Άνοδο έως και κατά 3% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, από τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης της Τετάρτης, με τις ανησυχίες για την προσφορά να επανέρχονται στο προσκήνιο ακόμη και ως ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωσαν άνοδο έως και 3,08 δολ., ή 2,9%, στα 105,85 δολ. το βαρέλι μετά την πτώση 9,5% την Τρίτη, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης: Ποιος θα κερδίσει τον πόλεμο της ενέργειας;

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate σκαρφάλωσε στο υψηλό της συνεδρίασης των 102,14 δολαρίων το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 2,64 δολ. ή 2,7%, ενώ την Τρίτη έκλεισε κάτω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από τα τέλη Απριλίου.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ+: Για μια ακόμα φορά δεν πέτυχε τους στόχους παραγωγής

Επαναφορά

«Σήμερα είναι ένα είδος επαναφοράς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει σύντομη κάλυψη και έρχονται κυνηγοί ευκαιριών» σχολίασε στο Reuters, ο Τζον Κίλντουφ, συνεργάτης της Again Capital LLC.

«Η θεμελιώδης ιστορία σχετικά με την παγκόσμια στενότητα είναι ακόμα εκεί… Το ξεπούλημα ήταν σίγουρα υπερβολικό», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η πρότασης από την Ιαπωνία να περιορίσει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου στο μισό περίπου του τρέχοντος επιπέδου θα οδηγήσει σε σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά και θα ωθήσει τις τιμές πάνω από τα 300-400 δολάρια το βαρέλι.

Οι ανησυχίες της ύφεσης

Επιπλέον, οι ανησυχίες για μια ύφεση συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις αγορές. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, η αμερικανική οικονομία μπορεί να συρρικνώθηκε τους τρεις μήνες από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Αυτό θα ήταν το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης, που θεωρείται ο τεχνικός ορισμός της ύφεσης.

Περισσότερες κεντρικές τράπεζες της G10 αύξησαν τα επιτόκια τον Ιούνιο από οποιονδήποτε άλλο μήνα για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, έδειξαν οι υπολογισμοί του Reuters. Με τον πληθωρισμό σε υψηλά πολλών δεκαετιών, ο ρυθμός της σύσφιξης πολιτικής δεν αναμένεται να υποχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Και οι αρκούδες

«Παρόλο που το αργό πετρέλαιο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης προσφοράς, παραμένουν βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην απότομη πώληση του πετρελαίου χθες», δήλωσε ο Leon Li, αναλυτής της CMC Markets με έδρα τη Σαγκάη.

«Έτσι, η σημερινή ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση για τις αρκούδες και οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν υπό πίεση στο εγγύς μέλλον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές