Νέοι αυστηροί περιορισμοί επιβάλλονται στη ρωσική οικονομία βάσει δύο νομοσχεδίων που ψήφισε εσπευσμένα το ρωσικό κοινοβούλιο την Τετάρτη. Όπως μεταδίδει το Reuters, πλέον θα απαιτείται από τις επιχειρήσεις να προμηθεύουν με αγαθά τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας (εφόσον τους ζητηθεί), ενώ οι εργαζόμενοι σε ορισμένους κλάδους θα υποχρεώνονται να δουλεύουν υπερωρίες.

Μόλις υπογραφούν από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και λάβουν την ισχύ νόμου, οι νέες ρυθμίσεις θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να εισαγάγει «ειδικά οικονομικά μέτρα» κατά τη διάρκεια της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί το Κρεμλίνο τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

«Λόγοι εθνικής ασφάλειας»

«Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που διεξάγονται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκτός της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της επικράτειας της Ουκρανίας, υπάρχει η ανάγκη επισκευής όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και παροχής υλικών και τεχνικών μέσων στις ένοπλες δυνάμεις», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση ενός από τα νομοσχέδια.

Τα νομοσχέδια κατατέθηκαν από το Κρεμλίνο στην Κάτω Βουλή της Κρατικής Δούμας στις 30 Ιουνίου. Μετά την ψήφισή τους σε πρώτη ανάγνωση, ο πρόεδρος της Δούμας δήλωσε ότι η περαιτέρω συζήτηση θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.

Προμήθειες και υπερωρίες

Σύμφωνα με ένα από τα νομοσχέδια, το κράτος θα μπορεί να αγοράζει αγαθά και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων από έναν μόνο προμηθευτή χωρίς να απαιτείται διαγωνισμός.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα πρέπει βάσει του νόμου να παρέχουν στις ένοπλες δυνάμεις αγαθά και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Ένα δεύτερο νομοσχέδιο δίνει εντολή στην κυβέρνηση να απαιτήσει από τους υπαλλήλους ορισμένων επιχειρήσεων που παράγουν αγαθά και υπηρεσίες που χρειάζεται ο ρωσικός στρατός να εργάζονται υπερωριακά.

Η κυβέρνηση μπορεί επίσης να υποχρεώσει ορισμένους εργαζόμενους να εργάζονται τη νύχτα, τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες, λαμβάνοντας ανάλογες προσαυξήσεις στους μισθούς τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα