
Σε πρόωρες εθνικές εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου οδηγείται η Ιταλία, λόγω της παραίτησης του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προκαλώντας τριγμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Θα είναι οι πρώτες φθινοπωρινές εθνικές εκλογές εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα στην Ιταλία, όπου το δεύτερο εξάμηνο του έτους συνήθως αναλώνεται στην ψήφιση του νόμου για τον προϋπολογισμό από το κοινοβούλιο.
Πιθανότατα θα είναι μια δύσκολη εκστρατεία που θα διεξαχθεί μέσα στην έντονη καλοκαιρινή ζέστη σε μια χώρα που πλήττεται από ξηρασία.
Το μπλοκ των συντηρητικών κομμάτων, με επικεφαλής τους ακροδεξιούς Αδελφούς της Ιταλίας, φαίνεται πιθανό να κερδίσει σαφή πλειοψηφία στις εκλογές, όπως έδειξε αυτή την εβδομάδα μια μελέτη δημοσκοπήσεων.
Η παραίτηση
Ο Ντράγκι, ένας μη εκλεγμένος πρώην κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος ηγήθηκε ενός ευρέος συνασπισμού για σχεδόν 18 μήνες, υπέβαλε την παραίτησή του νωρίτερα την Πέμπτη. Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα του ζήτησε να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό και το κόστος της ενέργειας», δήλωσε ο Ντράγκι στους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο.
Είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει επίσης να εφαρμόσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο προβλέπει ότι η Ιταλία θα αξιοποιήσει δισεκατομμύρια ευρώ από τα μεταπανδημικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.
Αν και οι εκλογές ορίστηκαν για τα τέλη Σεπτεμβρίου, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες παζαρέματος πριν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.
- Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Το τέλος του Μάριο Ντράγκι και οι «εφιάλτες» για τη χώρα και την ΕΕ
Η κατάρρευση
Ο συνασπισμός του Ντράγκι κατέρρευσε την Τετάρτη, όταν τρεις από τους κύριους εταίρους του απέρριψαν την ψήφο εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει για να προσπαθήσει να τερματίσει τις διαιρέσεις και να ανανεώσει την προβληματική συμμαχία τους.
Επιδίωξε να επιβεβαιώσει την εξουσία του, καθώς τα κόμματα άρχισαν να κατευθύνονται προς διαφορετικές κατευθύνσεις πριν από το προγραμματισμένο τέλος της νομοθετικής περιόδου το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Οι αγορές
Η πολιτική κρίση έβαλε τέλος σε μήνες σταθερότητας στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Ντράγκι είχε συμβάλει στη διαμόρφωση της σκληρής αντίδρασης της Ευρώπης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είχε ενισχύσει τη θέση της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τα ιταλικά ομόλογα και οι μετοχές σημείωσαν έντονες απώλειες λόγω των ανησυχιών ότι η πολιτική κρίση θα καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις και ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να είναι πιο σκληρός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας ανήλθαν στο 3,75%, στο υψηλότερο επίπεδο ενός μηνός, πριν υποχωρήσουν στο 3,60% στις καθυστερήσεις της διαπραγμάτευσης.
Ο Ντράγκι, ο έκτος πρωθυπουργός της Ιταλίας σε μια δεκαετία, είχε αποσπάσει το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών όταν έκανε μια σύντομη εμφάνιση στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου την Πέμπτη, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να παραιτηθεί.
- Διαβάστε επίσης: Η Ιταλία δείχνει πώς ο πόλεμος φέρνει πολιτική κρίση στην Ευρώπη
«Ακόμα και οι κεντρικοί τραπεζίτες αγγίζουν την καρδιά τους μερικές φορές», είπε χαριτολογώντας καθώς τον χειροκροτούσαν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον ευχαρίστησε για την «αμέριστη υποστήριξή» του.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η ενεργός υποστήριξη του ιταλικού λαού προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί», ανέφερε στο Twitter.
Η επόμενη ημέρα
Αν και δεν είχε εκλεγεί, ο Ντράγκι ήταν δημοφιλής σε πολλούς Ιταλούς που είχαν κουραστεί τα χρόνια των κυβερνήσεων με τις «περιστρεφόμενες πόρτες».
Ωστόσο, οι Αδελφοί της Ιταλίας, με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, χαιρέτισαν την είδηση των εκλογών, οι οποίες δεν είχαν προγραμματιστεί πριν από το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Η δημοτικότητα του ακροδεξιού κόμματος έχει εκτοξευθεί στην αντιπολίτευση. Η ομάδα της συγκέντρωσε μόλις 4% στις εκλογές του 2018, αλλά τώρα φαίνεται να κερδίζει πάνω από 22%, γεγονός που την καθιστά το μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας.
Εάν το συντηρητικό μπλοκ κερδίσει την ψηφοφορία του Σεπτεμβρίου, η Μελόνι θα αποφασίσει ποιος θα είναι πρωθυπουργός και ενδέχεται να προωθήσει τον εαυτό της στην κορυφαία θέση.


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές