Η Federal Reserve πετυχαίνει ακριβώς αυτό που ήθελε όταν άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια: λιγότερο δανεισμό από εταιρείες, πολύ λιγότερο.

Μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, καμία εταιρεία δεν έχει δανειστεί χρήματα, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.

Οι εταιρείες άρχισαν πραγματικά να μειώνουν τον δανεισμό τους εδώ και λίγο περισσότερο από ένα μήνα, λίγο καιρό αφότου η Fed ξεκίνησε μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Κάτι που κάνει το υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού είναι να ανεβάζει τα επιτόκια σε οικιακά και επιχειρηματικά ομόλογα. Ως οικιακά ομόλογα εννοούνται τα προσωπικά δάνεια, ας πούμε δάνειο για αγορά αυτοκινήτου ή στεγαστικό δάνειο. Και τα εταιρικά ομόλογα είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις δανείζονται για τις εργασίες τους—ή χρηματοδοτούν το χρέος τους.

Οι εταιρείες εκδίδουν ομόλογα, τα οποία πωλούνται σε δανειστές για άντληση κεφαλαίων για επέκταση, εξαγορά ή για ένα σωρό άλλα πράγματα, όπως δημιουργία αποθεματικού. Όσο υψηλότερα είναι τα επιτόκια των εταιρικών ομολόγων, τόσο περισσότερα πρέπει να πληρώσουν οι εταιρείες στους δανειστές. Και αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρείες δανείζονται λιγότερα χρήματα.

Οι εταιρείες δεν θέλουν να υπερφορτώνουν τους ισολογισμούς τους με ακριβά χρέη. Ένας πολύ καλός λόγος είναι επειδή θα χρειάζονταν υψηλότερες αποδόσεις από τις επενδύσεις τους σε νέα έργα για να κάνουν την πληρωμή του υψηλότερου επιτοκίου στα ομόλογά τους να αξίζει τον κόπο.

Και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες οι εταιρείες να μην πετύχουν αυτές τις υψηλότερες αποδόσεις. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων βάζουν τέλος στις καταναλωτικές δαπάνες.

Έτσι, οι εταιρείες εκδίδουν λιγότερα εταιρικά ομόλογα. Αυτή την εβδομάδα δεν έχει εκδοθεί ούτε ένα εταιρικό ομόλογο.

«Εταιρικά ομόλογα… Ξεχάστε το», έγραψε ο Άντριου Μπρένερ, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς σταθερού εισοδήματος στη NatAlliance Securities. «Δεν είχαμε καμία νέα έκδοση χθες και επιπλέον καμία δεν είναι προγραμματισμένη για σήμερα. Αυτή τη περίοδο ο κόσμος είναι πολύ δυσάρεστος».

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την άποψη του Μπρένερ.

Εβδομαδιαίως, οι εταιρείες έχουν αντλήσει μόλις κάτι λιγότερο από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέο χρέος υψηλής απόδοσης, τις τελευταίες έξι εβδομάδες, σύμφωνα με την Bank of America. Αυτό είναι χαμηλότερο από τον εβδομαδιαίο μέσο όρο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος και το υψηλό πολλών δεκαετιών των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο του 2021, όταν η Fed μείωσε γρήγορα τα επιτόκια για να στηρίξει την οικονομία.

Οι εταιρείες άντλησαν περίπου 87 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος επενδυτικού επιπέδου, ολόκληρο τον Μάιο, το χαμηλότερο μηνιαίο ποσό από το 2012. Το μηνιαίο υψηλό ήταν το 2011, 242 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η ακραία αστάθεια [του επιτοκίου]…θα πρέπει να οδηγήσει σε ελάχιστες εκδόσεις αυτή την εβδομάδα και δυνητικά υποτονικούς όγκους για το υπόλοιπο μήνα», έγραψε ο Γιούρι Σέλιγκερ, αναλυτής πιστώσεων στην Bank of America.

Στις εταιρείες δεν αρέσει να αναβάλλουν τα έργα τους και στους δανειστές δεν αρέσει να μην έχουν δανειολήπτες, αλλά οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed πετυχαίνουν, σιγά σιγά, αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να πετύχουν .

Λιγότερος δανεισμός θα πρέπει τελικά να μεταφραστεί σε λιγότερες δαπάνες — προσωπικές και εταιρικές. Οι εταιρείες, θα επενδύσουν σε λιγότερα έργα και θα προσλάβουν λιγότερους εργαζομένους. Και οι μικρότερες δαπάνες μειώνουν τη ζήτηση και όλα αυτά μαζί θα πρέπει να μειώσουν τον πληθωρισμό.

Έτσι, υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Είναι απλά τρομακτικό να πρέπει να διασχίσεις το τούνελ.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο