Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και τα αντίποινα της Μόσχας η οποία, εκτός των άλλων, έχει μειώσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχουν καταστήσει τη Βόρεια Θάλασσα βασική πηγή για τον εφοδιασμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όσο για τη Νορβηγία, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων που βρίσκονται εκεί, αποτελεί το κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια των Ευρωπαίων.

Αυτό ακριβώς επικαλέστηκε και η κυβέρνηση (μειοψηφίας) του Όσλο, η οποία παρενέβη και τελείωσε – ουσιαστικά εν τη γενέσει της – την απεργία που ξεκίνησαν από την Τρίτη, 5 Ιουλίου, οι εργαζόμενοι στην παραγωγή αερίου και πετρελαίου. Ουσιαστικά, ασκώντας το δικαίωμα που της δίνει το σύνταγμα σε έκτακτες περιστάσεις, προχώρησε σε «επιστράτευση» των απεργών, επιβάλλοντας μια λύση τόσο στους ίδιους όσο και στην εργοδοσία του κλάδου.

Διαβάστε επίσης: Η συμφωνία Όσλο και Βρυξελλών

Σε κίνδυνο η Ευρώπη

«Όταν μία διαμάχη μπορεί να έχει τόσο σοβαρές κοινωνικές συνέπειες για το σύνολο της Ευρώπης, δεν έχω άλλη επιλογή παρά να παρέμβω σε αυτήν. Είναι αδικαιολόγητο να επιτρέψουμε τη μείωση σε τέτοιο βαθμό της παραγωγής αερίου», δήλωσε χαρακτηριστικά η αρμόδια υπουργός Εργασίας και στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, Μάρτε Μιος Πέρσεν. «Η Νορβηγία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην προμήθεια αερίου προς την Ευρώπη και η σχεδιαζόμενη κλιμάκωση (της απεργίας) θα είχε σοβαρότατες συνέπειες, για τη Βρετανία, τη Γερμανία και άλλες χώρες», πρόσθεσε η ίδια.

Η χώρα μας «οφείλει να κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να διατηρηθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η ενότητα της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας», αναφέρει και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών – η παρέμβαση του οποίου απέδειξε πως ο τερματισμός της απεργίας αποτελούσε εθνική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: Μέτωπο Νορβηγίας-ΕΕ κατά της Ρωσίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έγιναν, εάν η απεργία προχωρούσε και συνεχιζόταν όλη την εβδομάδα, τότε ως το τέλος της η παραγωγή αερίου από τις εγκαταστάσεις της Νορβηγίας θα μειωνόταν κατά σχεδόν 60%. Ειδικά δε όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και το Βέλγιο, πιθανότατα δεν θα λάμβαναν ούτε ένα κυβικό μέτρο, προκαλώντας μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κλείνει και ο Nord Stream 1

Το πρόβλημα θα ήταν, μάλιστα, ανυπέρβλητο, καθώς έχει ανακοινωθεί ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιουλίου, ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 1 θα κλείσει για περίπου ένα δεκαήμερο, προκειμένου να γίνου εργασίες συντήρησης – με τη Μόσχα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της διακοπής, με το επιχείρημα ότι το εμπάργκο δεν της επιτρέπει να προμηθευτεί τα αναγκαία ανταλλακτικά για το σύστημα.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατανόησε τη σοβαρότητα της κατάστασης και ενήργησε προκειμένου να διατηρήσει τη φήμη της Νορβηγίας ως αξιόπιστου και σταθερού προμηθευτή φυσικού αερίου για την Ευρώπη», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη λήξη της απεργίας το πετρελαϊκό λόμπι της χώρας, NOG.

Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα, το συνδικάτο που είχε προκηρύξει την απεργία, το Laderne, είχε απορρίψει την πρόταση για αυξήσεις στις αποδοχές της τάξης του 4-4,5%, με το επιχείρημα ότι ο πληθωρισμός «έτρεξε» τον Μάιο με ρυθμό 5,7%. Με βάση τη ρύθμιση που επέβαλε η κυβέρνηση, για τα μέλη του συγκεκριμένου συνδικάτου θα εφαρμοστούν οι ίδιοι όροι που προβλέπονται στις συμβάσεις που υπέγραψαν πρόσφατα με την εργοδοσία δύο άλλα που υπάρχουν στον κλάδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη της απεργίας είχε αρχικά προκαλέσει άνοδο των τιμών στις διεθνείς αγορές την Τρίτη – αν και, στη συνέχεια, το πετρέλαιο υποχώρησε σημαντικά, καθώς επικράτησαν οι φόβοι για διεθνή ύφεση. Σήμερα, πάντως, παρά τη λήξη της απεργίας, οι τάσεις στις αγορές είναι ανοδικές, τόσο για το πετρέλαιο όσο και για το φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή