Ανοδικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια , ξεπερνώντας την αρχική νευρικότητα που επικράτησε μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, την πρώτη μετά από 11 χρόνια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,44% στις 424,39 μονάδες, με το χρηματοοικονομικό κλάδο να ηγείται των κερδών, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 2,1%, ενώ ο κλάδος του πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησε κατά 2,1%.

Διαβάστε επίσης: Η αντίδραση των αγορών στην αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 0,09% στις 7.271  μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε οριακά κατά 0,27% στις 13.247 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,27% στις 6.201 μονάδες.

Ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων

Η απόφαση της ΕΚΤ ήρθε να επιβεβαιώσει  τις εκτιμήσεις αναλυτών και αγορών πως και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξαν πρώτες, έτερες κεντρικές τράπεζες, όπως η αγγλική BoE και η αμερικανική Federal Reserve, προκειμένου να καταφέρει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που καλπάζει. Αν και οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούσαν πως το συμβούλιο θα ξεκινήσει την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής προσεκτικά με μια μετριοπαθή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι ανεπιθύμητα υψηλός και αναμένεται να παραμείνει πάνω από το στόχο μας για κάποιο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, γεγονός που θολώνει τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά»

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Μεικτά πρόσημα στους δείκτες – Ξεχωρίζει ο Nasdaq

Οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, σύμφωνα με διαχειριστή χαρτοφυλακίου της Quilter Investors, Χίνες Πατέλ, θα κάνουν ελάχιστα για να καταπνίξουν αυτό που είναι κατά κύριο λόγο μια ενεργειακή κρίση. «Η ΕΚΤ περίμενε πάρα πολύ καιρό σε σχέση με τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, δημιουργώντας έτσι πρόσθετη πίεση στο ευρώ, η οποία αυξάνει την πληθωριστική πίεση. Η στασιμότητα της βιομηχανικής δραστηριότητας δείχνει ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανό να έχει ελάχιστο αντίκτυπο” συνεχίζει και προσθέτει «Ο πληθωρισμός σέρνεται πλέον στον δομικό πληθωρισμό, γεγονός που θα ανησυχήσει σοβαρά την ΕΚΤ, ιδίως καθώς το κόστος αποτελεί πλέον το πιο πιεστικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις- ιδίως στην Ιταλία.»

Η Ιταλία έχει βυθιστεί σε νέα πολιτική αβεβαιότητα μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του Μάριου Ντράγκι και το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας να βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των αγορών.

Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να ρίχνουν την σκιά τους στην γηραία ήπειρο. Σε νέο υψηλό 40 ετών έφτασε ο πληθωρισμός στη Βρετανία, καθώς σημείωσε άνοδο της τάξης του 9,4% (σε ετήσια βάση) τον Ιούνιο σε σύγκριση με 9,1% τον Μάιο.

Η εικόνα στο ταμπλό 

Τα κέρδη στην Ευρώπη  προήλθαν από τις μετοχές των  Roche, ABB, Givaudan, SAP, Ocado και AngloAmerican.

Η σουηδική εταιρεία μέσων ενημέρωσης Viaplay Group σημείωσε άνοδο 11% μετά την εξαγορά του βρετανικού αθλητικού streamer Premier Sports.

Στο χαμηλό του δείκτη, η γερμανική εταιρεία συνδρομητικών πακέτων γεύματος Hellofresh υποχώρησε κατά 14% μετά τη μείωση της τιμής-στόχου της μετοχής από την Barclays και την Berenberg.

Εν τω μεταξύ, η σουηδική εταιρεία cloud επικοινωνιών Sinch υποχώρησε κατά 1% μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Oscar Werner.

Xρηματιστήριο Αθηνών: Πρασίνισε το ταμπλό

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να σπάει το όριο των 820 μονάδων, κόντρα στη νευρικότητα των ευρωαγορών που αντιδρούν στην απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και 11 χρόνια.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,32% στις 826,11 μονάδες. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε με θετικό πρόσημο για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί τα κέρδη. Ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε σε 49,50 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 22.222.268 μετοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης