«Παράθυρο» για ακόμα αυστηρότερη νομισματική πολιτική προκειμένου να αποτραπεί ένας αποσταθεροποιητικός οικονομικός κύκλος που θα ενίσχυε περαιτέρω τις πιέσεις στις τιμές, αφήνουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Federal Reserve.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο παγιωμένος πληθωρισμός αποτελεί «σημαντικό κίνδυνο» για την αμερικανική οικονομία.

Κίνδυνος

«Πολλοί συμμετέχοντες έκριναν ότι ένας σημαντικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα η επιτροπή (σ.σ., η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς) είναι ότι ο αυξημένος πληθωρισμός θα μπορούσε να παγιωθεί, εάν το κοινό αρχίσει να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της επιτροπής να προσαρμόσει την πολιτική της όπως απαιτείται», αναφέρεται στα πρακτικά.

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν τώρα τη αύξηση των επιτοκίων σε ένα επίπεδο που αρχίζει να περιορίζει ενεργά την οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι συμμετέχοντες έκριναν ότι μια τέτοια κίνηση είναι κατάλληλη «από την άποψη της διαχείρισης κινδύνου», υποστηρίζοντας ότι θα έθετε τη Fed σε καλύτερη θέση να εφαρμόσει «πιο περιοριστική πολιτική εάν ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον αναμενόμενο».

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς του Ιουνίου, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, είναι ενδεικτικά της ακραίας ανησυχίας που διαχέεται στις ανώτατες τάξεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό – ο οποίος τρέχει με ετήσιο ρυθμό 8,6% – και των μέτρων που είναι διατεθειμένοι να λάβουν οι αξιωματούχοι προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η αύξηση των τιμών δεν θα ξεφύγει ακόμη περισσότερο από τον έλεγχο.

«Στενεύουν» τα περιθώρια για «ήπια προσγείωση»

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει αναγνωρίσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο δρόμος προς τη λεγόμενη ήπια προσγείωση, όπου η κεντρική τράπεζα μετριάζει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλεί εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας, έχει στενέψει.

Μια ύφεση στις ΗΠΑ είναι πλέον «σίγουρα μια πιθανότητα» και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες εκτός του ελέγχου της Fed, είπε, αναφέροντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα παρατεταμένα μέτρα αποκλεισμού στην Κίνα για να σταματήσει η εξάπλωση της Covid-19.

«Η διαδικασία είναι πολύ πιθανό να συνεπάγεται κάποιο πόνο, αλλά ο χειρότερος πόνος θα είναι η αποτυχία να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός, να του επιτραπεί να γίνει επίμονος», είπε.

Απόκλιση

Ο απολογισμός της συνεδρίασης έριξε περαιτέρω φως στο γιατί η Fed αποφάσισε ξαφνικά τον περασμένο μήνα να επιταχύνει δραματικά το ρυθμό με τον οποίο συσφίγγει τη νομισματική πολιτική, επιλέγοντας την πρώτη αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες από το 1994. Η κίνηση αυτή αύξησε το νέο εύρος στόχου στο 1,50% έως 1,75%.

Η απόφαση αυτή σηματοδότησε μια απόκλιση από τα σχέδια που είχε προαναγγείλει η Fed για μια δεύτερη διαδοχική αύξηση του επιτοκίου κατά 0,50%. Ακολούθησαν δύο οικονομικές εκθέσεις που κατέγραψαν μεγάλο άλμα στις τιμές καταναλωτή τον Μάιο και εκτιμήσεις για υψηλότερο πληθωρισμό.

Η συνεδρίαση του Ιουνίου περιελάμβανε επίσης αναθεωρημένες προβλέψεις, οι οποίες έδειχναν ότι οι αξιωματούχοι βλέπουν τα επιτόκια να αυξάνονται σε ένα, όπως είπε ο Πάουελ, «μετριοπαθώς περιοριστικό επίπεδο» μέχρι το τέλος του έτους, λίγο κάτω από το 3,5%. Το επόμενο έτος αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων που θα ωθήσουν το επιτόκιο στο 3,75%, πριν από τις μειώσεις το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή