Ένα «σοκ ύφεσης» ξεκινά για τις αγορές μετά το χειρότερο πρώτο εξάμηνο για τον S&P 500 εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, υπογραμμίζει ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Bank of America Corp, Μάικλ Χάρτνετ.

Ο Χάρτνετ αναφέρει σε σημείωμά του ότι ενώ οι προσδοκίες για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve κορυφώνονται, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον πληθωρισμό, ο οποίος δεν δείχνει αποκλιμάκωση, ενώ ο δείκτης bull and bear της Bofa παραμένει στη «μέγιστη πτώση» για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης – S&P: Χάθηκαν 8,2 τρισ. δολάρια σε έξι μήνες

Μαζικές εκροές

Τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα επλήγησαν από μαζικές εκροές αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί εν μέσω του αιχμηρού πληθωρισμού και των επιθετικών κεντρικών τραπεζών.

Διαβάστε επίσης – Wall Street: Έφτασαν οι αρκούδες – Και επισήμως σε bear market ο S&P

Σύμφωνα με την BofA περίπου 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια αποχώρησαν από τα παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια την εβδομάδα έως τις 29 Ιουνίου, αν και οι αμερικανικές μετοχές παρουσίασαν μικρές εισροές περίπου 0,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στα ομόλογα καταγράφηκαν εκροές 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Έρχεται νέο selloff

Ο κίνδυνος ενός νέου selloff στις αγορές μετοχών εξακολουθεί να είναι υψηλός, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc.

«Μεγάλο μέρος της υποβάθμισης της αποτίμησης φέτος οφείλεται σε υψηλότερα επιτόκια/πληθωρισμό», έγραψαν οι αναλυτές με επικεφαλής τον Christian Mueller-Glissmann σε ένα σημείωμα με ημερομηνία 30 Ιουνίου.

Οι χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως μόλις βίωσαν ένα από τα χειρότερα εξάμηνα που έχουν καταγραφεί, καθώς ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός και οι επιθετικές κεντρικές τράπεζες δημιούργησαν το φάσμα της απότομης οικονομικής επιβράδυνσης. Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 είχε τη χειρότερη επίδοσή του στο πρώτο εξάμηνο από το 1970, χάνοντας πάνω από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς.

Μετά το μάντρα TINA — (There Is No Alternative to equities) Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τις μετοχές — που τροφοδοτεί το ράλι των μετοχών τώρα εν μέσω του πληθωρισμού και αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν το TARA (Τhere Is A Reasonable Alternative – Υπάρχει μια λογική εναλλακτική λύση),» τόνισαν. «Καθώς οι κεντρικές τράπεζες είναι απασχολημένες με την καταπολέμηση του πληθωρισμού, θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να ρυθμίσουν τον επιχειρηματικό κύκλο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές