Όταν ο γίγαντας αθλητικής ένδυσης Nike αποκάλυψε  ότι το ισχυρό δολάριο των ΗΠΑ επιβαρύνει τις πωλήσεις του πιο πρόσφατου τριμήνου του και ότι η αυξανόμενη αξία του δολαρίου θα συνεχίσει να πιέζει τις πωλήσεις στο οικονομικό έτος 2023, οι μετοχές  σημείωσαν πτώση και έδωσαν μια πρώιμη προειδοποίηση σε μια αγορά που ήδη ανησυχεί για τις προοπτικές των κερδών για το τρίμηνο του Ιουνίου. Ακολούθησε μια προειδοποίηση από τη Microsoft ότι οι πωλήσεις του Ιουνίου θα είναι χαμηλότερες κατά 460 εκατ. δολάρια για τον ίδιο λόγο, μειώνοντας τα κέρδη κατά 250 εκατ. δολάρια.

Πράγματι, η άνοδος του δολαρίου κατά 11% φέτος έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων – και κατά 12% έναντι του ευρώ – αποτελεί ένα διαφαινόμενο πρόβλημα, καθώς η περίοδος των κερδών ξεκινάει. Οι εταιρείες του Standard & Poor’s 500 σημειώνουν το 29% των πωλήσεών τους σε χώρες εκτός των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Συνήθως πωλούν αυτά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σε τοπικά νομίσματα και στη συνέχεια αναφέρουν τα οικονομικά αποτελέσματα που περιλαμβάνουν αυτές τις πωλήσεις σε δολάρια. Έτσι, αν η Nike πουλάει ένα ζευγάρι παπούτσια για 100 ευρώ, η αξία του στο τέλος του τριμήνου της ήταν περίπου 7 δολάρια μικρότερη από ό,τι στην αρχή.

Διαβάστε επίσης: Το ΔΝΤ και το μέλλον του δολαρίου ως παγκόσμιου νομίσματος

Περίοδος εταιρικών κερδών σε μια νευρική αγορά

Οι αριθμοί δεν είναι τεράστιοι σε ποσοστιαίους όρους – η αστοχία της Microsoft αντιστοιχεί σε ποσοστό μεταξύ 1% και 2% των κερδών. Αλλά σε μια νευρική αγορά όπου οι μετοχές των εταιρειών τιμωρούνται ακόμη και για μικρές αστοχίες στα κέρδη, αξίζει να είναι κανείς προετοιμασμένος γι’ αυτές, λένε οι ειδικοί.  Τα συναλλαγματικά ζητήματα είναι μία από τις πολλές δυνάμεις που απειλούν τώρα τα ίδια τα κέρδη.

«Είναι σημαντικό επειδή δημιουργεί μια σκιά πάνω από την περίοδο κερδών, και αυτή είναι μια σημαντική περίοδος κερδών», εξηγεί στο CNBS η επικεφαλής του τμήματος μετοχών στην PGIM Quantitative Solutions, μονάδα της Prudential Financial, Στέησι Μιντζ.

Διαβάστε επίσης: S&P 500: «Μεθυσμένοι» επενδυτές οδηγούν στους επικίνδυνους δρόμους της Wall Street

Το ισχυρό δολάριο

Το δολάριο έχει ενισχυθεί, καθώς θεωρείται το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και το ασφαλέστερο καταφύγιο σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής αδυναμίας . Οι ανησυχίες για τα υψηλότερα επιτόκια και η απειλή για τις μετοχές από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, αν όχι από μια απόλυτη ύφεση, έχουν επίσης δώσει κέρδη στο δολάριο.

Το ευρώ έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων στις αγορές συναλλάγματος, με τους φόβους για ύφεση να είναι ιδιαίτερα υψηλοί στην Ευρώπη λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των περισσότερων ρωσικών πωλήσεων φυσικού αερίου σε χώρες της ευρωζώνης, έχουν αυξήσει το κόστος των καυσίμων και έχουν οδηγήσει τον συνολικό πληθωρισμό στο 8,6% το τελευταίο έτος.

Κέρδη τεχνολογίας και δολάριο

Το μέγεθος της πίεσης στα κέρδη από την διακύμανση του νομίσματος  διαφέρει ανά εταιρεία και ανά κλάδο, ανάλογα με το μείγμα των δραστηριοτήτων τους.

Σε γενικές γραμμές, οι μετοχές των εταιρειών που σημειώνουν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών τους στο εσωτερικό έχουν καλύτερες επιδόσεις από τις πιο παγκόσμιες επιχειρήσεις  κατά περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδεςτο 2022 , σύμφωνα με έκθεσητου στρατηγικού αναλυτή της Goldman Sachs, Ντέηβιντ Κόνστιν.  Οι εταιρείες με επίκεντρο τις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση κατά μέσο όρο 15%, καθώς οι εταιρείες με υψηλότερα ποσοστά πωλήσεων στο εξωτερικό σημείωσαν πτώση 24%.

Στο 59% των πωλήσεων, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση, σύμφωνα με την Goldman. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις εταιρείες ημιαγωγών, αλλά επηρεάζει επίσης καταναλωτικές μετοχές όπως η Apple και ονόματα που βασίζονται στη διαφήμιση, όπως οι Meta Platforms και Alphabet, οι μητρικές εταιρείες του Facebook και της Google, αντίστοιχα. Οι εταιρείες υλικών σε κλάδους όπως το χαρτί και τα χημικά βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 50%, ενώ η υγειονομική περίθαλψη, οι χρηματοοικονομικές μετοχές και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν τη χαμηλότερη έκθεση μεταξύ των 11 τομέων του δείκτη αναφοράς της αγοράς για τις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις.

Στις εταιρείες με υψηλή έκθεση σε πωλήσεις στο εξωτερικό περιλαμβάνονται η Qualcomm (96%), η εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαίου Schlumberger (85%), η ασφαλιστική εταιρεία αναπηρίας Aflac (70%), η Netflix και η Meta (59%) και η Alphabet με 54%.

Οι εταιρείες με υψηλή έκθεση στην Ευρώπη θα κάνουν πιθανότατα τις μεγαλύτερες προσαρμογές στα έσοδα για συναλλαγματικές διαφορές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Booking Holdings με 79%, η Philip Morris International με 39% και ο προμηθευτής αεροδιαστημικής Hexcel με 44%.

Καμία από αυτές τις εταιρείες δεν έχει σηματοδοτήσει πρόσφατα μείωση των εσόδων ή αύξηση των κερδών λόγω του νομίσματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές