Η… «έναρξη» της προεκλογικής περιόδου και το …στοίχημα των αναδρομικών

Η αυριανή αντιπαράθεση στην Βουλή, μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα, με θέμα την κοινωνική πολιτική, μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως η έναρξη της προεκλογικής περιόδου,

Πολλά τα σημεία στα οποία θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Μάλιστα, στα ήδη υπάρχοντα θέματα – για την ανεργία, τις συντάξεις και τις αυξήσεις στα κατώτατα όρια αμοιβών – ήλθε να προστεθεί και το ζήτημα των αναδρομικών έτσι όπως περιπλέχθηκε, μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πάντως, στο υπουργείο Εργασίας – το οποίο είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για τα περισσότερα από αυτά – επιμένουν ότι η συζήτηση θα περιστραφεί μόνο γύρω από τα υπόλοιπα θέματα, όπου η κυβέρνηση έχει το πλεονέκτημα και δεν θα υπάρξουν …«εξελίξεις» στο ζήτημα των αναδρομικών.

Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει περιθώριο για «ευρεία εφαρμογή» της απόφασης του ΣτΕ και σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που… «στοιχηματίζουν» ότι μέχρι τις εκλογές, θα υπάρξει – έστω και μερική – επέκταση της απόφασης, με την απόδοση σε όλους τους συνταξιούχους, έστω και ένα ελάχιστο από τις περικοπές, κυρίως των Δώρων.

Ποιος θα κερδίσει (το στοίχημα όχι τις εκλογές), θα το δούμε το επόμενο διάστημα…

Παράταση στην Επιστρεπτέα;

Πλησιάζει η ώρα της έναρξης αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ανάρτηση των ποσών τα οποία θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν ενίσχυση μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αν και τα ποσά που δόθηκαν ανέρχονται συνολικά σε 8,3 δισ. ευρώ, μετά τα «κουρέματα» που έγιναν οι υπόχρεοι θα κληθούν να επιστρέψουν 3 δισ. ευρώ.

Η καταβολή της πρώτης δόσης έχει οριστεί για το τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δεν αποκλείουν να δοθεί και μία παράταση στην πρώτη δόση. Άλλωστε, είναι μικρό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ανάρτησης των ποσών και του χρόνου που ξεκινά η αποπληρωμή.

Οι μητέρες των μαχών… στις ιδιωτικοποιήσεις

Καιρό είχαμε να ακούσουμε νέα από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
Όχι γιατί δεν υπάρχει κινητικότητα και δουλειά από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά επειδή πολλές από τις υποδομές ήταν σε φάση ωρίμανσης μέχρι να βγουν οι διαγωνισμοί.

Σας έχουμε λοιπόν ορισμένες ειδήσεις από τρεις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως οι «μητέρες των μαχών…» λόγω του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Εντός της εβδομάδας, όπως μαθαίνουμε, το Ταμείο αναμένεται να κλειδώσει τις ημερομηνίες για την υποβολή των οικονομικών δεσμευτικών προσφορών στους διαγωνισμούς πώλησης του 67% των Οργανισμών Λιμένων Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας. Πηγές αναφέρουν πως αυτές θα είναι προς το τέλος του Ιουλίου. Για την ακρίβεια ως προς το λιμάνι της Ηπείρου στις αρχές Αυγούστου θα κληθούν οι συμμετέχοντες στην τελική φάση να καταθέσουν τους φακέλους με τις οικονομικές προτάσεις.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, βέβαια, είναι αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις λόγω της γεωπολιτικής θέσης και της στρατηγικής του σημασίας. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται προς το τέλος του Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά την Αττική Οδό το Ταμείο δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να ανακοινώσει τους επενδυτές που θα περάσουν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι οκτώ σχήματα είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον.

Η πρεμιέρα της Dimand

Σε πελάγη ευτυχίας πλέουν οι διοικούντες την Dimand μετά την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου και το κλείσιμο της μετοχής στα 15 ευρώ. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να το… γιορτάσουν. Αύριο, Τετάρτη στις 10 και 25 το πρωί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Ανδριόπουλος θα… χτυπήσει το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αφορμή φυσικά η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο ταμπλό του ΧΑ. Αμέσως μετά θα γίνει και δεξίωση, με την ευχή μια καλή εταιρεία στο χώρο του development να έχει ανάλογη εικόνα και στο Χρηματιστήριο. Αλλωστε, τα έργα που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα είναι πολλά, το ανεκτέλεστο θα αυξάνεται, επομένως και οι προσδοκίες των επενδυτών για την Dimand θα έχουν βάση.

Χτύπησε «καμπάνες» για τη Ναυπηγοεπισκευή

Δεν μασάει τα λόγια του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ) Βασίλης Κανακάκης σε επιστολή τους προς τον ΟΛΠ με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΟΛΠ που εκδόθηκε μετά της σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, που σταμάτησαν το έργο της νέας προβλήτας κρουαζιέρας του Οργανισμού. Ο πρόεδρος του ΣΕΝΑΒΙ υποστηρίζει ότι η ΣΜΠΕ «κατά το μέρος, που αναφέρεται στη Ναυπηγοεπισκευή, δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα» καθώς «αγνοεί πλήρως τον καταμερισμό των δραστηριοτήτων, που ισχύει στις υποδομές επισκευών πλοίων του ΟΛΠ» όπως επίσης και ότι «αγνοεί πλήρως τις 510 επιχειρήσεις, που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων του νόμου 3551/2007 και τη θέση τους στις δραστηριότητες επισκευών πλοίων».

Τέλος δεν ξεχνά και τις «μονοπωλιακές συνθήκες διαχείρισης – των στερεών κυρίως – λειτουργικών αποβλήτων των πλοίων, που εκτοξεύουν στα ύψη τις τιμές και εκτρέπουν τα πλοία σε γειτονικά λιμάνια». Για πολλούς στο λιμάνι χτυπά η καμπάνα του ΣΕΝΑΒΙ…

Πάντως ανεξάρτητα από το τι λένε οι ναυπηγοεπισκευαστές πολλά ερωτήματα για το master plan του ΟΛΠ, θα απαντηθούν στο περιθώριο της ΕΣΑΛ που σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελου Κυριαζόπουλου. Δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις μαθαίνει η στήλη αλλά μια ενημέρωση θα υπάρξει. Για να δούμε…

Προστατευμένο είδος το… ρεβανί Βέροιας;

Αλλοι το λένε ρεβανί, άλλοι ραβανί. Σημασία έχει ότι το ελληνικό αυτό γλυκό που τρελαίνει τους πάντες, έχει… προέλευση. Και αυτή είναι η Βέροια.

Ετσι, ο δήμος της Βέροιας διοργάνωσε χθες συνάντηση για να ενημερώσει τους επαγγελματίες της περιοχής για την προοπτικό να πάρει πιστοποίηση το ρεβανί.

Να γίνει δηλαδή… προστατευόμενο είδος.

Όπως μας ενημέρωσαν, η Βέροια και το «Ρεβανί Βεροίας» επιλέχθηκε από τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου να προωθηθεί για την απόκτηση σήματος “Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης” (ΠΓΕ) με την προετοιμασία και σύνταξη του σχετικού φακέλου αναγνώρισης στο πλαίσιο του έργου Interreg LOC-FOOD.

Η πολιτική της ΕΕ για την ποιότητα αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία. Η ΠΓΕ δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και της ονομασίας του προϊόντος, όπου μια συγκεκριμένη ιδιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του καταγωγή.

Όπως διαβάζουμε: Οι ρίζες του φτάνουν, όπως όλα τα σιροπιαστά επιδόρπια άλλωστε, από την Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο. Στις αραβικές χώρες καθιερώθηκε με το όνομα μπασμπούσα και μπορούσε, εκτός από τα βασικά υλικά, να περιέχει τριμμένη καρύδα. Στη Τουρκία είναι αρκετά διαδεδομένο παραδοσιακό γλύκισμα γνωστό με το όνομα revani me Sherbet, εν συντομία revani που σημαίνει στα περσικά παχύρρευστο λάδι.

Στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το ρεβανί ήταν ένα γλυκό που συνήθιζαν να τρώνε οι Οθωμανοί. Τον 19ο αιώνα η παραδοσιακή του συνταγή πέρασε από τους μουσουλμάνους κατοίκους σε ελληνικά χέρια.

