Εάν δεν δοθεί άμεσα λύση, η επισιτιστική κρίση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους ανθρώπους από ό, τι η πανδημία του κορωνοϊού. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε στην G20 ο υπουργός Οικονομικών της Σενεγάλης Amadou Hott, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες των κυρώσεων που επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία. Όπως εξήγησε, ενώ οι κυρώσεις σε πρώτο επίπεδο εξαιρούν βασικά προϊόντα όπως τρόφιμα και λιπάσματα, ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά, όπως έμποροι ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή ακόμα ασφαλιστές, διστάζουν να εμπλακούν με διακίνηση τέτοιων προϊόντων που προέρχονται από συγκεκριμένη προέλευση, φοβούμενοι την επιβολή κυρώσεων στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ – FAO: Θα επιδεινωθεί η επισιτιστική κρίση εάν δεν τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος

Ο ίδιος έθεσε το ερώτημα: «Μπορούμε να πούμε, όποτε αγοράζετε λιπάσματα, τρόφιμα από τη Ρωσία ή από την Ουκρανία ή από οπουδήποτε αλλού δεν θα υπάρχουν κυρώσεις σήμερα, δεν θα υπάρχουν κυρώσεις αύριο… ώστε να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε;».

Διαβάστε επίσης: G20 – Iνδονησία: Αόριστες δεσμεύσεις για την επισιτιστική ασφάλεια και τον πληθωρισμό

Πρόσθεσε μάλιστα σε ό, τι αφορά τις επιπτώσεις της επισιτιστικής κρίσης στις φτωχότερες χώρες πως «δεν είμαστε υπεύθυνοι για αυτήν την κρίση, αλλά εμείς [η Αφρική] υποφέρουμε».

Η κρίση

Η επισιτιστική ασφάλεια και οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων κυριάρχησαν στις συζητήσεις στη συνάντηση της G-20 την περασμένη εβδομάδα, όπως ήταν αναμενόμενο.

Με τον πληθωρισμός και τις ελλείψεις τροφίμων ήδη σε άνοδο πριν από τον πόλεμο, με τη σύρραξη μεταξύ δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς βασικών τροφίμων, όπως το σιτάρι, ο πόλεμος επιδείνωσε αυτά τα προβλήματα σε περιοχές κυρίως όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή.

Το πρόβλημα είναι οξύ για τις αφρικανικές χώρες, οι οποίες αποτελούν το ένα τρίτο των ανθρώπων που υποφέρουν από υποσιτισμό παγκοσμίως, πρόσθεσε ο Σενεγαλέζος υπουργός.

Όπως είπε ενδεικτικά,  Αφρική έχει έλλειμμα περίπου 2 εκατομμυρίων τόνων λιπασμάτων φέτος, που μεταφράζεται σε απώλεια 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παραγωγή τροφίμων. Και, εάν η Αφρική και άλλες περιοχές του πλανήτη δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις εισαγωγές τροφίμων, είναι απαραίτητο να γίνουν επενδύσεις για να επιταχυνθεί η τοπική παραγωγή τροφίμων.

«Στην εποχή της πανδημία, ο κόσμος συνήλθε και πήρε εξαιρετικές αποφάσεις άμεσα (…)», σημείωσε, κρούοντας τον κώδωνα ότι «αυτήν τη φορά είναι το ίδιο. Αν δεν κινηθούμε γρήγορα, θα έχουμε περισσότερα θύματα από ό,τι κατά τη διάρκεια της Covid». Επιπλέον, τώρα η κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών θα κοστίσει στις κυβερνήσεις πολύ περισσότερα δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων, συμπλήρωσε.

Οι φτωχές χώρες

Ο αγώνας για τον περιορισμένο εφοδιασμό με τρόφιμα σημαίνει επίσης ότι οι φτωχότερες χώρες θα βγουν χαμένες, είπε χωρίς περιστροφές η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Ngozi Okonjo-Iweala, κατά της G20.

«Εν μέσω έντονου ανταγωνισμού για τρόφιμα και βασικές εισροές όπως τα λιπάσματα, υπάρχει ο κίνδυνος να εκτραπούν οι προμήθειες από τις φτωχότερες χώρες σε πιο πλούσιες, όπως έγινε με τα εμβόλια για την Covid-19», τόνισε, προτρέποντας τις χώρες να συνεργαστούν για την επίλυση της επισιτιστικής κρίσης.

Η G20 πρέπει να δώσει το παράδειγμα και να καλέσει άλλες χώρες να αποφύγουν αντιπαραγωγικές ενέργειες, όπως η αποθήκευση τροφίμων και βασικών προμηθειών και η επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές που θα μπορούσαν «να στρεβλώσουν τις αγορές και να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Στο πλαίσιο της συνόδου της G20 κάλεσαν σε επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης με κοινή τους δήλωση πέντε επικεφαλής παγκόσμιων οργανισμών: ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) Κιου Ντόνγκγιο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) Ντέιβιντ Μπίσλι και η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα. Όπως επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, μέχρι τον Ιούνιο του 2022, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, δηλαδή εκείνων των οποίων η πρόσβαση σε τρόφιμα έχει περιοριστεί σε σημείο που κινδυνεύουν οι ζωές τους, αυξήθηκε σε 345 εκατομμύρια σε 82 χώρες σύμφωνα με το WFP.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή