Ελαφρώς ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις ασταθείς ασιατικές αγορές την Παρασκευή, αντιστρέφοντας τις προηγούμενες απώλειες καθώς η αγορά αντιστάθμισε τις έντονες ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά έναντι των φόβων για ύφεση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 0,5%, στα 105,13 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Παρασκευής μετά από άνοδο σχεδόν 4% την Πέμπτη. Το αμερικανικό WTI σημείωσε άνοδο στα 102,76 δολάρια το βαρέλι, έχοντας διαμορφωθεί κατά 4,2% υψηλότερα μια ημέρα νωρίτερα.

Οι συναλλαγές αυτή την εβδομάδα σημαδεύτηκαν από ένα απότομο sell-off την Τρίτη, όταν το αμερικανικό WTI υποχώρησε κατά 8% και το Brent υποχώρησε κατά 9%.

Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs: Έρχεται νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου

Η τρίτη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του Βrent

Η πτώση κατά 10,73 δολάρια του Brent ήταν η τρίτη μεγαλύτερη από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται το 1988.

Οι δυτικές απαγορεύσεις στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας έχουν διατηρήσει τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας σε άνοδο, ενώ άλλοι μεγάλοι παραγωγοί δεν έχουν ακόμη ενισχύσει σημαντικά τον εφοδιασμό.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Κάτω από τα 100 δολάρια υποχώρησε το Brent

«Το sell-off στις αγορές εμπορευμάτων «πάγωσε» καθώς οι traders αντιπαρήλθαν των φόβων τους για ύφεση και έστρεψαν την προσοχή τους στα ζητήματα περιορισμένης προσφοράς», σχολίασε η αναλύτρια της CMC Markets, Τίνα Τενγκ.

«Ωστόσο, οι οικονομικές αβεβαιότητες παραμένουν με τις ανεστραμμένες αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς να δείχνουν μια αναπόφευκτη ύφεση, η οποία μπορεί να συνεχίσει να επιβαρύνει τις τιμές των εμπορευμάτων».

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, πυροδοτώντας φόβους ότι το αυξανόμενο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να καταπνίξει την οικονομική δραστηριότητα και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές