Μετά από ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο κατά τη διάρκεια του οποίου οι δείκτες της Wall Street δέχτηκαν «άγριο» σφυροκόπημα, ο Ιούλιος έδειξε να ξεκινά με ένα καλύτερο κλίμα, με τους επενδυτές κάπως ανακουφισμένους από την αποσυμπίεση των τιμών των commodities και την πιθανότητα η Fed να επιλέξει πιο ρυθμικές κινήσεις ανησυχώντας για την υποχώρηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση. Όμως, πολλά μπορεί να αλλάξουν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν δύο στοιχεία μπορεί να λειτουργήσουν σαν καταλύτης των εξελίξεων: τα νέα νούμερα του πληθωρισμού και η έναρξη της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), που δημοσιεύεται την Τετάρτη, πιθανότατα συνέχισε να ανεβαίνει και τον Ιούνιο, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης στις τιμές των καυσίμων, των τροφίμων και των ακινήτων. Τον περασμένο μήνα, ο δείκτης «έπιασε» το 8,6% σε ετήσια βάση και οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στην περαιτέρω αύξηση του τουλάχιστον στο 8,7%.

Διαβάστε επίσης: Τι οδήγησε στη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο 

Σε μηνιαία βάση ο CPI εκτιμάται πως αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 1,1%, κάτι που σημαίνει πως για τρίτο συνεχόμενο μήνα κινήθηκε πάνω από το όριο του 1%.

Διαβάστε επίσης: WEF: Τι είναι η καμπύλη απόδοσης και γιατί έχει σημασία αυτή τη στιγμή; 

Αναλόγως, μία ημέρα μετά η δημοσίευση του δείκτη τιμών χονδρικής (PPI) αναμένεται να συμπληρώσει το τοπίο, που παραπέμπει στην συντήρηση των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική αγορά. Άλλωστε, μπορεί το αμερικανικό αργό (WTI) να έχει εσχάτως υποχωρήσει γύρω στα 105 δολάρια το βαρέλι, από το υψηλό των 122 δολαρίων που έφτασε μέσα στον Ιούνιο, όμως το ντόμινο των αυξήσεων στα καταναλωτικά προϊόντα, αλλά και στα ενοίκια, καλά κρατεί!

Μήνυμα προς τη Fed 

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να πείσουν το συμβούλιο της Fed να τολμήσει μια πιο δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, όταν συναντηθεί στις 27 Ιουλίου. Ειδικά δε, με δεδομένα και τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας και την θετική έκθεση για την απασχόληση τον Ιούνιο που έδειξε πως στην αγορά προστέθηκαν άλλες 372.000 θέσεις εργασίας, ήτοι 120.000 παραπάνω από ότι αναμενόταν. Όμως το μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Η απάντηση δεν είναι εύκολη, ούτε καν για τους ίδιους τους αξιωματούχους του συμβουλίου. Έχει να κάνει δε, με αρκετούς παράγοντες, ξεκινώντας από το πότε ο πληθωρισμός θα φτάσει στο ανώτατο σημείο του, αλλά και με την πορεία των υπόλοιπων αναπτυξιακών δεικτών της οικονομίας που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο αναφορικά με το βαθμό επιβράδυνσης της και την πιθανότητα να υποχωρήσει σε μια τεχνική ύφεση.

Μέσα στην εβδομάδα, τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν για τα επίπεδα βιομηχανικής παραγωγής, το καταναλωτικό κλίμα και οι προβλέψεις της Μπεζ Βίβλου της Fed θα δώσουν κάποιες απαντήσεις. Όμως, πολύ σημαντικό θα είναι και το σήμα που θα δώσει η επιχειρηματική αγορά, μέσα από την ροή των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου.

Εταιρικά αποτελέσματα

Το ημερολόγιο της εβδομάδας είναι εξαιρετικά πλούσιο στο μέτωπο αυτό περιλαμβάνοντας στρατηγικές επιχειρήσεις από διαφορετικούς κλάδους. Ενδεικτικά αναφέρουμε την PepsiCo από τον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων, την Delta Air Lines από τον αεροπορικό και μια πλειάδα τραπεζών, την JPMorgan Chase, την Morgan Stanley, την Wells Fargo και την Citigroup.

Σύμφωνα με την Refinitiv, ο μέσος όρος κερδών για τις επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500 εκτιμάται πως θα παρουσιάσει αύξηση κατά 5,7%, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 10,4% σε ετήσια βάση, όμως με εξαίρεση τον ενεργειακό κλάδο αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση των πωλήσεων έως και κατά 2,4%. Υπάρχει δε, εύλογη ανησυχία ότι πολλές εταιρείες θα κινηθούν χαμηλότερα από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να πρέπει να τροποποιήσουν και τις εκτιμήσεις τους για τη χρονιά.

«Ο κύκλος της κερδοφορίας έχει μπει σε μια καθοδική πορεία. Αυτό δεν σημαίνει ύφεση των κερδών, κάτι που πιθανότατα θα δούμε προς τα τέλη της χρονιάς ή τις αρχές της επόμενης χρονιάς, όμως είναι σαφές πως έχουμε πλέον αφήσει πίσω μας το ανώτατο σημείο της ανάπτυξης της κερδοφορίας» επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Μπέρντσταϊν της Richard Bernstein Advisors.

Σε ανάλυση του ο Τζέιμς Νάιτλι της ING Financial Markets σχολίασε πως η υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών πιθανότατα δεν θα επηρεάσει σημαντικά τα ποσοστά του Ιουνίου, όμως τα αδύναμα επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τα αυξανόμενα επιτόκια και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν αρχίσει να «κατατρώνε» την καταναλωτική δύναμη των πολιτών, με τρόπο που θα γίνεται όλο και πιο σαφής τους επόμενους μήνες. Και αυτό προφανώς θα επηρεάζει αντιστοίχως τις πωλήσεις και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ο παράγοντας του δολαρίου 

Στα κέρδη των πολυεθνικών επιχειρήσεων σημαντικό ρόλο θα παίξει και η πορεία του αμερικανικού δολαρίου. Ο δείκτης δολαρίου, που μετρά την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού κορυφαίων διεθνών νομισμάτων, μετρά αύξηση που φτάνει το 9,5% για τη φετινή χρονιά. Η ενδυνάμωση του δολαρίου «ροκανίζει» τις πωλήσεις και τα κέρδη των αμερικανικών πολυεθνικών σε ξένα νομίσματα και αυτό είναι κάτι που πολλές εταιρείες λαμβάνουν υπόψη στις προβλέψεις των οικονομικών επιδόσεων τους για τη χρονιά.

Για παράδειγμα, ο τεχνολογικός κολοσσός της Apple είχε επισημάνει, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, πως η ενδυνάμωση του δολαρίου μπορεί να αφαιρέσει έως και τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον ρυθμό αύξησης των εσόδων της σε ετήσια βάση για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Συνολικά το τρίμηνο αναμένεται να είναι και πάλι δύσκολο για τις Big Tech, που ήδη βίωσαν μια υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της κερδοφορίας τους κατά το πρώτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street