Η πόλη όμως που πρώτη άρχισε να το παράγει και να το κάνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα είναι η Βέροια. Η ιστορία του λοιπόν ξεκινά από ένα μικρό γαλακτοζαχαροπλαστείο το 1886 στο κέντρο της πόλης της Βέροιας το οποίο με επίσημη άδεια από τις οθωμανικές αρχές μπορούσε να παράγει και να πουλά το άγνωστο μέχρι τότε σιροπιαστό. Με το πέρασμα του χρόνου, η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλο τον ελλαδικό χώρο και έγινε το σήμα κατατεθέν της πόλης. Η συνταγή εδώ και 130 χρόνια παραμένει επτασφράγιστο μυστικό και περνά από γένια σε γένια με απόλυτη μυστικότητα. Επισκέπτες από όλη τη χώρα έρχονται ακόμα και σήμερα να γευτούν το ξακουστό ρεβανί.

 Το ΙΕΠ και η διαφήμιση του!

Το ποσό των 27.000 ευρώ αποφάσισε να δώσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για τα θέματα διαφήμισης και δημοσιότητας του.

Σε περίοδο μάλιστα κατά την οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά το σύστημα της «Τράπεζας θεμάτων» (με όλα τα προβλήματα που καταγράφθηκαν τους προηγούμενους μήνες), προχωράμε σε κινήσεις όπως η «ελληνική Pisa» αλλά και σε νέα αναλυτικά προγράμματα στα σχολεία, φαίνεται ότι μοιάζει πιο σημαντική η επένδυση σε …διαφημιστικές δράσεις.

Έτσι, η ηγεσία του ΙΕΠ «ανέβασε» στο διαδίκτυο, πρόσκληση υποβολής προσφοράς για απευθείας ανάθεση έργο  σχετικά με το  πλάνο δημοσιότητας των δράσεων του.

Το «Πλάνο Δημοσιότητας» του ΙΕΠ περιλαμβάνει τα παρακάτω, εξόχως σημαντικά για την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, έργα:

– Κατάρτιση Στρατηγικού Σχεδίου Επικοινωνίας (Strategic Communication Plan), συνθετική διάγνωση/ανάλυση εσωτερικού και εξωτερικού επικοινωνιακού περιβάλλοντος, ανάλυση επικοινωνιακών αναγκών, καθορισμό στόχων επικοινωνίας, καθορισμό, επιλογή και ανάλυση κοινών-στόχων, σχεδιασμό μηνυματολογίας και επικοινωνιακής τοποθέτησης, επιλογή μείγματος καναλιών επικοινωνίας, κατευθυντήριες προτάσεις ανάπτυξης λεκτικής και οπτικής επικοινωνιακής ταυτότητας…

Αλλά και κατάρτιση «Πλάνου Μέσων και Δράσεων Επικοινωνίας (Media and Activation Plan)» το οποίο θα περιλαμβάνει: ανάλυση μείγματος καναλιών επικοινωνίας, καθορισμό επικοινωνιακών στόχων ανά κανάλι επικοινωνίας, τακτικές επικοινωνίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ενδεικτικές προτάσεις δράσεων επικοινωνίας, ενδεικτικό ετήσιο χρονοδιάγραμμα δράσεων επικοινωνίας.

Παράλληλα το ΙΕΠ θα αναζητήσει πρότυπα (templates) δημιουργικών στοιχείων αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και σχεδιαστική πρόταση περιβάλλοντος χρήστη για την ιστοσελίδα του,

Για όλα αυτά θα δώσει το ποσό των είκοσι εφτά χιλιάδων ευρώ (27.000,00€) χωρίς ΦΠΑ, δηλαδή στο ποσό των τριάντα τριών χιλιάδων τετρακοσίων ογδόντα ευρώ (33.480,00€) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Μήπως θα ήταν καλύτερο να δώσει αυτά τα λεφτά για την ορθότερη συγκρότηση της «Τράπεζας θεμάτων», τα λάθη στον σχεδιασμό της οποίας τελικά έμμεσα παραδέχτηκαν όλοι με το να δώσουν την δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς της Α και της Β Λυκείου όπου εφαρμόστηκε ο θεσμός να κληρώσουν 3 διαφορετικά θέματα για κάθε μάθημα και να διαλέξουν το ένα εξ αυτών; Γιατί αν τα θέματα της «Τράπεζας» ήταν όλα ζυγισμένα, σωστά και ελεγμένα, δεν θα υπήρχε λόγος να κληρώσουμε τρία για να διαλέξουμε το πιο «αξιοπρεπές» από αυτά, έτσι δεν είναι;

«Γιατί έτσι γουστάρω»

Έχει δικαίωμα ένας βουλευτής να χρησιμοποιεί την όποια εξουσία του και να φωτογραφίζει αστυνομικούς φρουρούς άλλου πολιτικού;

Έχει δικαίωμα επίσης να μιλάει με τσαμπουκά και κάνοντας κατάχρηση εξουσίας να απαιτεί να του δώσουν τα στοιχεία του;

Κι όμως, φαίνεται πως έχει. Και πως αυτό ισχύει για τον βουλευτή Σπύρο Πνευματικό ο οποίος χθες έκανε κάτι ακατανόητο στο κέντρο της Χαλκίδας. Όπως πληροφορείται η στήλη, ο βουλευτής πήγε με το κινητό του και τραβούσε φωτογραφίες τα πρόσωπα των αστυνομικών φρουρών άλλου πολιτικού.

Όταν τον ρώτησαν – επειδή δεν τον γνώριζαν- γιατί το κάνει αυτό, ο Πνευματικός έβγαλε την βουλευτική του ταυτότητα και τους είπε: «Γι’ αυτό το κάνω, γιατί έτσι γουστάρω». Μάλιστα είπε στους αστυνομικούς να τον ακολουθήσουν στο γραφείο και να του δώσουν τα στοιχεία τους.

Βεβαίως, οι αστυνομικοί υπάκουσαν, όμως, έκαναν αναφορά στο Αρχηγείο για το περιστατικό.

Κάτι τέτοια τα βλέπει το Μαξίμου; Γιατί κάτι τέτοια προκαλούν την κοινή γνώμη.

Φιάσκο με την ψήφο των αποδήμων

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μίλησε χθες σε τηλεοπτικό κανάλι και είπε πολλά και διάφορα. Αυτό που συγκράτησα, όμως, εγώ είναι το… φιάσκο με την ψήφο των αποδήμων. Γιατί, όπως μας είπε ο υπουργός, ο νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και μήνες αλλά μόλις 2.000 δηλώθηκαν και θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Βεβαίως, οι εκλογικοί κατάλογοι μένουν ανοικτοί κι ένα μήνα πριν από τις κάλπες, όμως, πόσοι άλλοι θα κάνουν αίτηση; Που είναι εκείνες οι δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες που θα… αλλοίωναν με την ψήφο τους το εκλογικό αποτέλεσμα;

Θυμάστε που έλεγαν ορισμένοι ότι όσοι έφυγαν στο εξωτερικό είναι κυρίως… ΝΔ γιατί τους έδιωξε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015;

Και θυμόμαστε όλοι μας πέρυσι τέτοια εποχή την πολιτική σύγκρουση για την ψήφο των αποδήμων;

Ε, μετά από τόσο κόπο και τόση καμπάνια, αποτυχία είναι να δηλώνουν 2.000 άτομα. Μάλλον ο νόμος χωλαίνει ή οι απόδημοι δεν δίνουν δεκάρα για τα πολιτικά στην Ελλάδα.

Που είναι η δωρεά νοσοκομείου;

Κουίζ: Ποιος διοικητής νοσοκομείου παρακρατεί περί τα 800 χιλ. ευρώ από μεγάλη δωρεά, 2 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τους γιατρούς;

Ο εν λόγω διοικητής δεν κάμπτεται από τις εκκλήσεις των ιατρών που ζητούν τα στοιχειώδη, και κυρίως να εφαρμοστεί η επιθυμία της οικογένειας που έδωσε αυτά τα 2 εκατ. Ενδεχομένως, οι «υψηλές» γνωριμίες του διοικητή να του δίνουν την αίσθηση του πανίσχυρου, όμως, όταν πρόκειται για ζωές ανθρώπων και για τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινή μάχη στα νοσοκομεία, αυτά δεν θα έπρεπε να γίνονται. Θα επανέλθουμε…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories