Το «καλοκαίρι της δυσαρέσκειας» συνεχίζεται στη Βρετανία, με το κύμα των κινητοποιήσεων από διάφορους κλάδους και επιχειρήσεις να κρατά ψηλά το θερμόμετρο σε ένα διάστημα πολιτικής αβεβαιότητας. Νέο «κρούσμα» η ανακοίνωση της απεργίας στην κορυφαία τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της χώρας, την ΒΤ Group (παλαιότερα γνωστής ως British Telecom), που συνιστά την πρώτη εθνική κινητοποίηση σε τηλεπικοινωνιακή εταιρεία στη Βρετανία εδώ και αισίως 35 χρόνια!

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι τεχνικοί του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού, όπως και οι εργαζόμενοι σε όλα τα call center της εταιρείας, ήτοι συνολικά πάνω από 40.000 υπάλληλοι θα «κατέβουν» σε δύο 24ωρες απεργίες στις 29 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης: Η βρετανική οικονομία αδύναμος κρίκος της Δύσης στις αλλεπάλληλες κρίσεις

Πρώτη… προειδοποιητική

Το συνδικάτο του CWU (Communication Workers Union), που αντιπροσωπεύει περίπου τους μισούς από τους συνολικά 100.000 εργαζομένους της BT, βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την διοίκηση ζητώντας αυξήσεις που θα ανταποκρίνονται στην εκτίναξη του κόστους ζωής. Οι συνομιλίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία, οπότε το συνδικάτο προκήρυξε την πρώτη… προειδοποιητική απεργία για τα μέλη του.

Πρόκειται για την πρώτη εθνική απεργία στους κόλπους της BT από το 1987. Είναι επίσης η πρώτη εθνική απεργία που διοργανώνεται ειδικά από εργαζόμενους σε call centers τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

Με δεδομένο πως στην απεργία θα συμμετέχουν οι τεχνικοί και μηχανικοί της εταιρείας, εκδόθηκε ήδη προειδοποίηση προς το καταναλωτικό κοινό να προετοιμαστεί για πιθανές διαταραχές και καθυστερήσεις σε επισκευές και στην παροχή τεχνικής βοήθειας.

Ζητούν αυξήσεις

Τον περασμένο Απρίλιο η διοίκηση της BT είχε δώσει σημαντικές αυξήσεις που έφταναν έως και τις 1.500 στερλίνες ετησίως σε 58.000 υπαλλήλους, επισημαίνοντας πως επρόκειτο για την μεγαλύτερη αύξηση εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Το CWO που ζητά αυξήσεις της τάξεως του 10%, δεδομένου πως ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε υψηλό 40 ετών στα 9,1%, χαρακτήρισε την συγκεκριμένη αύξηση ως «προσβλητική», δεδομένων των αυξημένων αναγκών του κόσμου και της κάθετης αύξησης του κόστους ζωής.

Στέκεται δε, ιδιαίτερα στο γεγονός πως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Φίλιπ Γιάνσεν, διασφάλισε για τον εαυτό του μια αύξηση της τάξεως του 32% ήδη από πέρυσι, ανεβάζοντας το ύψος της αποζημίωσης του (μισθούς και μπόνους) στα 3,5 εκατ. στερλίνες.

Τα οικονομικά της κυριότερης βρετανικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας παραμένουν ανθηρά. Για το δημοσιονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου, η BT κατέγραψε κέρδη ύψους περίπου 2 δισ. στερλίνων, με αποτέλεσμα στους μετόχους να διατεθούν μερίσματα συνολικού ύψους 700 εκατ. στερλίνων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή