Πορτοφίνο, Μονακό, Σεν Τροπέ, Ιμπιζα, Σεντ Μπαρτς. Μία από τις πρώτες εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεπτόμαστε τα συγκεκριμένα μέρη είναι οι εμβληματικές μαρίνες τους. Εστεμμένοι, ισχυροί άνθρωποι του πλούτου, λαμπεροί αστέρες του Χόλιγουντ και όλοι όσοι έχουν κάνει τρόπο ζωής τους το yachting τις θεωρούν το δεύτερο σπίτι τους. Εκεί διοργανώνονται οι πιο διάσημες Ρεγκάτες και τα πιο πολυσυζητημένα F1 Grand Prix, τα πιο exclusive events, αλλά και τα πιο πολυσυζητημένα πάρτι της υφηλίου. Λίγο πριν βάλουμε πλώρη για τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις, επιχειρούμε ένα νοερό ταξίδι στα πιο ακριβά, δημοφιλή, φυσικού κάλλους αγκυροβόλια ανά τον κόσμο.

Marina Grande, Κάπρι

Το κάποτε μικρό και γραφικό ψαροχώρι που βρίσκεται σε έναν από τους πιο κοσμοπολίτικους παραδοσιακά προορισμούς, σήμερα είναι ίσως η ακριβότερη μαρίνα στον κόσμο. Με το που την αντικρίζεις, αυτομάτως η σκέψη σου ταξιδεύει στα 50s και 60s, τότε που η αποκαλούμενη «dolce vita» έπαιρνε σάρκα και οστά στα πρόσωπα διάσημων σταρ όπως η Ρίτα Χέιγουορθ, που επισκεπτόταν το νησί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Αλί Χαν, αλλά και σε ολόκληρο το διεθνές τζετ σετ της εποχής (οικογένειες Ωνάση, Νιάρχου και Τσόρτσιλ) που έκανε διάσημο το πολυτελές lifestyle του ιταλικού Νότου και της Ακτής Αμάλφι σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Προστατευμένη από τους ανέμους χάρη στους εντυπωσιακούς βράχους και τα πολύχρωμα σπιτάκια που την περιτριγυρίζουν, η Marina Grande προσφέρει στους επισκέπτες της όχι μόνο ένα γοητευτικό σκηνικό αλλά και όλες τις ανέσεις που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί. Αν και δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τα πιο μεγάλα superyachts των υπερπλουσίων, αλλά μόνο όσα φθάνουν τα 60 μέτρα σε μήκος, όλοι οι λάτρεις του κοσμοπολιτισμού και του yachting θέλουν να εξασφαλίσουν μία από τις δυσεύρετες θέσεις για να δέσουν τα σκάφη τους.

Marina di Porto Cervo, Σαρδηνία

Σε ένα απάνεμο σημείο της θρυλικής Κόστα Σμεράλντα, προς τα βόρεια του νησιού, η Marina di Porto Cervo είναι η δεύτερη ακριβότερη, με το ημερήσιο κόστος ελλιμενισμού να ξεπερνά τις 2.500 ευρώ. Εκεί πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο και η Ρεγκάτα Maxi Yacht Rolex Cup. Αν και η μαρίνα έχει σημαντικά λιγότερες θέσεις από ό,τι η Marina Grande για μεγάλες θαλαμηγούς (μόλις 60), ωστόσο μπορεί να φιλοξενήσει σκάφη που το μήκος τους αγγίζει τα 100 μέτρα, ενώ υπάρχουν 700 επιπλέον θέσεις για μικρότερα σκάφη.

Στη συγκεκριμένη περιοχή το στίγμα του έχει αφήσει ανεξίτηλο ο πρίγκιπας Καρίμ Αγά Καν, ο οποίος καταγοητευμένος από την ομορφιά της ξεκίνησε να αγοράζει εκτάσεις και έχτισε και το πρώτο ξενοδοχείο. Εκτοτε, το Πόρτο Τσέρβο θεωρείται ο απόλυτος προορισμός για όσους θέλουν να ζήσουν τα ξέφρενα, πανάκριβα πάρτι και το nightlife των υπερπλουσίων. Ενα από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης της ελίτ είναι το Billionaire Club που ίδρυσε ο Φλάβιο Μπριατόρε, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Formula 1, ο οποίος εφέτος, μαζί με τον έλληνα επιχειρηματία Ζαννή Φραντζέσκο, άνοιξαν το «αδελφάκι» του στη Μύκονο.

Διαβάστε επίσης: ΤΑΙΠΕΔ: Πώς προχωρούν οι διαγωνισμοί για μαρίνες και λιμάνια

Marina di Portofino

Η ομορφιά της ενέπνευσε μέχρι και τραγούδι. Το «I Found My Love In Portofino» (1958), τραγουδήθηκε από όλους όσοι ονειρεύονται ρομαντικούς περιπάτους στα γραφικά, κατάφυτα σοκάκια του Πορτοφίνο με τα πανοραμικά χτισμένα, πολύχρωμα κτίρια που είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα της Ιταλικής Ριβιέρας. Εδώ η κίνηση γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από σκάφη αφού ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στο χωριό, ειδικά τους μήνες αιχμής μένει κλειστός για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Μόνο 14 είναι οι θέσεις για τα superyachts και γι’ αυτό χρειάζεται κάποιος να κάνει κράτηση από πολύ νωρίς.

Port de Saint-Tropez

Από τη ρομαντική Ιταλική Ριβιέρα μεταφερόμαστε στη γαλλική, με τον αριστοκρατικό αέρα. Πρώτος σταθμός το Σεν Τροπέ, «η Μαρμπέγια της Γαλλίας», που έγινε ιδιαιτέρως γνωστό στα πέρατα της υφηλίου από τις ταινίες του Λουί ντε Φινές και της Μπριζίτ Μπαρντό. Εδώ η λάμψη και το ακριβό lifestyle περνούν σε άλλα επίπεδα, με τους rich & famous του πλανήτη να καταφθάνουν με τα ελικόπτερά τους αποκλειστικά και μόνο για μια βραδιά προκειμένου να παρευρεθούν σε κάποιο exclusive πάρτι. Από τα πιο δημοφιλή events της περιοχής είναι η Ρεγκάτα του Οκτωβρίου, στην οποία συμμετέχουν και πολλά κλασικά yachts με μήκος μέχρι 50 μέτρα. Αν και στη μαρίνα μπορούν να δέσουν μόνο σκάφη με μήκος μέχρι 70 μέτρα, αμέτρητα μεγαλύτερα superyachts συγκεντρώνονται στην ανοιχτή θάλασσα λίγο μακρύτερα.

Port Hercules, Μονακό

Καζίνο, υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, κορυφαία εστιατόρια, café και μπαρ και μάλιστα από τα καλύτερα στον κόσμο περιλαμβάνονται στα θέλγητρα του πριγκιπάτου του Μονακό, το οποίο είναι σχεδόν συνώνυμο με το yachting και την πολυτελή ζωή παρά θίν’ αλός. Επειδή το λιμάνι είναι αρκετά εκτεθειμένο στους ανέμους, χρειάστηκε να κατασκευαστούν δύο βραχίονες ώστε να του παρέχουν προστασία. Από τη δεκαετία του ’70 και με πρωτοβουλία του πρίγκιπα Ρενιέ Γ΄ άρχισαν να προστίθενται επιπλέον υποδομές. Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι στο Port Hercules μπορούν να δέσουν κρουαζιερόπλοια μήκους μέχρι και 300 μέτρων. Εδώ το γεγονός που προσελκύει τους περισσότερους τουρίστες είναι το Monaco Grand Prix τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.

Marina Port Ibiza

Αν ένα σημείο του πλανήτη είναι γνωστό για τα ξέφρενα πάρτι μέχρι το πρωί και την υπέρτατη χλιδή αυτό είναι η Ιμπιζα (που μαζί με τη Μύκονο κάνουν το τέλειο καλοκαιρινό ζευγάρι). Αυτό επιτείνεται από το γεγονός ότι η μαρίνα του νησιού βρίσκεται λίγα λεπτά από το θρυλικό nightclub Pacha, το οποίο πλέον λειτουργεί και στη Μύκονο. Και παρ’ όλο που στο μυαλό όλων μας Ιμπιζα σημαίνει πάρτι και νυχτερινή ζωή, η μαρίνα της βρίσκεται κοντά στην Παλιά Πόλη (Dalt Vila) που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Εδώ υπάρχουν 85 θέσεις για σκάφη με μήκος μέχρι και 60 μέτρα.

Διαβάστε επίσης: διαΝΕΟσις – Μαρίνες και Τουριστικοί Λιμένες στην Ελλάδα

Miami Beach Marina, Φλόριντα

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού βρίσκεται μία από τις πιο πολυτελείς μαρίνες στον κόσμο. Συνολικά 400 είναι οι θέσεις που δύνανται να φιλοξενήσουν σκάφη μήκους έως και 76 μέτρων. Η εξαιρετική της τοποθεσία στο νότιο άκρο του περίφημου South Beach με την έντονη νυχτερινή ζωή προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο κέντρο του Μαϊάμι, ενώ είναι ο καλύτερος τρόπος για να φθάσει κανείς στην Καραϊβική.

Golfito Marina Village & Resort, Κόστα Ρίκα

Χτισμένο στη δυτική ακτή της Κόστα Ρίκα, της πανέμορφης χώρας της Κεντρικής Αμερικής, το απάνεμο λιμάνι έχει ως πιο ελκυστικό του χαρακτηριστικό το γεγονός ότι περιβάλλεται από ένα παρθένο τροπικό δάσος. Ενας πραγματικός επίγειος παράδεισος με υπέροχα εστιατόρια και πολυτελείς βίλες πάνω στη θάλασσα, διαθέτει 52 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μήκους έως και 106 μ.

Port de Gustavia, Σεντ Μπαρτς

Αν οι μαρίνες της Ιταλικής και Γαλλικής Ριβιέρας είναι απλησίαστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς σύσσωμο το διεθνές jet set δένει εκεί τις υπερπολυτελείς θαλαμηγούς του, αντίστοιχα εκείνες των νησιών της Καραϊβικής κατακλύζονται από κόσμο στη διάρκεια του χειμώνα. Εκεί κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά η ελίτ του πλανήτη και ειδικά στο Port de Gustavia του Σεντ Μπαρτς. Διαθέτει 40 μόλις θέσεις, και γι’ αυτό πρέπει κανείς να φροντίσει εγκαίρως.

Yas Island, Yas Marina, Αμπου Ντάμπι

Περισσότερο και από το Ντουμπάι, το εμιράτο του Αμπου Ντάμπι είναι εκείνο που επισκέπτονται οι ιδιοκτήτες των superyachts. Εδώ η χλιδή είναι φιλοσοφία ζωής και όλα προσφέρονται στον επισκέπτη στον υπερθετικό βαθμό, οπότε και η Yas Marina (227 θέσεις για σκάφη μέχρι και 175 μέτρα) δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Αλλωστε είναι γνωστό ότι στην ιδιοκτησία των βασιλικών οικογενειών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται μερικά από τα πιο μεγάλα σκάφη στον κόσμο, οπότε δεν θα μπορούσε να λείπει μια μαρίνα στην περιοχή που να τα εξυπηρετεί. Εδώ το γεγονός της χρονιάς είναι η διεξαγωγή του Formula 1 Abu Dhabi Grand Prix.

The Ellinikon Marina & Marina Galleria, Αθήνα

Οταν ολοκληρωθεί, η πιο εντυπωσιακή μαρίνα της χώρας αναμένεται να είναι αυτή του Ελληνικού, ένα τοπόσημο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Θα φιλοξενεί μεταξύ άλλων τη Marina Galleria, έναν πολυτελή προορισμό αγορών και διασκέδασης (με πολυτελείς μπουτίκ, εστιατόρια και αίθουσα όπου θα πραγματοποιούνται συναυλίες) που θα φέρει την υπογραφή του παγκοσμίου φήμης ιάπωνα αρχιτέκτονα Kένγκο Κούμα και θα εκτείνεται σε 22.000 τ.μ. Στο μεγάλο project εντάσσεται και το εμβληματικό Marina Tower σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners.

Marina Miraggio, Χαλκιδική

Μέχρι και το περιοδικό «Boat International», που είναι η βίβλος του yachting, έχει γράψει για την πανέμορφη μαρίνα στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, η οποία βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Miraggio Thermal Spa Resort. Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη μαρίνα, η οποία κατασκευάστηκε με τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από εκείνες του εξωτερικού. Εχει τη δυνατότητα να υποδεχτεί 81 σκάφη μήκους μέχρι 40 μέτρων σε ένα περιβάλλον βραβευμένο με τη «Γαλάζια Σημαία» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Χρυσό βραβείο των Greek Hospitality Awards.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «Το Βήμα της Κυριακής»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή