Η Ουκρανία δεν έχει χρησιμοποιήσει τα προηγμένα αμερικανικά συστήματα πυραύλων υψηλής κινητικότητας (HIMARS) για να πλήξει ρωσικούς στόχους εκτός του ουκρανικού εδάφους, διαβεβαίωσε την Παρασκευή ένας Αμερικανός αξιωματούχος, αμφισβητώντας τις κατηγορίες των Ρώσων.

«Ο ρωσικός ισχυρισμός ότι χρησιμοποιούνται τα HIMARS για να πλήξουν στόχους εκτός του ουκρανικού εδάφους είναι λανθασμένος», είπε ο αξιωματούχος, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα, «για να δώσει τη μάχη με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι δυνάμεις της και τα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά».

Οι ΗΠΑ άρχισαν να παραδίδουν αυτό το πυραυλικό σύστημα στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, αφού έλαβαν τη διαβεβαίωση από το Κίεβο ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, μια ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Για εμπλοκή «τρίτης χώρας» στον πόλεμο μιλούσε η Ρωσία

Παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει εξαρχής (1/6) ότι η αποστολή προηγμένων εκτοξευτήρων ρουκετών από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία εγείρει τον κίνδυνο εμπλοκής μιας «τρίτης χώρας» στη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Διαβάστε ακόμα: Είναι η κατάσταση στην Ουκρανία μια αποτυχία της αμερικανικής στρατηγικής;

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Λαβρόφ και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά με την προμήθεια εξελιγμένων πυραύλων στην Ουκρανία και δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το Κίεβο δεν θα τους εκτοξεύσει εναντίον ρωσικού εδάφους.

«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι ΗΠΑ προφανώς εμμένουν στη γραμμή ότι θα πολεμήσουν την Ρωσία έως τον τελευταίο Ουκρανό», έλεγε τον Ιούνιο ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Διαβάστε ακόμα: Πακέτο 100 δισ. της Κομισιόν για την αναοικοδόμηση της Ουκρανίας

Η δέσμευση Μπάιντεν

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία εξελιγμένους πυραύλους, που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους με ακτίνα δράσης 80 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο ενός εξοπλιστικού πακέτου 700 εκατ. ευρώ που είχε παρουσιάσει.

Ο Μπάιντεν, πάντως, είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι τα πυραυλικά συστήματα που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν θα μπορούν να πλήξουν τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ
Επικαιρότητα |

Tι πρόκειται να δούμε στις ευρωεκλογές – Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία για τις ευρωεκλογές με το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή των πολιτών και ο μεγάλος φόβος η άνοδος της ακροδεξιάς.

Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση