Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, τότε που ανακοινώθηκε η επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, κλονίζει τις αγορές των ομολόγων.

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό τους από τον Μάρτιο του 2020, καθώς οι Αμερικανοί τραπεζίτες εμφανίστηκαν πρόθυμοι να «θυσιάσουν» την ανάπτυξη προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τις τιμές.

Σχολιάζοντας ο Jens Peter Sorensen, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, είπε ότι η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed οδήγησαν τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα καθώς «έδειξαν μια επιθετική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπου η ανάγκη περιορισμού του πληθωρισμού είναι η βασική προτεραιότητα».

Ράλι στο γερμανικό 10ετές

Έτσι, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, αφού άγγιξε τα χαμηλά πέντε εβδομάδων την Τετάρτη στο 1,072%, αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης σήμερα στο 1,29%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Μάρτιο του 2020.

Η απόδοση του 2ετούς κατά 14 μ.β. στο 0,51%.

Το ελληνικό χρέος

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού τίτλου αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 3,36%, το υψηλότερο σε σχεδόν μια εβδομάδα, διατηρώντας το spread στις 206 μονάδες βάσης.

Ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμοερφώνεται στο 3,599% με το spead στις 230 μονάδες.

Παραμένει η αναστροφή της καμπύλης στις ΗΠΑ

Ανοδικά κινούνται σήμερα και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με τη καμπύλη των αποδόσεων 2 ετών/10 ετών να παραμένει ανεστραμμένη, ένα βασικό σήμα ύφεσης.

Διαβάστε επίσης – Ομόλογα: Σήμα ύφεσης από την αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,979%, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,165%.

Ωστόσο, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 2,967% και διατηρείται υψηλότερα από το 10ετές. Αυτή η αποκαλούμενη αναστροφή, ιδιαίτερα αν διατηρηθεί, συχνά ερμηνεύεται ως προειδοποιητικό σημάδι ότι η οικονομία μπορεί να αποδυναμώνεται και ότι μια ύφεση μπορεί να είναι στον ορίζοντα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αναλυτές παρακολουθούν στενά το spread στην καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών κυρίως ομολόγων.
Όταν αναφερόμαστε στον όρο «καμπύλη των αποδόσεων», εννοούμε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης σε σχέση με μικρότερης διάρκειας.

Διαβάστε επίσης – Το ράλι στα επιτόκια των ομολόγων τρομάζει τις αγορές [πίνακες]

Συνήθως, οι αποδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας, όπως η απόδοση του 10ετούς τίτλου είναι υψηλότερες από τις αποδόσεις μικρότερης διάρκειας, όπως αυτή της απόδοσης 2 ετών. Αλλά η απόδοση 2 ετών έχει πλέον αυξηθεί πάνω από την απόδοση 10 ετών.

Διαβάστε επίσης – Ανησυχητικές ενδείξεις για ύφεση από την αμερικανική αγορά ομολόγων

Ένδειξη ύφεσης

Κι αυτή η λεγόμενη αναστροφή της καμπύλης απόδοσης είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η οικονομία θα μπορούσε να αποδυναμωθεί και μια ύφεση είναι πιθανή.

Και αυτό γιατί παρατηρείται πριν από κάθε ύφεση.

Η Ανού Γκάγκαρ, Global Investment Strategist for Commonwealth Financial Network, αναφέρει ότι το spread 2/10 έχει αντιστραφεί 28 φορές από το 1900. Σε 22 από αυτές τις περιπτώσεις, ακολούθησε ύφεση. Και πρόσθεσε ότι για τις τελευταίες έξι περιπτώσεις , η ύφεση ξεκίνησε κατά μέσο όρο έξι έως 36 μήνες μετά την αντιστροφή της καμπύλης.

Πριν από τον Μάρτιο, η τελευταία φορά που το τμήμα 2/10 της καμπύλης αντιστράφηκε ήταν το 2019. Το επόμενο έτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν σε ύφεση, η οποία προκλήθηκε από την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές