Μετά από μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις, τελικά κατάφερε να κλείσει θετικά η Wall Street, παρά τις πιέσεις εν μέσω ανησυχιών για επικείμενη ύφεση. Αυτή η προοπτική μάλιστα έχει οδηγήσει πολλές εισηγμένες να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της κερδοφορίας τους.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,05% στις 31.097 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,06% στις 3.825 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 11.127 μονάδες. Στην εβδομάδα, οι τρεις δείκτες σημείωσαν απώλειες 1,3%, 2,2% και 4,1% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: Πτώση 2,3% στην εβδομάδα οι ευρωαγορές

Kερδισμένοι και χαμένοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Micron Technology υποχώρησε περισσότερο από 3% λόγω του απογοητευτικού guidance που εξέδωσε για το τέταρτο τρίμηνο. Στο κόκκινο όμως έκλεισαν και οι κατασκευαστές τσιπ, με τις Nvidia, Qualcomm και Marvel να χάνουν πάνω από 1%. Η Western Digital και η Micron έχασαν 3%.

Διαβάστε επίσης: BofA: Το «σοκ της ύφεσης» πλήττει τις αγορές

Οι μετοχές της Kohl’s έχασε 19,6% αφού μείωσε τις προοπτικές της για το οικονομικό δεύτερο τρίμηνο, επικαλούμενη χαμηλότερες καταναλωτικές δαπάνες και τερματισμό των συνομιλιών για την πώληση της επιχείρησης, λέγοντας ότι το περιβάλλον λιανικής έχει επιδεινωθεί από την αρχή της διαδικασίας υποβολής προσφορών.

Στον αντίποδα, η General Motors περιόρισε τα κέρδη της στο 1,4%, μετά την προειδοποίηση της εταιρείας για τα ζητήματα μεταποίησης το δεύτερο τρίμηνο που θα μπορούσαν να φέρουν τα καθαρά της κέρδη για το τρίμηνο μεταξύ 1,6 και 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα καθαρά έσοδα της GM θα ήταν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Οι αμερικανικοί δείκτες έρχονται από ένα δύσκολο εξάμηνο. Μόνο το δεύτερο τρίμηνο, ο S&P 500 υποχώρησε περισσότερο από 16% – τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2020. Για το πρώτο εξάμηνο, ο δείκτης σημείωσε πτώση 20,6%, ήτοι τη μεγαλύτερη του πρώτου εξαμήνου από το 1970.

Σημαντικές ήταν και οι απώλειες για τον Dow Jones και τον Nasdaq Composite. Ο Dow έχασε 11,3% το δεύτερο τρίμηνο και περισσότερο από 15% στο εξάμηνο. Ο Nasdaq, εν τω μεταξύ, υπέστη τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το 2008, χάνοντας 22,4%. Αυτές οι απώλειες ώθησαν τον τεχνολογικό δείκτη στην επικράτεια της bear market, με πτώση σχεδόν 32% από το υψηλό όλων των εποχών που σημειώθηκε τον Νοέμβριο. Επίσης, έχει μειωθεί κατά 29,5% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Αυτές οι απότομες απώλειες πρώτου εξαμήνου και τριμήνου έρχονται καθώς οι επενδυτές παλεύουν με τον υψηλό πληθωρισμό και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Ο βασικός δείκτης προσωπικών δαπανών κατανάλωσης – ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ – αυξήθηκε 4,7% τον περασμένο μήνα. Αν και ήταν ελαφρώς κάτω από την εκτίμηση των αναλυτών, ήταν ακόμα κοντά σε υψηλά πολλών δεκαετιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street