέχρι το τέλος του έτους».

Ενδείξεις για επιβράδυνση

Ο Πέιτζ είπε ότι υπήρξε επιβράδυνση σε άλλα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών δαπανών, του εισοδήματος και της συνιστώσας της απασχόλησης της έρευνας της ISM για τη μεταποίηση του Ιουνίου. Η συνιστώσα της απασχόλησης υποχώρησε για τρίτο μήνα στο 47,3. Ένα επίπεδο κάτω από 50 σηματοδοτεί συστολή.

«Αυτό είναι μέρος μιας τάσης που βλέπουμε να αναδύεται. Είναι προφανώς μια επιβράδυνση της οικονομίας», είπε ο Πέιτζ. «Τα προειδοποιητικά σημάδια αρχίζουν να εμφανίζονται και όσο περισσότερο βλέπουμε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια να αρχίζουν να εισρέουν στην αγορά εργασίας, τόσο περισσότερο θα πρέπει να τα λάβει υπόψη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ».

Επίπτωση της Fed

«Εάν τα δεδομένα για την απασχόληση είναι ισχυρά και οι αξιωματούχοι της Fed στα χαρτιά ακούγονται τόσο επιθετικοί όσο και προφορικά, θα πίστευα ότι αυτό θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στην αγορά», δήλωσε από την πλευρά του ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της CFRA.

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στα τέλη Ιουλίου, αλλά η πορεία για τον Σεπτέμβριο είναι λιγότερο βέβαιη.

Ο Πέιτζ είπε ότι αναμένει ότι η Fed θα συζητήσει το μέγεθος της αύξησης του Ιουλίου περισσότερο από όσο πιστεύει η αγορά και η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να καταλήξει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το αναμενόμενο.  Και σημείωσε ότι υπάρχουν λίγες περιπτώσεις στην ιστορία όπου η Fed κατάφερε «μια ήπια προσγείωση σε μια τόσο στενή λωρίδα προσγείωσης».

Ένα σημαντικό ζήτημα για τις αγορές είναι ότι η οικονομία μπορεί εύκολα να πέσει σε ύφεση και μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Αυτή την εβδομάδα οι επαγγελματίες της αγοράς ανησυχούν περισσότερο για μια οικονομική ύφεση, μετά από ασθενέστερα στοιχεία και σχόλια από τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Ο Πάουελ ανέφερε ότι η Fed θα κάνει ό,τι χρειάζεται με τις αυξήσεις των επιτοκίων για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα είναι πρόθυμοι να επιφέρουν ύφεση για να επιβραδύνουν τις αυξήσεις των τιμών.

Νέα δοκιμή για μετοχές;

Οι μετοχές την περασμένη εβδομάδα κατέγραψαν σημαντικές απώλειες και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν επίσης λόγω των προσδοκιών για ύφεση. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,89% την Παρασκευή, υποχωρώντας από 3,49% μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Ορισμένοι αναλυτές ανέμεναν να δουν μια ανοδική εβδομάδα για τις μετοχές, καθώς οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου αγόραζαν μετοχές για να εξισορροπήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Ο S&P 500 σημείωσε ράλι 1,1% την Παρασκευή, αλλά σημείωσε πτώση 2,2% για την εβδομάδα, κλείνοντας στις 3.825. Ο Nasdaq Composite κέρδισε 0,9% την Παρασκευή, αλλά υποχώρησε 4,1% για την εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street