Τα χαμηλότερα επίπεδα 7μηνου άγγιξε η τιμή του χρυσού, καθώς το πολύτιμο μέταλλο χάνει τη λάμψη του από την ενίσχυση του δολαρίου και την αύξηση των επιτοκίων.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 1,63% στα 1.734, 48 δολάρια η ουγγιά. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν πτώση της τάξης του 1,65% στα 1.734,5 δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Χαλκός: Κατάρρευση στις τιμές υπό τον κίνδυνο της ύφεσης

Το δολάριο, που λειτουργεί ανταγωνιστικά ως ασφαλές καταφύγιο σε σχέση με τον χρυσό, σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ο χρυσός που αποτιμάται σε δολάρια γίνεται πιο ακριβός άρα λιγότερο ελκυστικός σε επενδυτές του εξωτερικού. «Καθώς η Fed αναμένεται να συνεχίσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις της, εκτιμούμε ότι ο χρυσός θα παραμείνει υπό πίεση βραχυπρόθεσμα», εξηγεί ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταουνόβο και προσθέτει ότι ο χρυσός θα μπορούσε να υποχωρήσει στα 1.700 δολάρια η ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.

Επιπλέον η τιμή του πολύτιμου μετάλλου επηρεάζεται αρνητικά από τις αυξήσεις των επιτοκίων και των αποδόσεων ομολόγων διεθνώς,  καθώς οι τοποθετήσεις σε προϊόντα χρήματος και σε ομόλογα προσφέρουν αποδόσεις σε αντίθεση με το χρυσό.  Αν και υπάρχουν ενδείξεις, σημειώνει η αναλύτρια της StoneX , Ρόνα Κόνελλ, ότι οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες τοποθέτησης όταν τα επίπεδα τιμών υποχωρούν κάτω από τα 1.800 δολάρια, εντούτοις ο χρυσός μπορεί να δυσκολευτεί να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα, εκτός κι αν αναστραφεί η δυναμική του δολαρίου.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Νέα άνοδος στις τιμές

Το ασήμι σημειώνει πτώση 0,01% στα 19,19 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα 1,34% στα 853,73 δολάρια και το παλλάδιο  0,28% στα 1.927,74 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές