Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς η αρνητική προειδοποίηση της Walmart για τα κέρδη της, η οποία επηρεάζει όλο τον κλάδο των λιανεμπόρων, επανέφερε τις ανησυχίες για τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 0,71% στις 31.761 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,16% στις 3.920 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,87% στις 11.562 μονάδες.

Ανησυχία λόγω Walmart

Η Walmart ανακοίνωσε ότι μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα τριμηνιαία και τα ετήσια κέρδη της λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού των τροφίμων. Αυτό ανησύχησε τους επενδυτές, καθώς βλέπουν ότι οι υψηλότερες τιμές ωθούν τους καταναλωτές να μειώσουν τις γενικές δαπάνες, ιδιαίτερα σε είδη ένδυσης. Η μετοχή της Walmart σημείωσε βουτιά 8%, παρασύροντας χαμηλότερα όλο τον κλάδο. Η Target και η Kohl’s κατέγραψε απώλειες περίπου 5% και 7% αντίστοιχα.

«Το πιο σημαντικό πράγμα από την ανακοίνωση της Walmart είναι πώς ο πληθωρισμός αλλάζει αυτά που αγοράζουν οι άνθρωποι», σχολίασε ο Robert Cantwell, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Upholdings. «Τα τρόφιμα αποτελούν πλέον μεγαλύτερο μερίδιο των προϋπολογισμών των ατόμων, αλλά οι συνολικές δαπάνες παραμένουν γενικά ανέπαφες». «Η γενική τάση στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες χάνουν τις εκτιμήσεις, αλλά όχι τόσο άσχημα όσο φοβόταν η αγορά», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: WSJ: Ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα

Boυτιά της Shopify

Βουτιά 15% σημείωσε και η Shopify, η οποία ανακοίνωσε ότι θα μειώνει κατά 10% το ανθρώπινο δυναμικό της, καθώς η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία, έχει μειώσει σημαντικά τον τζίρο στο online εμπόριο.

Η General Motors σημείωσε πτώση 2,8% αφού η εταιρεία έχασε τις εκτιμήσεις των κερδών, επικαλούμενη διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προέρχονται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα παγκόσμια lockdown λόγω Covid.

Διαβάστε επίσης: Οι απολύσεις «γκρέμισαν» τη μετοχή της Shopify

Από την άλλη, οι μετοχές της Coca-Cola κατέγραψαν άνοδο 2,2% αφού ο γίγαντας των ποτών ξεπέρασε τις προσδοκίες κερδών και εσόδων, επικαλούμενος την ανάκαμψη του όγκου πωλήσεων από την πανδημία και τις υψηλότερες τιμές.

Παράλληλα, η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Federal Reserve, η οποία ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο. Οι traders αναμένουν ευρέως αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες και θα αναζητήσουν ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων και τι θα μπορούσε να σημαίνει για την τιμολόγηση της αγοράς μετοχών.

«Αναμένουμε ότι η Fed θα δείξει ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί τα δεδομένα και θα αφήσει την πόρτα ανοιχτή για τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση 75 μ.β.», δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street