Τα προβλήματα που επιφέρει στην ελληνική βιοτεχνία η εκτίναξη του πληθωρισμού και η ενεργειακή κρίση τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Παύλου Ραβάνη (ΒΕΑ) με την Συμπρόεδρο των Οικολόγων Πράσινων (μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος) κα Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα.

Στην ατζέντα, κυριάρχησαν θέματα οικονομικής και φορολογικής πολιτικής, αλλά και πλήθος άλλων θεμάτων επικαιρότητας, που έχουν διαμορφώσει ένα δυσοίωνο τοπίο για την σύγχρονη ελληνική βιοτεχνική / παραγωγική επιχείρηση. Από την ατζέντα δε θα μπορούσαν να λείπουν θέματα που άπτονται της πράσινης επιχειρηματικότητας, αλλά και της βιώσιμης ανάπτυξης «τα οποία το Β.Ε.Α. έχει ψηλά στην ατζέντα του, αρκεί οι ενέργειες για αυτά να γίνονται κατόπιν μελετημένου σχεδιασμού, με κανόνες προσαρμοσμένους στα δεδομένα και το προφίλ της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Ραβάνης.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Η πανδημική στροφή στα βιοτεχνικά επαγγέλματα

Μείωση ΦΠΑ, στήριξη ρευστότητας

Η επιβεβλημένη μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, η δικαιότερη φορολόγηση για τις μικρομεσαίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, η στήριξη της παραγωγής και της μεταποίησης, η μείωση του Ειδικού Φόρου Καυσίμων συνδυαστικά με μείωση του ΦΠΑ στο 13% έστω και με ορίζοντα τριμήνου, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), η στήριξη της ρευστότητας με χρηματοδοτικά εργαλεία για μεσοπρόθεσμη δανειοδότησή τους, η σωστή αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας, η στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, αλλά και η ισχυρή σύνδεση του τουριστικού κλάδου με την εθνική βιοτεχνική παραγωγή, είναι μερικά από τα σημεία στα οποία υπάρχει ταύτιση από αμφοτέρους.

Εκτίναξη κόστους ενέργειας

Αναφερόμενοι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΜμΕ, από κοινού αναγνώρισαν επίσης την ιδιαίτερη σημασία που έχει η αποτελεσματική διαχείριση του κόστους ενέργειας, αλλά και η πλήρης κατάργηση της καταχρηστικής ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία «ανέβασε το λογαριασμό ρεύματος ενός αρτοποιείου ενδεικτικά, από τα 1.100 στα 3.300 ευρώ» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Α’ Αντιπρόεδρος κος Δαμίγος.

Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, δήλωσε με τη σειρά της, ότι «η ελληνική βιοτεχνία και η μικρομεσαία επιχείρηση αποτελεί για εμάς την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η στήριξή τους αλλά και η αντιμετώπιση της ακρίβειας, είναι για εμάς πρώτες προτεραιότητες. Το Β.Ε.Α έχει καταθέσει ένα πλήθος προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση, πολλές από τις οποίες μάλιστα, όχι μόνο ταυτίζονται με τις θέσεις μας, αλλά έχουμε επισημάνει και εμείς με τη σειρά μας, πολλάκις. Συγχαίρουμε τον αξιότιμο Πρόεδρο κο Ραβάνη, αλλά και το σύνολο των στελεχών του Β.Ε.Α. για την εξαιρετικά ενεργή τους δράση, για την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής βιοτεχνίας».

Εκπαίδευση

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο σημαίνοντα ρόλο της εκπαίδευσης, η οποία θα πρέπει να ενσωματώνει σε όλες τις βαθμίδες της γνώση που προάγει τόσο την επιχειρηματική όσο και την περιβαλλοντική παιδεία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο και αξιοβίωτο παρόν και μέλλον. Περαιτέρω, ιδιαίτερη βάση πρέπει να δοθεί στη σωστή πληροφόρηση, ενημέρωση και καθοδήγηση των ΜμΕ, σχετικά με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορούν να συμμετέχουν, αλλά και κάθε άλλο εργαλείο που τίθεται στη διάθεσή τους και μπορεί να συμβάλλει στην βιωσιμότητά τους. Σε αυτό το θέμα, από πλευράς υπηρεσίας Β.Ε.Α., τονίστηκε ότι: «είναι πολύ σημαντικό τα κριτήρια των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων που υιοθετούνται από την Ε.Ε. να προσαρμόζονται και να εξειδικεύονται με βάση το προφίλ της ελληνικής επιχείρησης (μικρής, μικρομεσαίας κ.λπ)» .

Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, αναφέρθηκε και στις ελλείψεις που υπάρχουν σε τέτοια προγράμματα, όπως για παράδειγμα αυτό της Επιδότησης πάγιων δαπανών, το οποίο έληξε στις 30 Ιουνίου, μη δίνοντας τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις β΄ κατηγορίας να αποσβέσουν το πιστωτικό τους υπόλοιπο σε φορολογικές δαπάνες, με δεδομένο ότι υποβάλλουν ΦΠΑ ανά τρίμηνο και η έναρξη υποβολής Β’ τριμήνου είναι 1 Ιουλίου. «Τα μεγάλα λοιπόν ερωτήματα που τίθενται είναι πού θα πάνε αυτά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δεν απορροφώνται; Επίσης γιατί δεν πήρε επιπλέον  παράταση συνολικά η προθεσμία του προγράμματος για να αποσβεστούν όλα τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων; Ακόμα γιατί δε δόθηκε καθόλου η δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος στις επιχειρήσεις που από παρανόηση ή λόγω κωλύματος του συστήματος δεν είχαν επιλέξει την κατηγορία “ασφαλιστικές εισφορές” ώστε να μπορούν να την επιλέξουν μετέπειτα».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία επί του παρόντος μονοπωλείται από τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς τόσο το φορολογικό πλαίσιο για τις ΜμΕ, όσο και η έλλειψη παροχής κινήτρων και εκπαίδευσης, αλλά και οι συνέπειες της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και τώρα της ακρίβειας, αφήνουν λίγα περιθώρια για την ανάπτυξή της, αφήνοντας ανεκμετάλλευτα πολύ ικανά «χέρια» και εξαιρετικά «λαμπρά μυαλά» της ελληνικής βιοτεχνικής παραγωγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία