Στόχο το… φεγγάρι βάζει ο οίκος Sotheby’s, ο οποίος βγάζει στο σφυρί την πιο σημαντική συλλογή με είδη που έχουν να κάνουν με το διάστημα και τις αποστολές της NASA. H συλλογή ανήκει στον αστροναύτη-θρύλο Μπαζ Όλντριν, ο οποίος με τον Νιλ Άρμστρονγκ –αλλά με πρώτο τον Άρμστρονγκ- ήταν οι δύο άνθρωποι που πάτησαν πρώτοι το πόδι τους στο δορυφόρο της Γης, στις 21 Ιουλίου του 1969.

Η έκθεση της συλλογής, που περιλαμβάνει αντικείμενα που ο Όλντριν κράτησε και συντήρησε με φροντίδα από τις αποστολές Apollo και Gemini στη Σελήνη, άνοιξε ήδη τις πύλες του στη Νέα Υόρκη, ενώ η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης: James Webb: Ένα νέο παράθυρο στο σύμπαν 

Το πιο σημαντικό από τα εκθέματα θεωρείται το μπουφάν που φορούσε ο Άλντριν κατά τη διάρκεια της πτήσης του Apollo 11, το 1969, της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της NASA που έφτασε με επιτυχία στη Σελήνη. Μόνο το μπουφάν αυτό, με τιμή εκκίνησης στα 700.000 δολάρια, εκτιμάται πως θα αποφέρει από 1 έως 2 εκατ. δολάρια.

Πηγή: Sotheby’s

Ανάλογη τιμή εκτιμάται πως θα αποφέρει ένα στυλό που το πλήρωμα του Apollo 11 χρησιμοποίησε για να επισκευάσει το χαλασμένο κύκλωμα ενός διακόπτη, κάτι που έσωσε κυριολεκτικά τη ζωή τους.

Η συλλογή περιλαμβάνει κι άλλα αντικείμενα, σήματα, έγγραφα της αποστολής, μετάλλια και επιστολές από τη ζωή του γνωστού αστροναύτη.

Πηγή: Sotheby’s

«Μπορώ να πω χωρίς δισταγμό πως πρόκειται για την καλύτερη πώληση διαστημικής συλλογής που έγινε ποτέ και δεν θα υπάρξει ποτέ άλλοτε ανάλογη» επεσήμανε η επικεφαλής του τμήματος Science and Popular Culture του οίκου, Κασσάνδρα Χάτον.

Μία μέρα μετά, στις 27 Ιουλίου, ο οίκος οργανώνει μια συμπληρωματική δημοπρασία με ορυκτά από πλανήτες και μετεωρίτες. Η έκθεση υπό τον τίτλο «Μετεωρίτες: Επιλεγμένα δείγματα από τη Σελήνη, τον Άρη, την Εστία (τον αστεροειδή Εστία) και άλλα» θα βγάλει, μεταξύ άλλων, στο σφυρί ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια σεληνιακού μετεωρίτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus