Οι ελβετικές επιχειρήσεις θα είναι οι πρώτες που θα έχουν εξασφαλισμένη παροχή ενέργειας σε περίπτωση έλλειψης εφοδιασμού, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της χώρας Σιμονέτα Σομαρούγκα στη SonntagsZeitung, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρχει πάντα αρκετό φυσικό αέριο.

Η Ελβετία λαμβάνει το φυσικό της αέριο μέσω εμπορικών κόμβων σε γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως τα προβλήματα εκεί θα επηρεάσουν και την Ελβετία.

Διαβάστε επίσης- Γερμανία: «Έγκαιρη προειδοποίηση» για την επάρκεια φυσικού αερίου

Προβλήματα παρά τη χαμηλή ζήτηση

Η χώρα αυτή έχει σχετικά χαμηλή ζήτηση για φυσικό αέριο, το οποίο καλύπτει περίπου το 15% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Περίπου το 42% του φυσικού αερίου χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των νοικοκυριών και το υπόλοιπο στη βιομηχανία και στους τομείς των υπηρεσιών και των μεταφορών, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Διαβάστε επίσης – Ελβετική Task Force ενόψει πιθανών ελλείψεων στην ηλεκτρική ενέργεια

Ωστόσο, εξαρτάται από το εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρχει πάντα αρκετό φυσικό αέριο για όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σομαρούγκα.

Προτεραιότητα στις επιχειρήσεις

Σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελβετία, η ενέργεια θα διανεμηθεί πρώτα με δελτίο για τις επιχειρήσεις.

Η υπουργός προέτρεψε τα περιφερειακά καντόνια της Ελβετίας να επενδύσουν περισσότερο στην επέκταση της ηλιακής ενέργειας, του βιοαερίου, της αιολικής και της υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Επιφυλακτική για τις ευπάθειες της εφοδιαστικής αλυσίδας, την κλιματική αλλαγή και τις συγκρούσεις όπως αυτή στην Ουκρανία, η ελβετική κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επεκτείνει τα αποθέματα τροφίμων έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα πληγεί από ελλείψεις καφέ, σιτηρών και ζάχαρης.

Η γειτονική Γερμανία προχώρησε τον περασμένο μήνα στη δεύτερη φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο τριών επιπέδων, αφού η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