Ανοιχτή παραμένει η πλατφόρμα για το Power Pass, τις αιτήσεις δηλαδή για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την επιδότηση, με επιστροφές ποσών από 18 έως 600 ευρώ.  Η καταβολή των ποσών αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου. Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Z«Το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο υποβάλλεται η αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 36 του ν. 4936/2022 (Α’ 105), παρατείνεται μέχρι και την 05η.7.2022».

Συνολικά, πάνω από 6,3 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως και 73.000 ευρώ δικαιούνται να εισπράξουν την έκτακτη επιδότηση για τις καταναλώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος του τελευταίου εξαμήνου και συγκεκριμένα λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022.

Διαβάστε επίσης – Power Pass: Τι ισχύει με την αλλαγή κατοικίας

Η διαδικασία της υποβολής αίτησης στο Power Pass

Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
  • Να βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για την κύρια κατοικία, τον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.
  • Να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους.
  • Να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN).
  • Να πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης.

Διαβάστε επίσης – Μίνι οδηγός: Οι πλατφόρμες με τις επιδοτήσεις που βρίσκονται στην πρίζα

Προσοχή στα ψευδή στοιχεία

Όσοι θα υποβάλουν αίτηση, οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί στο τι θα δηλώσουν. Και αυτό διότι, με βάση όσα προβλέπονται στο σχετικό ΦΕΚ, σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης.

Αυτό σημαίνει ότι εάν, για παράδειγμα, κάποιος κάνει αίτηση με ψευδή στοιχεία και προκύψει από την αίτησή του να δικαιούται να λάβει 600 ευρώ, το μέγιστο ποσό που θα δοθεί, τότε, μόλις από έλεγχο και διασταύρωση εντοπιστεί, θα πρέπει να επιστρέψει τα διπλά, δηλαδή 1.200 ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.

Οικονομική ενίσχυση

Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.

Ύψος αποζημίωσης

Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται στο 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού και των ποσών έκπτωσης.

Εξαιρέσεις

Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης. Επίσης, σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά παροχή οικιακής χρήσης, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.

Υπολογισμός

Για κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό υπολογίζεται τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας (το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση, τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά Mwh).

Εκπτώσεις

Ως εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνονται κάθε μορφής εκπτώσεις, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την κατανάλωση ενέργειας του λογαριασμού. Εξαιρούνται οι εκπτώσεις σταθερού ύψους που δεν υπολογίζονται επί της ενέργειας που καταναλώθηκε.

Κοινό ρολόι

Μπορεί στο ίδιο ρολόι να έχουν επιβαρυνθεί δύο κατοικίες (π.χ. οικογενειακές κατοικίες με γονείς σε ένα διαμέρισμα και παιδί σε άλλο). Εκεί θα γίνει επιμερισμός του ποσού. Θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση και οι δύο κατοικίες. Η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο που ο ΑΦΜ του αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Ποσά ενίσχυσης

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί για ποσό άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Πού θα πιστωθούν

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση.

Αναλυτικά παραδείγματα για την επιδότηση ρεύματος

Σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 η ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται συνολικά σε 1.300 ευρώ. Η κρατική επιδότηση για το συγκεκριμένο διάστημα ανήλθε σε 500 ευρώ. Για τα 800 ευρώ της επιβάρυνσης ο καταναλωτής θα λάβει αποζημίωση 480 ευρώ.

Στον αντίποδα, σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 η ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται συνολικά σε 2.500 ευρώ. Η κρατική επιδότηση για το συγκεκριμένο διάστημα ανήλθε σε 1.000 ευρώ. Η επιβάρυνση των 1.500 ευρώ που απομένει δεν οδηγεί σε αποζημίωση 900 ευρώ, καθώς ενεργοποιείται ο «κόφτης» και ο καταναλωτής θα δει στον τραπεζικό λογαριασμό του αποζημίωση 600 ευρώ.

Ενδεικτικά:

  • Αν η επιβάρυνση είναι 15 ευρώ, η επιστροφή είναι μηδενική
  • Αν η επιβάρυνση είναι 30 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 18 ευρώ.
  • Αν η επιβάρυνση είναι 50 ευρώ, η επιστροφή του 60% είναι 30 ευρώ.
  • Αν η επιβάρυνση είναι 100 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 60 ευρώ.
  • Αν η επιβάρυνση είναι 300 ευρώ, η επιστροφή 60% θα είναι 180 ευρώ.
  • Αν η επιβάρυνση είναι 600 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 360€
  • Αν η επιβάρυνση είναι 1.000 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 600€
  • Αν η επιβάρυνση είναι 1.200 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι πάλι 600€ που είναι το ταβάνι.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια