Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συναντηθούν στις 26 Ιουλίου, προκειμένου να συζητήσουν για το πώς η ένωση θα αντιμετωπίσει την κρίση του φυσικού αερίου τον επερχόμενο χειμώνα, ανακοίνωσε σήμερα η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μείωση της ζήτησης αερίου σε περίπτωση που η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις ροές,  το οποίο θα προβλέπει επίσης μέτρα για την αποθήκευση μεγαλύτερων ποσοτήτων αερίου για το χειμώνα.

Οι προαναγγελίες

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας από την Τσεχία την περασμένη εβδομάδα, προανήγγειλε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα βασιστεί στις κινήσεις για την εξάλειψη του ρωσικού άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα ενισχύσει όλο το μπλοκ για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Διαβάστε επίσης – Άμυνα και ενεργειακή αυτονομία, βασικές προτεραιότητες για τους Ευρωπαίους

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

«Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη», είπε η φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε: «Οι τιμές της ενέργειας είναι υψηλές. Οι άνθρωποι — δικαίως — περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό».

Διαβάστε επίσης – ΕΕ: «Κλειδί» η Ελλάδα για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Υπογράμμισε επίσης ότι το σχέδιο, που αναμένεται γύρω στα μέσα Ιουλίου, θα επικεντρωθεί σε δύο βασικά σημεία, συμπεριλαμβανομένης μια «συγκεκριμένης πρότασης» για το από πού μπορεί να περικοπεί ο ρωσικός ενεργειακός εφοδιασμός και να το κάνει «με έξυπνο τρόπο» καθώς και να συσπειρωθούν οι χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν πιέσεις στον εφοδιασμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια