Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δεν υποκρίθηκε στο ελάχιστο όταν αποκάλυψε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που του προκάλεσε η είδηση της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον – έστω και αν δεν τα διατύπωσε όπως ακριβώς θα ήθελε. «Αποδεικνύεται ότι, σε κάθε περίπτωση, το Brexit αναμεμειγμένο με τον λαϊκισμό δεν δημιουργούν ένα καλό κοκτέιλ για μία χώρα», είπε ο Μπρινό λε Μερ, για να προσθέσει: «Προσωπικά, δεν θα μου λείψει».

Δεν χωράει αμφιβολία ότι τα λόγια του λε Μερ εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του γαλλικού πολιτικού συστήματος, αλλά και τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν, που ποτέ δεν συμπάθησαν τον Τζόνσον – όπως και συνολικά το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο οι Γάλλοι πάντοτε έβλεπαν ένα μεγάλο ανταγωνιστή. Κάτι που φάνηκε, άλλωστε, από τις «ναυμαχίες» της Μάγχης μέχρι την ενιαία αγορά της ΕΕ και από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι το μέλλον του ΝΑΤΟ.

Πιο «μετρημένη» και διπλωματική – αλλά εξίσου αποκαλυπτική και ξεκάθαρη – ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού μιας χώρας η οποία βρίσκει μπροστά της το Λονδίνο, σε κάθε βήμα που επιχειρεί να κάνει, ενώ έχει αρκετούς ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Τζόνσον – την Ιρλανδία.

Ο «πολιτικός κλόουν» και ο αμοιβαίος σεβασμός

«Αν και ο πρωθυπουργός Τζόνσον και εγώ είχαμε αρκετές φορές άμεση εμπλοκή, δεν συμφωνούσαμε πάντα και οι σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεών μας συνοδευόταν από εντάσεις και προκλήσεις το τελευταίο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της, Μάικλ Μάρτιν. «Τώρα έχουμε την ευκαιρία να επιστρέψουμε στο πραγματικό πνεύμα της εταιρικής σχέσης και τον αμοιβαίο σεβασμό που απαιτείται για να διασφαλίσουμε τα κέρδη που έφερε η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο «αγκάθι» της Βόρειας Ιρλανδίας.

Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία, ενώ κυβέρνηση και κόμματα μοιάζουν να έχουν επιλέξει αποχή από τις σχετικές δηλώσεις, τα σχόλια αρκετών ΜΜΕ – που προφανώς δεν είναι τυχαία – στάζουν φαρμάκι. Η Handelsblatt, για του λόγου το αληθές, υιοθετεί τον χαρακτηρισμό «πολιτικός κλόουν» που εισήγαγε ο The Economist, ενώ η FAZ παρομοιάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό με λαϊκιστές τύπου Ντόναλντ Τραμπ, Ζαΐχ Μπολσονάρου και Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στις Βρυξέλλες, τέλος, όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ του Politico, η χαρά και η ανακούφιση των περισσότερων δεν μπορούσε να κρυφτεί. «Η αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ελπίζουμε να είναι πιο εποικοδομητική, να σέβεται περισσότερο τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί (…) και να είναι πιο φιλική με τους εταίρους στην ΕΕ», έγραφε η ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Κι αν το νέο πρόσωπο είναι χειρότερο;

«Είμαστε χαρούμενοι που τον βλέπουμε να φεύγει (…) Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα από ό,τι με τον Τζόνσον», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. Παρ’ όλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί παραμένουν «κουμπωμένοι», κυρίως με βάση τα ονόματα που ακούγονται ως πιθανοί διάδοχοι του Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία.

«Ας προσέχουμε τι ευχόμαστε», προειδοποίησε ένας άλλος διπλωμάτης, τηρώντας επίσης την ανωνυμία του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μερικές φορές η ζωή διαψεύδει τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί, ειδικά στην πολιτική. Άλλωστε, όπως είναι σαφές, ο Τζόνσον δεν αποτέλεσε ένα «ατύχημα» ούτε βρέθηκε κατά τύχη στο τιμόνι της χώρας του…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα