Η πολύμηνη καθυστέρηση στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» τράβηξε την «πρίζα» στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών, με το πρώτο εξάμηνο του έτους να κλείνει αρνητικά, ενώ το 2021 οι πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 22,5% στα 2,565 δισ. ευρώ από τα 2,095 δισ. ευρώ το 2020.

«Αυτοκτονήσαμε με τη διαχείριση αυτού του προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά χθες ο Γιάννης Βασιλάκος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος – Dixons South East Europe, επισημαίνοντας ότι πήγε πίσω η ανάπτυξη σε αυτές τις κατηγορίες συσκευών. «Βγήκε η αγορά εκτός σεζόν. Ο καταναλωτής, καθώς θα χρειάζεται να προσθέσει και άλλα χρήματα εκτός από το κουπόνι – επιδότηση που θα λάβει, δεν θα το δαπανήσει διότι θα πάει διακοπές», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή: Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Ο ίδιος πάντως παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης 1η Μαΐου 2021 – 30 Απριλίου 2022 της Κωτσόβολος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το δεύτερο μισό της χρονιάς και για το 2023, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα συμβάλλουν στη διατήρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε θετικό έδαφος.

Διαβάστε επίσης: Κωτσόβολος: Ανοδικά πωλήσεις και κέρδη – Μείωση στον online τζίρο

Αύξηση του τζίρου και των κερδών

Ο κύκλος εργασιών της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών με ηγετικό μερίδιο στην ελληνική αγορά έκλεισε στα 654 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 13,1%, σε σχέση με το οικονομικό έτος 2020-2021, ωστόσο σε συγκρίσιμο αριθμό καταστημάτων η αύξηση του τζίρου ήταν της τάξης του 4%. Στόχος της αλυσίδας είναι η χρήση 2022/2021 να κλείσει με τζίρο που να πλησιάζει τα 700 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 51,7  εκατ. ευρώ από 43,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα 25,2 εκατ. ευρώ, από 20,9 εκατ. ευρώ το 2020-2021, σημειώνοντας αύξηση 20,5%.

Οι επενδύσεις για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος έφτασαν στα 13,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 20,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με την Κωτσόβολος να μπαίνει πέρσι στην κυπριακή αγορά με δύο φυσικά καταστήματα και ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ άνοιξε και ένα νέο K-Spot στη Ρόδο.

Το στοκ και οι καθυστερήσεις

Τα ταμειακά διαθέσιμα έκλεισαν στα 59,4 εκατ. ευρώ από 76,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη περίοδο.

Η εκροή κεφαλαίου κίνησης οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία είχε λάβει την απόφαση να δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα σε συσκευές κλιματισμού και ψύξης, αναμένοντας ότι το πρόγραμμα για την ανακύκλωση συσκευών θα ξεκινήσει νωρίτερα, καθώς είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο καταγράφεται ήδη τεράστιο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών, με περισσότερες από 700.000 αιτήσεις για την αντικατάσταση περίπου 1,5 εκατ. συσκευών.

Σημείωσε πάντως πως τα 150 εκατ. ευρώ του προγράμματος φτάνουν για 250.000 συσκευές περίπου. «Που σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει μάλλον γρήγορα να βρει κι άλλα χρήματα για να καλύψει κι άλλους καταναλωτές, πέρα από αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία και θα τους χρηματοδοτήσει το 50%».

«Θα δούμε πως θα πάει, αλλά προς το παρόν μας δημιούργησε σοβαρότατη πίεση», τόνισε ο κ. Βασιλάκος.

Επιπλέον, ούτε η απορρόφηση του κουπονιού «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» «πήγε» σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του κλάδου.

Μείωση των ηλεκτρονικών πωλήσεων

Από την άλλη, οι διαδικτυακές πωλήσεις της Κωτσόβολος μειώθηκαν 51% κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους, αλλά παρέμειναν κατά 40% μεγαλύτερες από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

Πάντως η πτώση ήταν μεγαλύτερη έναντι της αύξησης που παρουσίασε το δίκτυο των φυσικών καταστημάτων, η οποία ήταν της τάξης του 47%, καθώς τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά για ολόκληρη την περίοδο, συγκριτικά με την προηγούμενη.

Για την οικονομική χρήση από 1ης Μαΐου 2021 έως 30 Απριλίου 2021 μέσω διαδικτύου πραγματοποιήθηκε το 9% του κύκλου εργασιών της Κωτσόβολος έναντι 21% την προηγούμενη περίοδο.

Επενδύσεις

Αναφορικά με το επενδυτικό πλάνο της Κωτσόβολος για εφέτος, προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 12,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 6,1 εκατ. ευρώ στο δίκτυο καταστημάτων, 2,8 εκατ. ευρώ στην εφοδιαστική αλυσίδα και 3,5 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις τεχνολογίας.

Οι επενδύσεις στα καταστήματα περιλαμβάνουν ένα τουλάχιστον ένα νέο κατάστημα, πιθανόν σε νησί, 3 μετεγκαταστάσεις καταστημάτων και 9 ανακαινίσεις καταστημάτων.

Πρωταγωνιστούν κλιματιστικά και υπολογιστές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Βασιλάκος για την ελληνική αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, οι κατηγορίες των υπολογιστών και του κλιματισμού ήταν οι κερδισμένες του 2021, καθώς ενισχύθηκαν κατά 34% και 44% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα η κατηγορία των τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση (-12,27%) όσον αφορά την ποσότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια