Νέοι αυστηροί περιορισμοί επιβάλλονται στη ρωσική οικονομία βάσει δύο νομοσχεδίων που ψήφισε εσπευσμένα το ρωσικό κοινοβούλιο την Τετάρτη. Όπως μεταδίδει το Reuters, πλέον θα απαιτείται από τις επιχειρήσεις να προμηθεύουν με αγαθά τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας (εφόσον τους ζητηθεί), ενώ οι εργαζόμενοι σε ορισμένους κλάδους θα υποχρεώνονται να δουλεύουν υπερωρίες.
Μόλις υπογραφούν από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και λάβουν την ισχύ νόμου, οι νέες ρυθμίσεις θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να εισαγάγει «ειδικά οικονομικά μέτρα» κατά τη διάρκεια της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί το Κρεμλίνο τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.
«Λόγοι εθνικής ασφάλειας»
«Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που διεξάγονται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκτός της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της επικράτειας της Ουκρανίας, υπάρχει η ανάγκη επισκευής όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και παροχής υλικών και τεχνικών μέσων στις ένοπλες δυνάμεις», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση ενός από τα νομοσχέδια.
- Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Αυτονομιστές καταλαμβάνουν εμπορικά πλοία με ξένη σημαία
Τα νομοσχέδια κατατέθηκαν από το Κρεμλίνο στην Κάτω Βουλή της Κρατικής Δούμας στις 30 Ιουνίου. Μετά την ψήφισή τους σε πρώτη ανάγνωση, ο πρόεδρος της Δούμας δήλωσε ότι η περαιτέρω συζήτηση θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.
Προμήθειες και υπερωρίες
Σύμφωνα με ένα από τα νομοσχέδια, το κράτος θα μπορεί να αγοράζει αγαθά και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων από έναν μόνο προμηθευτή χωρίς να απαιτείται διαγωνισμός.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα πρέπει βάσει του νόμου να παρέχουν στις ένοπλες δυνάμεις αγαθά και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
- Διαβάστε επίσης: Πώς θα κερδηθεί ο πόλεμος της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου
Ένα δεύτερο νομοσχέδιο δίνει εντολή στην κυβέρνηση να απαιτήσει από τους υπαλλήλους ορισμένων επιχειρήσεων που παράγουν αγαθά και υπηρεσίες που χρειάζεται ο ρωσικός στρατός να εργάζονται υπερωριακά.
Η κυβέρνηση μπορεί επίσης να υποχρεώσει ορισμένους εργαζόμενους να εργάζονται τη νύχτα, τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες, λαμβάνοντας ανάλογες προσαυξήσεις στους μισθούς τους.
Latest News
«Μνημονιακός προϋπολογισμός χωρίς μνημόνια» - Επίθεση στην κυβέρνηση από Χαρίτση
Ο Αλέξης Χαρίτσης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση που την κατηγόρησε ότι φέρνει έναν προϋπολογισμό που ωφελεί μόνο τους λίγους φίλους της
Χωρίς άδεια και χωρίς απόφαση ΣτΕ το κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ του fund CVC ανακοινώνει προσλήψεις στο «παράρτημα» στην Αθήνα
Ενώ δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε άδεια και εκκρεμεί η συζήτηση στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ του fund CVC ανακοινώνει ότι προσλαμβάνει παράρτημα στην Ελλάδα
Μένουν ή φεύγουν οι ρωσικές βάσεις από τη Συρία;
Άγνωστο παραμένει αν η Ρωσία διατηρήσει τις στρατιωτικής της βάσεις στη Συρία - Τι δείχνουν οι δορυφορικές λήψεις
Σκέρτσος: Έρχονται λουκέτα σε καταστήματα που σερβίρουν αλκοόλ σε ανήλικους
Οι διατάξεις είναι σχεδόν έτοιμες και στις αρχές του έτους θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας
Η ώρα του προϋπολογισμού - Στο βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας [Live]
Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί από τους βουλευτές με ονομαστική ψηφοφορία
Nέος πρωθυπουργός, ίδια παλιά προβλήματα - Τι θα κάνει ο Μακρόν
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν - Οι αναλυτές αναμένουν μικρή πρόοδο
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.