Ολοένα και πιο σκληρή γίνεται στη Βρετανία η αναμέτρηση μεταξύ των υποψηφίων διαδόχων του Μπόρις Τζόνσον. Ένας ακόμη υποψήφιος αναμένεται να τεθεί σήμερα εκτός κούρσας, μειώνοντας σε τέσσερις τους «δελφίνους» που έχουν επιδοθεί σε έναν άγριο αγώνα για τη διαδοχή του Τζόνσον.

Τα κοινά βέλη των υπολοίπων υποψηφίων αντιμετωπίζει ο επικρατέστερος διάδοχος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Ο ίδιος βρέθηκε αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις τόσο για τα πεπραγμένα του στην κυβέρνηση, όσο και για τον πλούτο της συζύγου του. Ιδιαίτερα σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση με την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας και την Πένυ Μορντό, υπουργό Εμπορίου (παλαιότερα Άμυνας).

Στο «ρινγκ» της οικονομίας

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων έχει επικεντρωθεί στη συζήτηση γύρω από τις μειώσεις φόρων, την ώρα που η οικονομία της Βρετανίας μαστίζεται από τον πληθωρισμό, το υψηλό χρέος και τη χαμηλή ανάπτυξη που έχουν οδηγήσει τους πολίτες να αισθάνονται τη μεγαλύτερη πίεση στα οικονομικά τους εδώ και δεκαετίες.

Η Τρας δέχθηκε επίσης πυρά επειδή δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει για να δώσει μια «σαφή κατεύθυνση» αναφορικά με την νομισματική πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας.

Σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ την Κυριακή οι πέντε υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων η πρώην υπουργός Ισότητας Κέμι Μπάντενοχ και ο Τομ Τούγκεντχατ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, επιτέθηκαν ο ένας στον άλλον για το ιστορικό τους.

«Είναι αναπόφευκτο ότι η συζήτηση θα γίνεται όλο και πιο έντονη. Εξάλλου, διακυβεύονται πολλά», δήλωσε στο Reuters ο συντηρητικός πρώην υπουργός Ντέιβιντ Τζόουνς.

«Αλλά η φύση του Συντηρητικού Κόμματος είναι να έχει έντονες συζητήσεις και στη συνέχεια να συσπειρώνεται μόλις επιλεγεί ο νέος ηγέτης. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά.»

Προς τη «μονομαχία»

Οι 358 βουλευτές των Τόρις θα αναδείξουν εντός της εβδομάδας τους δύο υποψηφίους που θα «μονομαχήσουν». Τα 200.000 μέλη του κόμματος θα επιλέξουν στη συνέχεια τον νικητή, ο οποίος θα γίνει ο τέταρτος πρωθυπουργός της Βρετανίας μέσα σε έξι χρόνια.

Ο Σούνακ εξακολουθεί να κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων μεταξύ των συντηρητικών βουλευτών, αλλά η Τρας πλησιάζει και η Μορντό προσπαθεί να αναζωπυρώσει την εκστρατεία της, η οποία απογειώθηκε τις πρώτες ημέρες, καθιστώντας την το αρχικό φαβορί στα γραφεία στοιχημάτων, αλλά η οποία έχει κάπως βαλτώσει.

Η εταιρεία στοιχημάτων Ladbrokes δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τρας βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θέση, μπροστά από τον Μορντό αλλά πίσω από τον Σούνακ.

Η Τρας έβαλε στο στόχαστρο τον Σούνακ την Κυριακή, κατηγορώντας τον ότι αύξησε τους φόρους στο «υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 70 ετών» και έπνιξε την οικονομική ανάπτυξη. Ο Σούνακ ανταπάντησε ότι οι φορολογικές περικοπές της Τρας ήταν περισσότερο σοσιαλιστικές παρά συντηρητικές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας