Η περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων, ο πληθωριστικός κίνδυνος, η αύξηση του κόστους δανεισμού μέσω της ανεξέλεγκτης πορείας των αποδόσεων των ομολόγων και η ενεργειακή ασφάλεια αποτελούν με ποσοστό άνω του 80% τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις 30 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις τους σε σχετική έρευνα που διενήργησε τον Ιούνιο η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS.

Χαρακτηριστικό του πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος το τελευταίο 12μηνο είναι πως ο φόβος της πανδημίας, που βρισκόταν στην κορυφή πέρυσι, καταλαμβάνει τώρα την τελευταία θέση με ποσοστό μόλις 7%. Το 83% πιστεύει πως ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων από τη Fed θα ολοκληρωθεί το 2023, ενώ ένα ποσοστό 52% εκτιμά πως ο πληθωρισμός έχει αποκτήσει μόνιμα ανοδικά χαρακτηριστικά.

Συναλλαγματικά διαθέσιμα

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, η παγκόσμια τάση προς τη διαφοροποίηση των συναλλαγματικών αποθεματικών συνεχίζεται, με αύξηση των θέσεων στο δολάριο ΗΠΑ και στο κινεζικό Renminbi, αλλά και στα αποκαλούμενα νομίσματα των εμπορευμάτων (όπως καναδικό δολάριο), ενώ αντίθετα οι θέσεις στο ευρώ μειώθηκαν. Η στροφή σε έναν πολύπλοκο κόσμο αναμένεται να ευνοήσει ως αποθεματικό νόμισμα περισσότερο το κινεζικό Renminbi εκτιμά το 85% των κεντρικών τραπεζών ακολουθούμενο με ποσοστό 46% από το δολάριο ΗΠΑ. Το 30% αναφέρει πως θα πρέπει να μεταβληθούν τα μοντέλα κινδύνου ώστε να μπορούν να καλυφθούν πλέον και ακραία γεγονότα. Το 40% βλέπει επίσης έναν αυξανόμενο ρόλο για τον χρυσό στο μέλλον, ενώ το 64% αναμένει μελλοντικά και την υιοθέτηση των ψηφιακών νομισμάτων.

Διαβάστε ακόμα: Ο πληθωρισμός κρατάει κάτω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο

Ο κίνδυνος της ύφεσης

Σύμφωνα με την κορυφαία εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων PIMCO, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι πληθωριστικές πιέσεις που μειώνουν τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών και η εστίαση των κεντρικών τραπεζών πρώτιστα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού φέρνουν πιο κοντά την επόμενη διετία τον κίνδυνο της ύφεσης, η οποία είναι απίθανο να είναι τόσο βαθιά όσο οι τελευταίες, μπορεί όμως να είναι παρατεταμένη, ενώ και η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή, απόρροια και των περιορισμένων δυνατοτήτων αντίδρασης από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις.

Διαβάστε ακόμα: H οικονομική καταιγίδα μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

Παράλληλα μία από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αφορά τη διεύρυνση των γεωπολιτικών ρωγμών, που θα επιταχύνουν τη μετάβαση από έναν μονοπολικό σε έναν διπολικό ή πολυπολικό κόσμο, μια ρήξη που είχε ήδη ξεκινήσει με την ανάδειξη της Κίνας σε σημαντικό οικονομικό και γεωπολιτικό παράγοντα, κάτι που ενίσχυσε τον σκεπτικισμό της Δύσης απέναντι στον «κίτρινο δράκο». Στο νέο περιβάλλον ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι κίνδυνοι πιστωτικών γεγονότων στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθούν.

Διαβάστε ακόμα: UBS: Τα σενάρια ύφεσης και οι επιπτώσεις στις αγορές

Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους πιθανότατα θα είναι υψηλότερο και οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες ή λιγότερο ικανές να στηρίξουν την οικονομία.

Παράλληλα, αυξάνεται ο κίνδυνος και της χρηματοπιστωτικής αποπαγκοσμιοποίησης μέσω του κατακερματισμού των κεφαλαιαγορών ή ενός επερχόμενου «capital war», όπως ονομάστηκε από μερικούς επαγγελματίες των αγορών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή