Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι οικονομικές κυρώσεις που ακολούθησαν και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι διαφωνούν με τις πρακτικές του Κρεμλίνου, έχουν πυροδοτήσει ένα κύμα φυγής στελεχών και επιστημόνων από τη χώρα.

Όσο οι μήνες περνούν, το brain drain διευρύνεται με αρκετούς Ρώσους να αναζητούν ευκαιρίες αρχικά σε γειτονικές χώρες.

Διαβάστε επίσης – Πόλεμος στην Ουκρανία: Το τεχνολογικό brain drain της Ρωσίας

Ο πρώτο σταθμός

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κυβέρνηση της Γεωργίας υπολογίζει ότι 80.000 Ρώσοι, Λευκορώσοι και Ουκρανοί κατοικούν τώρα σε αυτό το μικρό έθνος του Καυκάσου των 4 εκατομμυρίων. Από αυτούς, 20.000-25.000 εργάζονται στον τομέα της πληροφορικής και του λογισμικού, και περίπου 30.000 είναι Ρώσοι πολίτες που έφτασαν από την έναρξη του πολέμου. Επίσης, αρκετοί ήρθαν πρόσφατα από τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.

Ως ειδικοί πληροφορικής, βλέπουν ελάχιστο μέλλον στη Ρωσία καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας ενισχύουν τον έλεγχο του Διαδικτύου, οι διεθνείς κυρώσεις πιέζουν την οικονομία και οι ξένες εταιρείες αποχωρούν.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Αυξήσεις στους μισθούς ανακοίνωσαν οι κρατικές εταιρείες

Δελεαστικά κίνητρα

Ως εκ τούτου οι ειδικοί πληροφορικής συρρέουν σε άλλα γειτονικά κράτη, όπως η Αρμενία και το Καζακστάν, καθώς και στην Τουρκία, το Ντουμπάι και το Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ επιδιώκουν να τους δελεάσουν με την άρση ορισμένων απαιτήσεων βίζας.

Η μαζική αυτή έξοδος έρχεται καθώς οι ρωσικές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του κολοσσού του Διαδικτύου Yandex NV, αγωνίζονται να επιβιώσουν εν μέσω της βαθύτερης λογοκρισίας, των ελλείψεων σε βασικό εξοπλισμό και των αντιδράσεων στις ξένες αγορές.

Νέοι, μορφωμένοι και οικονομικά αυτοσυντηρούμενοι, οι εργαζόμενοι αυτοί είναι το είδος των ανθρώπων που τεχνολογικοί κόμβοι όπως το Βερολίνο, η Λισαβόνα και το Λονδίνο ξοδεύουν περιουσίες προσπαθώντας να δελεάσουν.

Η Πορτογαλία της… Ανατολής

«Όλος ο κόσμος ανταγωνίζεται για να προσελκύσει αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γεωργίας Γκιόργκι Κανταγίτζε.

Υποστηρίζει ότι η Γεωργία θα πρέπει να πλασάρει τον εαυτό της επιθετικά ως ένα ασφαλές καταφύγιο από καταπιεστικά καθεστώτα που προσφέρει έναν ισχυρό οικονομικό τομέα, παραλίες, βουνά, ζεστό κλίμα και καλό φαγητό. «Μπορούμε να γίνουμε η Πορτογαλία της Ανατολής».

Και όμως, ο Κανταγίτζε δεν πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί, με τους περισσότερους μετανάστες να φεύγουν και πάλι μόλις εξασφαλίσουν βίζα για να ταξιδέψουν στη συνέχεια. Δεν βοηθάει το γεγονός ότι πολλοί απλοί Γεωργιανοί, που υπέστησαν τη δική τους ρωσική εισβολή το 2008, είναι καχύποπτοι προς τις νέες αφίξεις.

Αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση της Γεωργίας δεν έχει τη βούληση να δημιουργήσει το περιβάλλον που θα τους δελεάσει να παραμείνουν, καθώς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει το καθεστώς υποψηφιότητας που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τώρα απονείμει στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Αυτή η αποτυχία με τις Βρυξέλλες πυροδότησε μερικές από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχει δει η Γεωργία στην ταραχώδη μετασοβιετική ιστορία της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή