Το βίαιο sell off των τιμών του πετρελαίου εν μέσω φόβων για ύφεση μπορεί να αποδειχθεί βραχύβιο, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η κίνηση έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε σε σημείωμά του προς τους πελάτες ο στρατηγός αναλυτής εμπορευμάτων της Goldman Sachs, Ντάμιεν Κούρβαλιν και πρόσθεσε: «Ενώ οι κίνδυνοι μελλοντικής ύφεσης αυξάνονται, το κλειδί για την ανοδική μας άποψη είναι ότι το τρέχον έλλειμμα πετρελαίου παραμένει ανεπίλυτο, με την καταστροφή της ζήτησης μέσω υψηλών τιμών να είναι η μόνη λύση που απομένει, καθώς εξακολουθούν να μειώνονται τα αποθέματα και πλησιάζουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα».

Από την αρχή του Ιουλίου οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, καθώς οι οικονομολόγοι σε όλη τη Wall Street δηλώνουν όλο και περισσότερο ότι η ύφεση του 2023 είναι στα χαρτιά . Την Τρίτη, το WTI Crude έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Μάιο, ασκώντας περαιτέρω πίεση σε μετοχές ευαίσθητων αποθεμάτων αργού όπως η ExxonMobil, η Chevron και η Transocean. Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν ελαφρώς κάτω από τα 96 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, τιμή που δεν είχε παρατηρηθεί από τα μέσα Απριλίου.

Διαβάστε επίσης – Έντονες διακυμάνσεις στο πετρέλαιο: Από το -9,5% στο +3%

Βουτιά 20%

Οι τιμές του πετρελαίου είναι τώρα χαμηλότερες κατά περισσότερο από 20% σε σύγκριση με τα υψηλά άνω των 121 δολαρίων το βαρέλι στις αρχές Ιουνίου.

«Ενώ οι πιθανότητες ύφεσης πράγματι αυξάνονται, είναι πρόωρο για την αγορά πετρελαίου να υποκύψει σε τέτοιες ανησυχίες», πρόσθεσε ο Κούρβαλιν. «Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, με την άνοδο της ζήτησης πετρελαίου φέτος να ξεπερνά σημαντικά την αύξηση του ΑΕΠ, υποστηριζόμενη από την επαναλειτουργία μετά την COVID-19 στην Ασία-Ειρηνικό καθώς και από την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών. Επιπλέον, η ανάκαμψης της ζήτησης της Κίνας μετά τα επιθετικά lockdown έρχεται πάνω από τις προσδοκίες μας».

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ+: Για μια ακόμα φορά δεν πέτυχε τους στόχους παραγωγής

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές