Δημοψήφισμα για την ένωση της περιοχής της Ζαπορίζια με τη Ρωσία ενδέχεται να διεξαχθεί στις αρχές του φθινοπώρου, σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο εγκατεστημένο στην περιοχή αυτή της νότιας Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Η ανακοίνωση του επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης στη Ζαπορίζια, Γιεβγκένι Μπαλίτσκι, σηματοδοτεί ένα περαιτέρω βήμα προς τον εκρωσισμό των περιοχών της Ουκρανίας τις οποίες η Μόσχα έχει καταλάβει με τη βία και στις οποίες ενθαρρύνει τους κατοίκους να ζητήσουν ρωσικά διαβατήρια.

«Υπό διαμόρφωση οι μηχανισμοί»

«Οι μηχανισμοί (διεξαγωγής δημοψηφίσματος-σ.σ) βρίσκονται υπό διαμόρφωση. Το δημοψήφισμα θα καθορίσει τι θέλουν οι κάτοικοι της περιοχής Ζαπορίζια και πώς θέλουν να ζήσουν» δήλωσε.

Το πρακτορείο Ria Novosti επικαλείται έναν άλλο αξιωματούχο ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Η κατάσταση στο πεδίο

Η Ρωσία και οι εντολοδόχοι της έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Ζαπορίζια κατά μήκος της νότιας ακτής της Ουκρανίας, αλλά ο στρατός της Ουκρανίας εξακολουθεί να ελέγχει το βόρειο τμήμα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου αστικού κέντρου, όπου κατοικεί πάνω από το ήμισυ του προπολεμικού πληθυσμού της περιοχής.

Η Ζαπορίζια εκτείνεται πίσω από την περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας όπου η Ρωσία ισχυρίζεται ότι πολεμάει για να στηρίξει τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αποσχισθείσες οντότητες που τις έχουν αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία, η Συρία και η Βόρεια Κορέα.

Και στη Χερσώνα

Οι εντολοδόχοι της Ρωσίας στην Χερσώνα, μια άλλη περιοχή που βρίσκεται υπό κατοχή βόρεια της Κριμαίας, σχεδιάζουν επίσης την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση της με την Ρωσία, αργότερα εντός του έτους.

Το Κρεμλίνο λέει ότι η ψηφοφορία είναι ζήτημα των αξιωματούχων των περιφερειών αυτών και δεν σχολίασε την προοπτική της ένταξης τον οντοτήτων αυτών στην Ρωσία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Βρετανία είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να αποχωρήσουν από τις περιοχές αυτές στην νότια ακτή της Ουκρανίας τις οποίες ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας