
Η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτιναχθεί κατά 40% σε περίπου 140 δολάρια ανά βαρέλι, εάν δεν υιοθετηθεί το προτεινόμενο από τις ΗΠΑ ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, μαζί με εξαιρέσεις κυρώσεων που θα επέτρεπαν αποστολές κάτω από αυτήν την τιμή, σύμφωνα δηλώσεις υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου, τις οποίες επικαλείται το Reuters.
O ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα έχει συνάντηση αργότερα σήμερα Τρίτη με τον Ιάπωνα ομόλογό της Σουνίτσι Σουζούκι, με τον οποίο θα συζητήσει την εφαρμογή της πρότασης για επιβολή πλαφόν αλλά και τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.
Και επεσήμανε ότι στόχος είναι να τεθεί η τιμή σε ένα επίπεδο που θα καλύπτει το οριακό κόστος παραγωγής της Ρωσίας, ώστε να δοθεί κίνητρο στη Μόσχα να συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο, αλλά όχι αρκετά υψηλό ώστε να της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Συνεχίζει να κερδίζει από το πετρέλαιο παρά τους περιορισμούς
Τόνισε δε, ότι Ιάπωνες αξιωματούχοι είχαν εκφράσει ανησυχία για το ανώτατο όριο τιμής που είχε καθοριστεί τονίζοντας ότι είναι πολύ χαμηλό, αλλά δεν απορρίπτουν μια πιθανή κλίμακα τιμών από 40 έως 60 δολάρια το βαρέλι.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της Ομάδας των Επτά – Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ιαπωνία, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση – συμφώνησαν τον Ιούνιο να διερευνήσουν την επιβολή του ανώτατου ορίου για τη μείωση των εσόδων της Μόσχας, αλλά οι λεπτομέρειες είναι ακόμη υπό επεξεργασία.
Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται να επιβάλει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να απαγορεύσει τη θαλάσσια ασφάλιση για κάθε δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο, μια κίνηση που αναμένεται να ακολουθήσει και η Βρετανία, η Γέλεν βλέπει το ανώτατο όριο ως έναν τρόπο για να διατηρήσει τη ροή του πετρελαίου και να αποτρέψει περαιτέρω άνοδο στις τιμές.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό