Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς έλαβαν σημαντικά στηρίγματα από τα εταιρικά αποτελέσματα, την ώρα που ανέμεναν και την απόφαση νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική Federal Reserve.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,6%, με τον κλάδο των ταξιδίων να κερδίζει 3,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 0,57% στις 7.348 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,53% στις 13.166 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,75% στις 6.257 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, εκείνοι που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου ξεχώρισαν σήμερα. Στο επίκεντρο όμως βρέθηκε η Credit Suisse, η οποία κέρδισε 3,4%, αν και ο Διευθύνων Σύμβουλος Thomas Gottstein θα παραιτηθεί καθώς η τράπεζα ανέφερε τεράστια ζημιά το δεύτερο τρίμηνο, λόγω της κακής απόδοσης του επενδυτικού βραχίονα και των αυξανόμενων δικαστικών προβλέψεων.

Απώλειες για Deutsche Bank

Από την άλλη, η Deutsche Bank έχασε 1,8%, αν και ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς ανακοινώνοντας καθαρά κέρδη 1,046 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο. Η γερμανική τράπεζα ξεπέρασε τις προσδοκίες, καταγράφοντας κέρδη για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο.

Επίσης για τα αποτελέσματά τους ξεχώρισαν ο όμιλος Eurofins Scientific με έδρα το Λουξεμβούργο, που σημείωσε πτώση 6%, αλλά και η γαλλική εταιρεία πληρωμών Worldline, η οποάι σημείωσε άλμα άνω του 14%.

Οι αγορές διεθνώς επικεντρώθηκαν σήμερα στην επικείμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed. Οι αναλυτές αναμένουν ευρέως μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον πληθωρισμό χωρίς να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν υψηλές, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 και το 2023, χαρακτηρίζοντας τις οικονομικές προοπτικές του κόσμου «ζοφερές και πιο αβέβαιες».

Το ΔΝΤ αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% φέτος, αλλά το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στο 2,9%. Οι αναθεωρήσεις σηματοδοτούν υποβάθμιση κατά 0,4 και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, από τις προβλέψεις του Απριλίου.

Στο μέτωπο των δεδομένων, το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία προβλέπεται να πέσει σε ιστορικό χαμηλό τον Αύγουστο, καθώς οι φόβοι για τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου προστίθενται στις πιέσεις από ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του ινστιτούτου GFK υποχώρησε στις -30,6 μονάδες τον Αύγουστο, από τις -27,7 μονάδες στις αρχές Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές