Νέα τονωτική ένεση ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ διασφάλισε για τα ταμεία της η Μπαρτσελόνα, διευρύνοντας τη συμφωνία που είχε με το αμερικανικό fund της Sixth Street. Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν την ομάδα να χρηματοδοτήσει τις σημαντικές μεταγραφές που έχει αποφασίσει σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την απώλεια του Λιονέλ Μέσι και να έχει καλύτερες επιδόσεις κατά την επικείμενη ποδοσφαιρική σεζόν.

Μόλις τρεις εβδομάδες πριν οι δύο πλευρές είχαν δώσει τα χέρια στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ύψους 207,5 εκατ. ευρώ βάσει της οποίας η αμερικανική επενδυτική θα αγόραζε το 10% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Μπάρτσα για τα επόμενα 25 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Μεταγραφή της χρονιάς: Στη Μπαρτσελόνα ο Λεβαντόφσκι

Οι ακριβές μεταγραφές 

Τελικά οι φιλόδοξες μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας, που υπέγραψε με τον Βραζιλιάνο Ραφίνια από την Leeds και βέβαια τον Πολωνό επιθετικό Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι από την Μπάγερν (που χαρακτηρίστηκε και η μεταγραφή της χρονιάς) ανάγκασε την διοίκηση της ομάδας να αναζητήσει τρόπο να ενισχύσει περαιτέρω τα οικονομικά της. Και ο εύλογος τρόπος ήταν να στραφεί και πάλι στους Αμερικανούς.

Η συμφωνία που επιβεβαιώθηκε σήμερα θα προσφέρει στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία ένα επιπλέον ποσοστό ύψους 15% στα τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας για τα επόμενα 25 χρόνια, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό της στο 25%. Σε αντάλλαγμα οι Μπλαουγκράνα θα βάλουν στα ταμεία τους πάνω από 300 εκατ. ευρώ (ήτοι 305,64 εκατ. δολάρια).

«Συνεχίζουμε να προχωράμε την στρατηγική μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως ολοκληρώσαμε μια επιπλέον συμφωνία με την Sixth Street που θα μας προσφέρει μια σημαντική αύξηση στην κεφαλαιουχική μας δυνατότητα» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου, Ζοάν Λαπόρτα.

Υψηλά χρέη 

Θυμίζουμε πως η Μπαρτσελόνα θέλησε να πουλήσει η ίδια τα τηλεοπτικά της δικαιώματα παρά να συμμετέχει στην ύψους 2 δισ. ευρώ συμφωνία της La Liga με τον μεγάλο αμερικανικό fund CVC Capital Partners, που περιλάμβανε μια ένεση ρευστότητας με αντάλλαγμα το 11% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων για τα επόμενα 50 χρόνια. Αντ’ αυτού η Μπαρτσελόνα αναζήτησε μόνη της αγοραστές για τα τηλεοπτικά της δικαιώματα καταλήγοντας έτσι στο αμερικανικό fund.

Τα οικονομικά της ομάδας είχαν βρεθεί σε δυσχερή θέση μετά και το πλήγμα που έφερε η πανδημία. Τα χρέη της υπολογίζονται στα 1,35 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 673 είναι χρέη προς τις τράπεζες.

Πριν τη συμφωνία με το αμερικανικό fund, ο σύλλογος υπέγραψε, τον περασμένο Μάρτιο, και μια σημαντική εμπορική συμφωνία με την πλατφόρμα του Spotify. Η πλατφόρμα ανέλαβε κορυφαίος χορηγός της φανέλας και του σταδίου της Μπάρτσα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ύψους 280 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το στάδιο της ομάδας μετενομάστηκε σε «Spotify Camp Nou», αλλάζοντας όνομα για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport